Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Με ποια κρτήρια επέλεξε ο Φ. Δημητριάδης τους τρεις έμμισθους αντιδημάρχους - Ρεπορτάζ

Το Μνημόνιο ως γνωστόν υποχρέωσε τους δήμους να μειώσουν τον αριθμό των αντιδημάρχων που θα παίρνουν αντιμισθία, δηλαδή που θα πληρώνονται για την δουλειά που προσφέρουν στον δήμο. Στον δήμο Αλεξάνδρειας οι αντιδήμαρχοι είναι πέντε και το Μνημόνιο υποχρέωσε τον...
δήμο να πληρώνει μόνο τρεις.

Ο δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης έκρινε ότι πρέπει να πληρώνονται ο Σάκης Κούγκας, ο Ιερεμίας Κιοσέογλου και ο Κώστας Βενιόπουλος. Ο πρώτος είναι αντιδήμαρχος γενικών καθηκόντων και αναπληρωτής δήμαρχος. Ο δεύτερος είναι αντιδήμαρχος της ενότητας Πλατέος και ο τρίτος είναι αντιδήμαρχος της ενότητας Μελίκης.
Φώτης Δημητριάδης
Αυτοί που δεν πληρώνονται είναι ο αντιδήμαρχος της ενότητας Αντιγονιδών Δημήτρης Γκιουρτζής και ο Δημήτρης Βασιλόπουλος αντιδήμαρχος της ενότητας Αλεξάνδρειας που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Νίκο Γκαβαρδίνα που επίσης δεν έπαιρνε αντιμισθία από τον δήμο.

Η επιλογή του δημάρχου είναι προφανές ότι έγινε με κάποια κριτήρια. Ποια όμως είναι αυτά; Ουδέποτε τα ανακοίνωσε και ουδέποτε βέβαια ρωτήθηκε από την αντιπολίτευση για την επιλογή του.
Εμείς, με αφορμή τα όσα μάθαμε ότι ειπώθηκαν στην τελευταία και πολύ έντονη και φορτισμένη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τις αιτίες της απόφασης του δημάρχου να επιλέξει τους συγκεκριμένους τρεις συνεργάτες του και να αποκλείσει τους άλλους δυο.

ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΓΚΑΣ

Σάκης Κούγκας
Ο δήμαρχος είναι γνωστό ότι βασίζεται πάρα πολύ, τον θεωρεί ως τον ακρογωνιαίο λίθο της παράταξης. Ο Σάκης Κούγκας, παρά τις αρχικές του τοποθετήσεις κατά την προεκλογική περίοδο του 2010 όταν ήθελε ως υποψήφιο δήμαρχο τον Στέφανο Κυριαζόπουλο, στάθηκε δίπλα και αποτελεσματικά στον Φ. Δημητριάδη. Εκλέχτηκε πρώτος σύμβουλος με ρεκόρ σταυρών και η συμβολή του στον προεκλογικό αγώνα ήταν καθοριστική. Ο δήμαρχος ποτέ δεν έκρυψε ότι από αυτόν αρχίζει την συγκρότηση του ψηφοδελτίου και ότι τον θεωρεί αναντικατάστατο. Ήταν λοιπόν λογικό συνεπακόλουθο να τον διατηρήσει στους επ΄ αντιμισθία αντιδημάρχους αφού και χρόνο αφιερώνει και χρήσιμος είναι.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΝΙΟΠΟΥΛΟΣ

Κώστας Βενιόπουλος
Ο εκ Νεοκάστρου ορμώμενος αντιδήμαρχος της ενότητας Μελίκης είναι ο δεύτερος αντιδήμαρχος που κρίθηκε ότι πρέπει να πληρώνεται όχι γιατί έχει ανάγκη τα λεφτά αφού πρόκειται για έναν πετυχημένο μεγαλοαγρότη αλλά γιατί η παρουσία του είναι κάτι περισσότερο από αυτή του αντιδημάρχου, η συνεχής κινητικότητα μεταξύ Μελίκης, Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Θεσσαλονίκης και Αθήνας απαιτούν επιπρόσθετα έξοδα και θα πρέπει να ανταμειφθεί η εργατικότητά του.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο "Βένιος", όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, είναι ο ισχυρός παράγοντας πλέον της περιοχής μετά την πολιτική εξαφάνιση του άλλοτε πανίσχυρου Κ. Καρέλη που έχει δικαστικές εμπλοκές. Είναι το αντίπαλο δέος του Μιχάλη Χαλκίδη και του αδερφού του Ισαάκ Χαλκίδη με τον οποίον τον συνδέουν σχέσεις "πολιτικού μίσους".

ΙΕΡΕΜΙΑΣ ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ

Ιερεμίας Κιοσέογλου
Ο αντιδήμαρχος της ενότητας Πλατέος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Ο Μάκης, για τους γνωστούς του, ήταν έμμισθος αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης που ασχολείται με τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ κλπ. Μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν υπάλληλος σε ιδιωτική βιομηχανία αλλά η κρίση τον οδήγησε στην ανεργία.
Επελέγη από τον δήμαρχο να αντικαταστήσει τον Σάββα Ανδρονίδη στην ενότητα Πλατέος και ο Φ. Δημητριάδης γνωρίζοντας την δυσκολία της κατάστασης τον συμπεριέλαβε στην λίστα των αμειβομένων αντιδημάρχων.
Να μην ξεχνάμε ότι ο Μάκης προέρχεται από το "αντίπαλο" στρατόπεδο, αυτό του Στ. Δριστά και είναι χρειαζούμενος και απαραίτητος.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 
Δ. Βασιλόπουλος
Όταν έγινε η επιλογή αντιδήμαρχος ήταν ακόμη ο Νίκος Γκαβαρδίνας που παραιτήθηκε αργότερα και ο Δημήτρης Γκιουρτζής αρμόδιος για την ενότητα Αντιγονιδών.
Ο πρώτος, ως συνταξιούχος στρατιωτικός και μάλιστα από τους συνταξιούχους που ελάμβαναν υψηλή σύνταξη κρίθηκε και έκρινε και ο ίδιος είναι η αλήθεια ότι δεν πρέπει να είναι έμμισθος. Ο αντικαταστάτης του Δημήτρης Βασιλόπουλος συνεχίζει κι αυτός στο ίδιο μοντέλο αφού είναι αδύνατον να αλλάξει ο καταμερισμός.

Δημήτρης Γκιουρτζής
Ο Δημ. Γκιουρτζής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Νέος στην ηλικία και επαγγελματίας ηλεκτρολόγος. Αφιερώνει τον χρόνο του, όσο χρόνο αφιερώνει, "κλέβοντας" από την δουλειά του. Βέβαια, πρόκειται για δική του επιλογή και η οποία έγινε συνειδητά.
Για τον συγκεκριμένο αντιδήμαρχο έθεσε θέμα ο ανεξάρτητος πλέον Γκαβαρδίνας στην τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας λέγοντας ότι "γιατί να μην πληρώνεται ο Δημητράκης και να πληρώνεται ένας που καλλιεργεί χίλια πεντακόσια στρέμματα χωράφια", εννοώντας τον Κ. Βενιόπουλο.

Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας έκανε ό,τι μπορούσε σχετικά με την επιλογή των συνεργατών του που αμείβονται. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι έμμισθοι αξιωματούχοι του δήμου που είναι πρόεδροι σε επιχειρήσεις ή σε άλλες θέσεις. Υπάρχουν και οι σύμβουλοι που δεν παίρνουν ούτε ευρώ αλλά για όλους αυτούς θα αναφερθούμε σε άλλο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: