Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του δήμου Αλεξάνδρειας / Σκληρή κριτική Αλεξόπουλου σε Δημητριάδη / Λειτουργήσατε ιδιοτελώς και μικροκομματικά

Στην εξέλιξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ακολούθησαν οι παρακάτω τοποθετήσεις τόσο του δημάρχου Π. Γκυρίνη όσο και του αρμόδιου επί των οικονομικών αντιδημάρχου Ν. Αλεξόπουλου που επέρριψε ευθύνες στην....
διοίκηση Δημητριάδη. Ακολούθησε η απάντηση του τέως δημάρχου και οι τοποθετήσεις των συμβούλων Σπυρίδη και Αλευρά που άσκησαν κριτική επί του προταθέντος σχεδίου του προϋπολογισμού.
Τελικά, ο προϋπολογισμός του 2015 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Οι τοποθετήσεις των ομιλητών είναι:


ΓΚΥΡΙΝΗΣ: Μακρυά από μας η ιδέα να καταργήσουμε την υπηρεσία της καθαριότητας και να τα δώσουμε όλα στους ιδιώτες. Βάλαμε κάποια ποσά στον προϋπολογισμό ώστε αν χρειαστεί να βάλουμε πλάτη χρησιμοποιώντας και ιδιώτες ώστε να κρατήσουμε καθαρό τον δήμο μας.
Βάλαμε χρήματα, τριπλασιάσαμε τα ποσά για το κοινωνικό παντοπωλείο και πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά θα κάνουμε καλύτερη δουλειά.

Ο Γ. Σπυρίδης ψηφίζει “παρών” εξηγώντας ότι οι κοινωνικές δαπάνες είναι καθηλωμένες και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. “Καλές είναι οι πλατείες και τα πεζοδρόμια αλλά ο κόσμος πεινάει”, είπε ο σύμβουλος χαρακτηριστικά.

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Αλευράς είπε ότι είναι ψόγος για τον δήμο να εγκρίνεται ο προϋπολογισμός από το Παρατήριο. “Υπάρχουν σχολεία σε προκάτ και εσείς εγγράφεται στον προϋπολογισμό 180 χιλιάρικα για την καθαριότητα και φέρνετε στον τομέα αυτόν τους ιδιώτες. Ο ιδιώτης δημιούργησε
Χρ. Αλευράς
κρανίου τόπο στον ΣΜΑ και θέλετε να τον φέρετε και στον δήμο; Όμως, αυτές είναι οι πολιτικές που υπηρετούν οι κυβερνήσεις. Δεν βλέπω στο σχέδιο μέριμνα για το νερό, για το περιβάλλον κλπ. Είναι ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός και τον καταψηφίζουμε πλην των δαπανών για τους μισθούς των υπαλλήλων”.

Ο Γκυρίνης απαντώντας στον Χρ. Αλευρά επισημαίνει ότι ουδέποτε είπε ότι θα απογειώσει αναπτυξιακά τον δήμο. Είπε ακόμα ότι κινήθηκε στα πλαίσια των οικονομικών δεδομένων που υπάρχουν. Τέλος, έκλεισε λέγοντας ότι έδωσε εξηγήσεις για την καθαριότητα επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης.

Ν. Αλεξόπουλος
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Αλεξόπουλος με την σειρά του είπε ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζει την πολιτική της διοίκησης για την επόμενη χρονιά. Υπστήριξε ότι δεν υπήρχε χρόνος διότι ο νόμος είναι παράλογος αφού υπήρχε ασφυκτική ημερομηνία μόλις πέντε ημερών από την ανάληψη της θητείας της νέας διοίκησης να κατατεθεί.

Αφού αναφέρει μια σειρά λόγων που δεν επέτρεψε στην διοίκηση τον προϋπολογισμό να κάνει όπως τον ήθελε αλλά αναγκάστηκε. Δέχτηκε ότι δεν αντικατοπτρίζει τις διαθέσεις της διοίκησης και ότι βρίσκεται μακράν αυτών. Τόνισε ότι δεν θα είναι ισοσκελισμένος αλλά πλεονασματικός.
Ο αντιδήμαρχος αναφερόμενος στον τέως δήμαρχο Δημητριάδη είπε ότι ναι μεν άφησε ταμείο ύψους 1,5 εκ. Ευρώ αλλά και χρέη 9 εκατομμυρίων ευρώ που θα αρχίσουν να βαράνε τα κανόνια από το 2017 όταν θα αναγκαστεί ο δήμος να πληρώνει 300 χιλιάδες το μήνα. Αυτό το λένε δημιουργική λογισιτική, είπε ο αντιδήμαρχος.

Δεν ειπώθηκε λέξη για την μπόμπα που έσκασε για ένα ποσό επιδόματος υπέρ των υπαλλήλων που αγγίζει τα 180 χιλιάδες ευρώ και αφορά σε πρώην υπαλλήλους του δήμου Πλατέος. Η διοίκηση Δημητριάδη όφειλε εκ του νόμου να προσφύγει δικαστικά αλλά δεν το έκανε.
Περιμένουμε κι άλλα χρέη ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Έρχονται κάθε μέρα προμηθευτές με ποσά χωρίς παραστατικά και οφείλω να πω ότι κανείς δεν θα πληρωθεί χωρίς παραστατικά.

Καταγγέλω τις πολιτικές ευθύνες της τέως διοίκησης που είχε στόχο την ιδιοτέλεια και την ψηφοθηρία. Για τα ληξιπρόθεσμα σας ρωτώ: τι κάνατε ώστε να υπάρχει ισονομία; Τι κάνατε για τις καταπατημένες εκτάσεις που χαρίζατε λες και ήταν προσωπική σας περιουσία; Αφήσατε δυο εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα και από το 2010 έχετε να εισπράξτε πρόστιμα από ΚΟΚ.

Τι θα κάνω; Ότι προβλέπει ο νόμος. Θα γίνω κακός για λίγους αλλά αρεστός στους πολλούς. Δεν βάζουμε χαράτσια ούτε φορομπήχτες. Έχω συμπαραστάτη τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης. Σας κοιτάω στα μάτια και θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα του δήμου και του δημότη χωρίς αντιπαλότητες και μικροπολιτικές. Θα υπηρετήσουμε τον τόπο μας και συνιστώ ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι διαπλοκή αλλά εμπλοκή.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: Αυτά που είπε ο Αλεξόπουλος δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είπατε για εγκατάλειψη του δήμου αλλά όλοι γνωρίζουν ότι σας δώσαμε γραφεία για ενημέρωση. Δεν τον ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί δεν θέλαμε να σας δεσμεύσουμε πολιτικά. Δεν οφείλουμε 9 εκατομμύρια εμείς αλλά τα βρήκαμε τα χρέη αυτά από τις δημοτικές επιχειρήσεις του παρελθόντος (ΕΔΑΝΑΛ, ΔΕΥΑ). Τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα πληρώσαμε και τα ρυθμίσαμε. Τι να κάναμε;
Δεν λειτουργήσαμε με ιδιοτέλεια. Για τα ληξιπρόθεσμα κάναμε κινήσεις, διαβιβάσαμε στην ΔΟΥ τις οφειλές κλπ. Δεν αμελήσαμε.
Για το επίδομα των 176 χιλ ευρώ θα έπρεπε να ασχοληθείτε εσείς. Είχα ζητήσει από σας το έγγραφο για την υπόθεση αυτή και σας είπα ότι πρέπει να ασκηθεί έφεση. Δεν θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες;
Για τα πρόστιμα του ΚΟΚ είναι μόλις 80 χιλ ευρώ
  • όχι, είναι πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ
  • -τότε δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι υπάλληλοι.
Πρέπει να τακτοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του δήμου. Ούτε και εμείς κάναμε τη δουλειά μας και σας δίνω περιθώριο πέντε χρόνων να το κάντε εσείς. Οι εκτάσεις αυτές δίνονταν από τον νομάρχη. Μακάρι να βάλετε εσείς τάξης.
Μην προσπαθείτε να ακυρώστε και να μηδενίστε το έργο μας, αυτό φαίνεται από τα ενταγμένα έργα του δήμου στο ΕΣΠΑ.

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά αυτά τα μεγάλα ληξιπρόθεσμα ποσά και ειδικότερα σ΄ αυτά που αναφέρονται σε μεγαλοαγρότες έπρεπε να πάτε σε δέσμευση ΑΜΦ. Δεν είναι δυνατόν να χρωστάει 50 χιλιάδες ευρώ από χωράφια. Ανακάλυψα 1.200 κλήσεις ΚΟΚ μεγάλων ποσών που είναι ανείσπρακτα.
Η δημοτική περιουσία σας λέω ότι από τα πρώτα πράγματα που ζήτησα είναι η ηλεκτρονική κατάσταση του δήμου.
Δεν καταλόγισα ευθύνες σε σας για το επίδομα. Δεν είμαι δικαστής αλλά στα δικά μου χέρια έσκασε το 200άρι και εγώ κίνησα τα δέοντα.

ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στην ενότητα Μελίκης τα προβλήματα είναι τεράστια και δημιουργήθηκαν από τις βροχοπτώσεις. Υπάρχουν προβληματα στους δρόμους και στον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται ικανό ποσό. Τα 60 χιλιάρικα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ενότητά μας που είναι στην δεύτερη ταχύτητα του δήμου. Έχει ιδιαίτερα προβλήματα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εύχομαι να αναμορφώνεται προς τα πάνω ο προϋπολογισμός και είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: