Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Εικόνες εγκατάλειψης στην πλατεία Παπαντωνίου στην Αλεξάνδρεια - Νάιλον αντί για κεραμίδια στο δημοτικό κτήριο




Η πλατεία Παπαντωνίου είναι μια από τις ελάχιστες πλατείες της
Αλεξάνδρειας και σήμα κατατεθέν του παλιού Γιδά. Εκεί βρίσκεται η προτομή του Μακεδονομάχου Παπαντώνη και επί της πλατείας βρίσκεται ένα...
κτίσμα δημοτικής ιδιοκτησίας που όταν έγινε ως ομοίωμα παλιού γιδιώτικου σπιτιού λειτούργησε για λίγο ως ταβέρνα- ψησταριά και εδώ και χρόνια στεγάζει το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Αλεξάνδρειας.
 

Η πλατεία χρόνια τώρα έχει εικόνα εγκατάλειψης. Ίσως γιατί δεν είναι σε κεντρικό σημείο, ίσως γιατί δεν κατοικούν πέριξ αυτής πολλοί ντόπιοι αφού έχουν πουλήσει αρκετοί εξ αυτών τα σπίτια τους στους Ρομά που είχαν «εξοριστεί» τη δεκαετία του ΄60 στο σημείο αυτό, ίσως γιατί δεν ήταν ποτέ η πλατεία η μόστρα του Γιδά. Όλες οι διοικήσεις διαχρονικά είχαν εγκαταλείψει την περιοχή αυτή αλλά και γενικότερα την περιοχή κάτω από τον δρόμο της 28ης Οκτωβρίου στην τύχη τους. Η παρουσία της δημοτικής αρχής ήταν υποτυπώδης.

Η πλατεία Παπαντωνίου έχει αυτή την εικόνα από την αρχή του  καλοκαιριού και κάθε καλοκαίρι είναι πνιγμένη στα χόρτα, στα σκουπίδια, στη βρώμα. Η δημοτική παρουσία είναι πλημμελής και χαρακτηριστικό δείγμα της εγκατάλειψης είναι το δημοτικό κτήριο που έχει αφεθεί στην τύχη του. Η σκεπή του είναι διάτρητη και για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τη βροχή έβαλε η ΚΕΔΑ ένα χοντρό νάιλον!

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Αλεξάνδρειας αν και είναι αρμόδια για την συντήρηση του κτηρίου και γνωρίζει για την οικτρή κατάστασή του δεν ενεργοποιείται να παρέμβει. Παρ΄ ότι διαχειρίζεται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, παρ΄ ότι επιχορηγεί με χιλιάδες ευρώ αμφιβόλου ποιότητας και αισθητικής εκδηλώσεις δεν βρήκε το ελάχιστο ποσό να επιδιορθώσει την σκεπή του κτηρίου και να κρατήσει καθαρή την πλατεία Παπαντωνίου όπου φιλοξενείται μια δομή της, μια δομή που παράγει έργο και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους Ρομά της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: