Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Έκθετος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας, ο οποίος δεν εφαρμόζει τις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΟΕ. - Συνυπεύθυνη η ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ) που τον στηρίζει

πρόταση μομφής εναντίον του
προέδρου του Σωματείου
κατέθεσαν ΕΡΑ και Συσπειρώσεις
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Διανύσαμε και διανύουμε μία περίοδο που σημαδεύτηκε και χαρακτηρίζεται από μία σειρά κινητοποιήσεων και προσπαθειών βασισμένες στις ομόφωνες αποφάσεις της ΔΟΕ, με τις οποίες καλεί Διευθυντές, προϊσταμένες και εκπαιδευτικούς σε απεργία-αποχή από τις διαδικασίες που αφορούν την προώθηση της ΑΕΕ (αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση), με σκοπό να σταματήσουμε...
αγωνιστικά τον αντιεκπαιδευτικό κατήφορο στον οποίο οδηγούν οι πολιτικές κυβέρνησης και υπουργείου.

Στην περιοχή μας, Βέροια και Αλεξάνδρεια, ως Δ.Σ. πραγματοποιήσαμε με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, διευθυντών και προϊσταμένων νηπιαγωγείων σειρά κινητοποιήσεων, για να μη διεξαχθούν τα «ενημερωτικά» σεμινάρια της αξιολόγησης στα οποία κάλεσε ο Διευθυντής εκπαίδευσης, με αρκετή επιτυχία. 

Δυστυχώς όμως δεν μπορέσαμε να φρενάρουμε τις συναντήσεις στις οποίες κάλεσαν με τη σειρά τους οι Σχολικοί Σύμβουλοι.
Ενώ, λοιπόν, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση προσάρμοζαν και αναπροσάρμοζαν συνεχώς την τακτική τους μεταθέτοντας από μέρα σε μέρα την ημερομηνία κατάθεσης portfolio, ενώ με νέα εγκύκλιο ανέτρεπαν την τελευταία στιγμή προηγούμενη οδηγία με την οποία απαλλάσσονταν από την υποχρέωση κατάθεσης όσοι και όσες δεν είχαν συμπληρώσει 4 μήνες σε διευθυντική θέση, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών και τα Δ.Σ. συνεδρίαζαν και έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις για να αντικρουστεί αγωνιστικά και μαζικά από τους εκπαιδευτικούς η επίθεση της κυβέρνησης σε εκπαιδευτικούς και εκπαίδευση, το δικό μας Δ.Σ. με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ) στέκεται αδρανές, παρατηρητής των γεγονότων που διαδραματίζονται, σπρώχνοντας με τη στάση αυτή τους συναδέλφους σε αδράνεια, μοιρολατρία, ηττοπάθεια, αποδοχή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής!

Συνάδελφοι, -ισσες
Έπειτα απ’ όλα αυτά, την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το Δ.Σ. και ασχολήθηκε με σειρά σοβαρών προβλημάτων, ασφαλώς και με το ζήτημα της αξιολόγησης.

Οι συνάδελφοι θα περίμεναν πως το Δ.Σ. θα συνεδρίαζε για την εκτίμηση της μέχρι τώρα πορείας και το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων.

Το θέμα όμως που μονοπώλησε δικαιολογημένα τη συνεδρίαση του Δ.Σ. και είναι αποκαλυπτικό για τη στάση του προεδρείου της ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ), είναι η αποκάλυψη πως ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας δεν εφαρμόζει τις ομόφωνες αποφάσεις της Ομοσπονδίας, αφού σε πλήρη αντίθεση με τα κελεύσματα της ΔΟΕ ο Πρόεδρος – που τυγχάνει να είναι Διευθυντής σε σχολική μονάδα - προσέτρεξε να μετέχει στην εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση!!!

Τα εκλεγμένα μέλη στο Δ.Σ. της ΕΡΑ και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ πιστεύουμε πως έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε αφενός τα συμφέροντα του συνόλου των εκπαιδευτικών της περιοχής μας και αφετέρου να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το κύρος του Συλλόγου μας, το οποίο έχει τρωθεί ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά από σειρά αρνητικών φαινομένων. 

Για τους ανωτέρω λόγους είμαστε αναγκασμένοι να καταγγείλουμε αυτή την απαράδεκτη στάση σε κάθε συνάδελφο που πλήττεται απ’ την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Ενώ είναι γνωστό στον καθένα μας πως το Δ.Σ. της ΔΟΕ εδώ και καιρό έχει καλέσει όλους τους εκπαιδευτικούς σε απεργία-αποχή από την ΑΕΕ, έχει γνωμοδοτήσει μέσω της νομικής συμβούλου για το δίκαιο της απεργίας-αποχής, έχει αποστείλει επανειλημμένα οδηγίες με τις οποίες εξηγεί τι ακριβώς μπορούμε να πράξουμε επικαλούμενοι την απεργία, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να διαπιστώνουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου ποδοπατεί τις ομόφωνες συλλογικές μας αποφάσεις συμμετέχοντας στην εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση που πραγματοποίησε το υπουργείο το προηγούμενο διάστημα, παρ’ όλο ότι γνώριζε πολύ καλά πως ένα από τα πράγματα (το πρώτο στη λίστα!) στα οποία μας καλεί η ΔΟΕ σε απεργία-αποχή ήταν και η άρνηση συμμετοχής σε αυτήν!

Όπως είναι φυσικό μία τέτοια στάση, και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Συλλόγου, μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για στάση που εκθέτει στα μάτια όλων των συναδέλφων τον ίδιο τον Πρόεδρο και βάζει σε δοκιμασία την ίδια την αξιοπιστία του Δ.Σ. και του Συλλόγου γενικότερα. Μια τέτοια στάση, όταν ΔΟΕ και Διοικητικό Συμβούλιο ζητούν από τους συναδέλφους να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο το προχώρημα της αξιολόγησης, αποτελεί πρόκληση στη λογική του καθένα, αποτελεί πυρίτιδα που κινδυνεύει να οδηγήσει σήμερα, που τόσα πολλά διακυβεύονται για τον κλάδο, στην καταστροφή!

Ως συνδικαλιστικές παρατάξεις και εκπαιδευτικοί που συμμετέχουμε με την ψήφο σας στο Δ.Σ. για να υπερασπιστούμε αγωνιζόμενοι μαζί με σας τις ζωές μας, θεωρούμε αυτήν την πράξη του Προέδρου απαράδεκτη και κατακριτέα, αφού όπως είναι κατανοητό και αυτονόητο οι πρώτοι που έχουν υποχρέωση να πράττουν όσα ο κλάδος επιδιώκει κι αγωνίζεται να πετύχει είναι τα μέλη των Δ.Σ. Αλλιώς δεν έχουν εκ των πραγμάτων καμία θέση στο Δ.Σ. γιατί στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του κλάδου και κάθε ενός ξεχωριστά!

Επειδή στις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο δε λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις αλλά ψελλίσματα και αστείες δικαιολογίες, ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να παραιτηθεί προκειμένου με την παραίτησή του και ο ίδιος να διευκολυνθεί αλλά και να μην εκτίθεται με τις πράξεις του το σωματείο μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες σημερινές στιγμές.

Και βέβαια ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, υπακούοντας στην αντίληψη που αυτός και η παράταξή του έχουν για τα συνδικαλιστικά ζητήματα, αρνήθηκε κατηγορηματικά να το πράξει, μη δείχνοντας να καταλαβαίνουν ως παράταξη τη σημασία της παραίτησης. Προφανώς είναι σημαντικότερη γι’ αυτούς η διατήρηση στη θέση του Προέδρου ακόμα κι όταν δεν ακολουθεί πρώτος αυτός τις αποφάσεις της ΔΟΕ!!!

Κατόπιν, σύμφωνα με το καταστατικό κατατέθηκε από την ΕΡΑ και στηρίχθηκε από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ- ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πρόταση μομφής κατά του Προέδρου και στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο Πρόεδρος και η ΔΑΚΕ, βρήκαν αναμενόμενη χείρα βοηθείας στη ΠΑΣΚ (ΔΗΣΥ), η οποία για άλλη μία φορά απέδειξε ότι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός καλά κρατεί!

Η Συσπείρωση Παρέμβαση- Εκπαιδευτικός Όμιλος  Ημαθίας και η ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς) καλούμε κάθε συνάδελφο να αναλογιστεί την κατάσταση που δημιουργούν στο Σύλλογο ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ(ΔΗΣΥ), οι οποίες σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική, οδηγούν όλους εμάς στην υποταγή και το φόβο και το Σύλλογο μας στην πλήρη και συνειδητή απαξίωση.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να συσπειρωθούμε αγωνιστικά και να σταματήσουμε αυτές τις πολιτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Να καταδικάσουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της υποταγής, της συνδιαλλαγής και της συνδιαχείρισης.

Τα εκλεγμένα μέλη της ΕΡΑ και της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Αιμίλιος Ηλιάδης (ΕΡΑ)
Ιωάννης Μελιόπουλος (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
Θεόδωρος Χαλαστάνης (ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ)
Παναγιώτης Χατζησάββας (ΕΡΑ)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση: ο Χαλαστάνης εξακολουθεί ακόμη να είναι με απόσπαση?