Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΒΕΡΟΙΑ - Οι μητέρες γεννούν μια παγκόσμια επανάσταση

Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας, σε συνεργασία με την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς και με το Ελληνικό Δίκτυο Σεβασμού στη γέννα ENCA Hellas παρουσιάζουν την προβολή της ταινίας Freedom For Birth One World Birth, την Πέμπτη  11 Δεκεμβρίου 2014 στις 5:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον. Πρόκειται για ένα μαχητικό ντοκιμαντέρ (διάρκειας 60 λεπτών, με ελληνικούς υπότιτλους) και για το πώς σε ολόκληρο τον κόσμο, καταστρατηγείται συστηματικά το ανθρώπινο δικαίωμα των....
γυναικών να βιώσουν το θαύμα της γέννας, να ζήσουν τον τοκετό ως μια μεγαλειώδη φυσική εμπειρία και όχι ως αρρώστια ή ως «σφαγή».

Σε περισσότερα από 900 διαφορετικά σημεία του πλανήτη και δεκάδες στην Ελλάδα, έχουν αντηχήσει δυνατά η φωνή περισσότερων από 40 κορυφαίων ειδικών σε θέματα τοκετού, γιατρών, νομικών, μαιών, βοηθών μητρότητας, ακτιβιστών, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς η εγκυμοσύνη, η γέννα και η μητρότητα, να μπει τέλος στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον τοκετό και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν το πού και με ποιόν τρόπο θα γεννήσουν.

«Εκατομμύρια γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου, σπρώχνονται στα νοσοκομεία, καθηλώνονται στο κρεβάτι και σφαγιάζονται», αναφέρει η Hermine Hayes-Klein, αμερικανίδα δικηγόρος και μια από τους διοργανωτές στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη. «Υφίστανται ανώφελες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες οι θεράποντες ομολογούν ότι καταφεύγουν για οικονομικούς ή λόγους προσωπικής τους ευκολίας. Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι η γέννα μπορεί να είναι ασφαλής, χωρίς να πρέπει να βιώσουν την έλλειψη σεβασμού και την κακοποίηση».

Εκεί, στο σημείο όπου οι μητέρες συνειδητοποιούν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν την εμπειρία της γέννας με τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν και επιλέγουν, ξεκινά μια παγκόσμια επανάσταση. Αυτή πυροδοτούν, με δυναμισμό και γνώση, οι βρετανοί παραγωγοί, Toni Harman και Alex Wakeford. Η Toni και ο Alex είναι ένα ζευγάρι κινηματογραφιστών που έζησε τις βίαιες ιατρικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μια επείγουσα καισαρική, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν γεννήθηκε η κόρη τους. Είναι η τρίτη ταινία που ολοκληρώνουν με στόχο να προσφέρουν ενημέρωση και γνώση στις γυναίκες (ονομάζουν το όλο εγχείρημα One World Birth project). «Γιατί η γέννα μπορεί και πρέπει να είναι η πιο όμορφη και συναρπαστική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας», όπως λέει η Toni.
                                                                                                                                           
Στην ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία της μαίας Agnes Gereb, από την Ουγγαρία, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή υποστήριζε και βοηθούσε γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι, όπως επίσης η ιστορία της Anna Ternovsky, μητέρας από την Ουγγαρία, η οποία όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί κατήγγειλε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν της επέτρεπε να γεννήσει στο σπίτι, δικαιώθηκε  και άνοιξε το δρόμο για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γέννα, διεθνώς.

«Η ταινία Freedom For Birth προσφέρει ένα «κλειδί» για να αλλάξει το σύστημα. Η γέννα θα αλλάξει όταν οι γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δικαίωμα σε ουσιαστική υποστήριξη κατά τον τοκετό και διεκδικήσουν αυτό τους το δικαίωμα», καταλήγει η αμερικανίδα νομικός Hermine Hayes-Klein.


Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας και Καστοριάς όπως επίσης και  το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas μοιράζεται απόλυτα το όραμα των συντελεστών και των παραγωγών της ταινίας Freedom for Birth για ένα σύστημα υγείας και περιγεννητικής φροντίδας (στη χώρα μας αλλά και διεθνώς), το οποίο θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, τη φύση τους και τις επιλογές τους..

Η προβολή είναι δωρεάν, αλλά θα υπάρχει κουτί για ελεύθερη συνεισφορά, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τα δικαιώματα προβολών αλλά και για να υποστηριχθούν μελλοντικές δράσεις του ENCA, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά και δράση των μελών του.

Θα ακολουθήσει σχολιασμός και ανοιχτή συζήτηση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ:
-Την εκδήλωση της προβολής στη Βέροια, https://www.facebook.com/events/910783872266333/?ref=4
-Την Ομάδα υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Βέροιας, https://www.facebook.com/groups/VeriaThilasmos/ - https://www.facebook.com/veriathilasmos?fref=ts
-Τη δράση του ENCA Hellas, στo www.encahellas.eu
-Τις προβολές της ταινίας Freedom For Birth στην Ελλάδα, στο www.encahellas.eu/premiere-freedom-for-birth-.html
-Την ταινία Freedom For Birth και τους παραγωγούς της, στο www.freedomforbirth.com και www.oneworldbirth.net
 Επικοινωνήστε με την Toni Harman, Producer/Director, Freedom For Birth (email. info@altofilms.com,
tel. +44 (0) 1273 747837, Website: http://freedomforbirth.com) για φωτογραφικό ή άλλο δημοσιογραφικό υλικό σχετικά με την ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: