Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας / Όλοι θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές / Όλα τα ονόματα και ρεπορτάζ / Τι θα γίνει με τις συνεργασίες

Δεν κουράζονται τα κεντρικά και περιφερειακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε και να ξαναλένε ότι θα τηρηθούν οι καταστατικές διαδικασίες αναφορικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος ενόψει  των βουλευτικών εκλογών που κατά πάσα βεβαιότητα θα γίνουν στους πρώτους μήνες του 2015.
Θα τηρηθεί λοιπόν το καταστατικό και η συνήθης πρακτική του κόμματος όπου οι οργανώσεις πρότειναν και η...
ΚΕ του κόμματος ενέκρινε ουσιαστικά τις προτάσεις που γινότανε ή θα αλλάξει αυτή η πρακτική αφού το ίδιο το κόμμα άλλαξε, "άνοιξε" και βρίσκεται στα πρόθυρα της κυβερνητικής εξουσίας και ως εκ τούτου απαιτούνται νέες συμπεριφορές;

Είναι προφανές ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κεντρική ηγεσία και ο Τσίπρας ειδικότερα. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα υπακούει σε ορισμένες αξιωματικές λογικές που είναι η σαφής σηματοδότηση των διευρύνσεων (ΔΗΜΑΡ, Πασοκογενείς κλπ) αφενός και αφετέρου η συμμετοχή σ΄ αυτά των λεγόμενων προσωπικοτήτων.

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση οι οργανώσεις δεν θα ρωτηθούν. Τις αποφάσεις θα πάρει το κεντρικό όργανο αφού όλοι γνωρίζουν ότι αν αφεθεί αυτή η ενέργεια να υλοποιηθεί από τις οργανώσεις τότε δεν θα γίνει τίποτα διότι θα εμφανιστούν πλείστα όσα ζητήματα και τα περισσότερα εξ αυτών θα είναι εύλογα.
Ωστόσο, η κεντρική ηγεσία θέλει να τα ξεπεράσει όλα αυτά και συνεπώς δεν ρωτήσει ούτε θα εγκλωβιστεί σε ατέρμονες συζητήσεις παρά μόνο θα περιμένει τις προτάσεις για να έχει μια τυπική, μια επίφαση δημοκρατικής λειτουργίας και τήρησης του καταστατικού.

Μετά από όλα τα παραπάνω που κατά την άποψή μου θα ισχύσουν και θα διαμορφώσουν το πλαίσιο της επιλογής των υποψηφίων ας περάσουμε στην ονοματολογία για την Ημαθία.

Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα "βρει" με την ΔΗΜΑΡ (για κει πάει η δουλειά) τότε θα επιλεγεί το γνωστό και δοκιμασμένο μοντέλο συνεργασίας που είδαμε στις εκλογές του 2012 μεταξύ ΝΔ και Ντόρας. Θα δούμε λοιπόν τον Κουβέλη στο επικρατείας και υποψήφιους βουλευτές σε κάθε νομό προερχόμενους από την ΔΗΜΑΡ. Ο Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα: Να ξεχάσουμε ότι οι υποψήφιοι θα προέρχονται από το 3%. 

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι Πασοκογενείς ή οι πασοκο-μετεγγραφές. Αυτό σημαίνει ότι θα εκπροσωπηθεί αυτός ο χώρος του ΠΑΣΟΚ που ήδη ανήκει στο οργανωτικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρία περίπου χρόνια αλλά παράλληλα θα υπάρξει θέση υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο για κάποιον από το ΠΑΣΟΚ που ναι μεν δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά φέρει "βαρύ" όνομα είτε διότι υπήρξε βουλευτής είτε υψηλόβαθμο στέλεχος και είναι έτοιμος να πηδήξει για να σκαρφαλώσει στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ για να σώσει το πολιτικό του μέλλον.

Τουτέστιν και κάτω από αυτό το πλαίσιο τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τις εποχές του 3%. Μένουν δε μένουν τρεις θέσεις γι αυτούς. Και έχουμε και λέμε.

Από το ψηφοδέλτιο του 2012 θεωρώ ότι οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, ενδιαφέρονται να είναι εκ νέου υποψήφιοι αφού  πλέον τα δεδομένα άλλαξαν και η εκλογή τους είναι πολύ πιθανή αφού με βάση τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τουλάχιστον τρεις και ίσως και τέσσερις βουλευτές. Συνεπώς, θα είναι έξι υποψήφιοι και θα εκλεγούν τρεις και ίσως τέσσερις. Ποσοστό πάνω από το 50%.

Ξ. Καρανίκα
Η πρώτη σε σταυρούς και για μια μέρα βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθούλα Καρανίκα ήταν για τέσσερις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες υποψήφια. Τον Μάιο του ΄12 εκλέχτηκε με 2.186ψ και θα ήταν βουλευτίνα αν δεν γινότανε οι εκλογές του Ιουνίου. Φέρεται να είχε δηλώσει λίγο αργότερα ότι πλέον δεν ενδιαφέρεται να είναι εκ νέου υποψήφια πλην όμως πληροφορίες που έφτασαν στην κατοχή μας εσχάτως λένε ότι μετέβαλλε άποψη και ότι θα διεκδικήσει την υποψηφιότητα με βασικό όπλο την πρωτιά της αφενός και τις "υψηλές" γνωριμίες της με την κεντρική ηγεσία του κόμματος.

Κ. Σιδηροπούλου
Δεύτερη στην κατάταξη άλλη μια γυναίκα, η Σιδηροπούλου Κυριακή, συνταξιούχος λογίστρια και εκπροσωπούσε την περιοχή της υπαίθρου Νάουσας αφού κατάγεται από την Χαρίεσσα. Πήγε αρκετά καλά και συγκέντρωσε 2.707 σταυρούς και λογικό είναι να επιθυμεί εκ νέου την υποψηφιότητά της δεδομένου ότι είναι και γυναίκα μιας και απαιτείται ποσόστωση ύψους 30%.

Μόρας Γιώργος
Τρίτος στις εκλογές του Μαΐου του ΄12 ήταν ο Γιώργος Μόρας, κι αυτός από την περιοχή της Νάουσας με 2.158 σταυρούς. Ο Μόρας ανήκει στην εσωκομματική τάση του Αριστερού Ρεύματος και θεωρείται η υποψηφιότητά του ως ενδεδειγμένη για κείνη την εποχή.

Τέταρτος είχε καταταγεί ο Κώστας Ορφανίδης με 2.040 σταυρούς. Αγρότης στο επάγγελμα και προερχόμενος από τα χωριά της Νάουσας προέρχεται από την ΑΚΟΑ και πρέπει να σημειωθεί ότι στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής του κόμματος εκλέχτηκε
Ορφανίδης Κώστας
πρώτος με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου στην Ημαθία.
Ο Κ. Ορφανίδης παραμένει ένας πολύ ενεργός πολίτης και παράλληλα, ως άνθρωπος χαμηλών τόνων θα υπακούσει στις όποιες κομματικές επιλογές γίνουν. Εικάζω ότι δεν θα δημιουργήσει κανένα θέμα είτε είναι είτε όχι υποψήφιος βουλευτής αρκεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Χαμπίδης Δημ.
Πέμπτος και καταϊδρωμένος θα έλεγα, είχε τερματίσει ο πολύπειρος γραμματέας της οργάνωσης Δημ. Χαμπίδης με μόλις 1.801 σταυρούς. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο γραμματέας δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής δεδομένου ότι εκτός από κομματικό στέλεχος είναι και συνεργάτης- σύμβουλος του Τσίπρα οπότε θα πρέπει να ισχύσει για κείνον "διπλό" ασυμβίβαστο.

Πύρκας Κώστας
Τέλος, έκτος είχε τερματίσει ο Πύρκας Κώστας με 1.544 σταυρούς. Γιος παλιού στελέχους του κόμματος, νέος στην ηλικία και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα ήθελε εκ νέου να δοκιμάσει την τύχη του ώστε να εκφράσει τη νέα γενιά της ευρύτερης περιοχής της Βέροιας από όπου και προέρχεται.

Εκτός των παραπάνω στελεχών έχουν προκύψει μια σειρά άλλων στελεχών που είτε έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους είτε οι γνωρίζοντες την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ εικάζουν βασίμως ότι είναι εν δυνάμει υποψήφιοι για μια θέση στο ψηφοδέλτιο.
Τέτοια ονόματα είναι αυτό του Νίκου Ηλιάδη και του δικηγόρου Αποστολόπουλου που είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βέροιας. Επίσης, ο νεαρός Γεωργιάδης, μέλος της ΝΕ Ημαθίας λέγεται ότι το έχει δέσει κόμπο ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής επειδή τέτοια υπόσχεση πήρε από την Αθήνα! Ξεχωριστή περίπτωση είναι αυτή του Γ. Κάκαρη που ενώ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχτηκε σύνεδρος αμέσως μετά τον "διώξανε" διότι δεν παραιτούνταν από δημοτικός σύμβουλος.

Θ. Μάρας
Επίσης, έντονα ακούγεται το όνομα της μηχανικού Ε. Παπαγιαννούλη που είναι μέλος της ΝΕ του κόμματος καθώς επίσης και της Μ. Τουτουντζίδου που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και μετέχει ενεργά στα κινήματα των πλατειών δεδομένου ότι ασχολήθηκε ενεργά με την Σπίθα του Θεοδωράκη κλπ. Τέλος, στην περιοχή της Νάουσας ακούγεται το όνομα του γραμματέα της οργάνωσης Θ. Μάρα, ενός στελέχους χαμηλών τόνων.
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις αφορούν κυρίως στην περιοχή της Βέροιας και της Νάουσας.

Πρέπει να συμπληρώσω ότι για την περιοχή της Νάουσας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση με έναν διεθνούς φήμης συμπολίτη μας που άφησε "ανοιχτό" το ενδεχόμενο να είναι τελικά υποψήφιος στην Ημαθία.

Ο Χρ. Αντωνίου με τον Δ. Βίτσα
γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στην περιοχή της Αλεξάνδρειας αυτοί που φέρονται για υποψήφιοι βουλευτές είναι ο αναπληρωτής γραμματέας της ΝΕ και επί σειρά ετών στέλεχος του κόμματος οικονομολόγος Χρήστος Αντωνίου που σε όλες τις αναμετρήσεις ήταν παρών και στελέχωνε τα ψηφοδέλτια τόσο στις αυτοδιοικητικές όσο και σε άλλες εκλογές.

Επίσης, ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του
Λευτ. Κιοσέογλου
για συμμετοχή στη λίστα του ψηφοδελτίου ο γνωστός συνδικαλιστής από το Πλατύ Λευτέρης Κιοσέογλου που είναι μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μετέχει στα τοπικά κινήματα με συνέπεια. Ανήκει κι αυτός στο Αριστερό Ρεύμα και αυτό έχει την σημασία του.

Επίσης, πληροφορίες λένε ότι δεν θα έλεγε "όχι" για πιθανή υποψηφιότητά της η δασκάλα και μέλος της ΝΕ του κόμματος Τόζιου Σουλτάνα πλην όμως οι πιθανότητες είναι μικρές έως ελάχιστες.
Τέλος, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια υποψηφιότητα "κλειδί" που πιθανόν να λύσει αδιέξοδα και καραμπόλες. Αναφέρομαι στην εκπαιδευτικό Νατάσα Σπυρίδου που ήταν υποψήφια στις Περιφερειακές εκλογές και ομολογουμένως πήγε καλά. Οπότε, γιατί όχι αν και εφόσον έτσι τα φέρουν τα πράγματα.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Είναι προφανές ότι θέση στο ψηφοδέλτιο θα έχουν οπωσδήποτε οι συνεργαζόμενοι. Τούτο σημαίνει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει την συνεργασία του με την ΔΗΜΑΡ θα δώσει μια θέση σε στέλεχος του συγκεκριμένου κόμματος. Παρότι έχω εκτίμηση δεν μπορώ να γράψω κάτι πιο συγκεκριμένο διότι θα ήταν άκομψο.
Επίσης, πολύς θόρυβος γίνεται για υποψηφιότητα πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που μάλιστα είχε ψηφίσει και δυο -τρια μνημόνια. Αν προκύψει κάτι τέτοιο τελικά εκτός από μεγάλη ξεφτίλα θα είναι και  η αρχή για παρατράγουδα στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ημαθία.

Ίδωμεν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΑΚΓΩΤΟ.
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ