Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Παραμένει "πνιγμένη" η περιοχή Μελίκης - Αγ. Τριάδας και Π. Προδρόμου / Φωτογραφίες / Σχόλιο


Η μεγάλη νεροποντή των προηγουμένων ημερών έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές στα χωράφια της.... περιοχής της δημοτικής ενότητας Μελίκης. Ο ποταμός "Κρασοπούλι" φούσκωσε και για να μην πάθουν ζημιές τα σπίτια τον εκτόνωσαν στις γεωργικές εκτάσεις με αποτέλεσμα, αν και πέρασαν είκοσι και πλέον μέρες, να παραμένουν πλημμυρισμένες και να αρχίσουν ήδη να διαφαίνονται ενδείξεις ότι έχει υποστεί ζημιά το φυτικό κεφάλαιο.


Φάρμες με ροδάκινα και ακτινίδια παραμένουν μέσα στο νερό και με διαρκείς προσπάθειες οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα στραγγίσουν αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Επισκεφθήκαμε την περιοχή της Αγίας Τριάδας και του Π. Προδρόμου και καταγράψαμε την κατάσταση που είναι απελπιστική. Επίσης, οι φωτογραφίες που είναι αποκαλυπτικές δείχνουν το ποτάμι που δέχεται όλον τον υδάτινο όγκο από τα Πιέρια να μην είναι έτοιμο να παίξει το ρόλο του διότι είναι ακαθάριστο και γεμάτο μπάζα και φερτά υλικά που έχουν φράξει τις διόδους.

Είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όπως να καθαριστεί το ποτάμι. Να συνταχτεί σχέδιο άμεσων ενεργειών όταν σημειώνεται έντονη βροχόπτωση με άνοιγμα των στραγγιστικών τάφρων ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να στραγγίζουν τα χωράφια.
Τέλος, απαιτείται η εκπόνηση συνολικής μελέτης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή διότι το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα.
Η δημοτική αρχή του Γκυρίνη θα πρέπει να δουλέψει σοβαρά προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να συνδυαστεί η πρότασή της και η διεκδίκησή της προς την κεντρική εξουσία τόσο για το αρδευτικό όσο και για τα αποστραγγιστικά έργα για να αλλάξει όψη η περιοχή συνολικά.

Δείτε τις φωτογραφίες από το ρεπορτάζ που κάναμε την Παρασκευή:












Δεν υπάρχουν σχόλια: