Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Δ. Χαραλαμπίδου: «Η Κεντρική Μακεδονία εν αναμονή νέων καταστροφών από πλημμύρες σε συγκεκριμένες περιοχές»

Οι πρόσφατες βροχές έχουν μετατρέψει την βόρεια Ελλάδα σε πλημμυρισμένη έκταση. Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία. 

Η Κεντρική Μακεδονία θρηνεί την απώλεια 5 ανθρώπινων ζωών αφού για άλλη μια φορά βρέθηκε σε...
κατάσταση πολιορκίας από τις φυσικές καταστροφές. Μόνο το πρώτο βράδυ και μόνο από την Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 80 κλήσεις και χρειάστηκε να παρέμβει για την άντληση υδάτων και έκτακτη βοήθεια. Τα νερά για άλλη μια φορά κατέστρεψαν περιουσίες, προκάλεσαν φθορές σε υποδομές και τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Ολόκληρες περιοχές, όπως το Κιλκίς και η νότια Χαλκιδική παραμένουν αποκλεισμένες ακόμη. 

Οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες και αφορούν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Περιφερειακή Αρχή. Ανέκαθεν η περιοχή μας πληττόταν από ισχυρά καιρικά φαινόμενα – τα οποία είναι αναμενόμενο να γίνονται πιο επικίνδυνα καθώς προχωράει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος – ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει μια ανοχύρωτη περιφέρεια βαραίνει τους ιθύνοντες. 

Η διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποδεχόμενη την μνημονιακή λογική της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης σχεδιασμού για τις ανάγκες των κατοίκων, προσπαθεί εκ των υστέρων να μπαλώσει τα αντιπλημμυρικά έργα με τροποποιήσεις στον Προϋπολογισμό του 2014, την στιγμή που το δίκτυο έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά για πάνω από 30 χρόνια. 

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Στρυμόνα και την λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, όσο και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Χαλκιδική, στην Δυτική Ύπαιθρο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. 

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δε, βρίσκεται στα όρια της παράλυσης, υποστελεχωμένη και με σοβαρές ελλείψεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών δεδομένων μπορεί να αποβεί ξανά μοιραίος, αν κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. 

Η άμεση καταγραφή των καταστροφών και η αποζημίωση των πληγέντων αποτελεί την απαιτούμενη αντίδραση της Πολιτείας αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, είναι επιτακτικός ο άμεσος συνολικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικών έργων και οργάνωσης της σχετικής Υπηρεσίας ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες τραγωδίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: