Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Δημόσια ποδήλατα στην Αλεξάνδρεια χωρίς ποδηλατοδρόμους και με δρόμους σε κακά χάλια

Με καμάρι θα έλεγα ο δήμος Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε ότι "έρχονται" τα δημοτικά ποδήλατα που θα παραχαρούνται στους κατοίκους για να τα χρησιμοποιούν δωρεάν για τρεις ώρες και στη συνέχεια να πληρώνουν ένα αντίτιμο που θα καθοριστεί.
Ένα μέτρο ασφαλώς θετικό που όμως ακυρώνεται στην πράξη όταν η Αλεξάνδρεια, μια πόλη "ταψί", στερείται ποδηλατοδρόμων, ή λουρίδων στο δρόμο αποκλειστικά για...
ποδήλατα, όταν οι δρόμοι της είναι σε κακά χάλια.
Όπως κι αν είναι όμως η κατάσταση το εγχείρημα χρηματοδοτείται από το υπουργείο περιβάλλοντος με 120 χιλιάδες ευρώ και ο δήμος θα το υλοποιήσει εντός των επόμενων μηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου είναι:


Εγκρίθηκε από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα "Πράσινο Ταμείο" του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρόταση που είχε υποβάλει ο Δήμος Αλεξάνδρειας τον περασμένο Απρίλιο με τίτλο: "Βελτίωση της Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Αλεξάνδρειας με την προμήθεια αυτοματοποιημένου συστήματος Κοινόχρηστων ποδηλάτων", συνολικού προϋπολογισμού 120.000,00€ (με το ΦΠΑ).
Το πρόγραμμα διάθεσης ποδηλάτων αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα μετακίνησης εντός της πόλης της Αλεξάνδρειας, το οποίο εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα αστικά κέντρα ανά τον κόσμο (Παρίσι, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μελβούρνη, κ.α.) αλλά και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Σκοπός του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν ευρεία χρήση του ποδηλάτου από το κοινό και η καθιέρωσή του ως ένα ουσιαστικό εναλλακτικό μέσο μεταφοράς, αποθαρρύνοντας τον πολίτη από τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις του στο αστικό κέντρο της Αλεξάνδρειας.
Ουσιαστικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των αστικών ρύπων, όπως κι η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα των πολιτών (μείωση θορύβου, σωματική άσκηση). Σε έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο British Medical Journal κι αφορούσε το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στη Βαρκελώνη, έχει αποδειχθεί πως χάρη στη λειτουργία του προγράμματος μίσθωσης κοινόχρηστων ποδηλάτων προλαμβάνονται 12,28 θάνατοι κάθε χρόνο. Κι αυτό λόγω της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας των πολιτών με το ποδήλατο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλεξάνδρεια θα είναι από τις πρώτες πόλεις που θα διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους και ηλεκτρικά κοινόχρηστα ποδήλατα, εκτός από τα συμβατικά, προς χρήση.
Το προτεινόμενο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων θα είναι απλό στη χρήση του από τους πολίτες και περιλαμβάνει:
36 συμβατικά και 12 ηλεκτρικά ποδήλατα ειδικής ανθεκτικής κατασκευής για κίνηση σε αστικό ιστό που θα φέρουν διακριτικά του Δήμου Αλεξάνδρειας και θα διαθέτουν ενσωματωμένο ειδικό εξοπλισμό ανίχνευσης ώστε να αποτρέπεται η κλοπή τους
Τρεις (3) Σταθμούς μίσθωσης (και φόρτισης των ηλεκτρικών ποδηλάτων) με συνολικά 48 βάσεις στάθμευσης
Λογισμικό διαχείρισης, κάρτες συνδρομητή και ιστότοπο ενημέρωσης
Οι σταθμοί μίσθωσης θα κατασκευαστούν σε τρία σημεία της πόλης, που έχουν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο κι είναι τα εξής:
Δημαρχείο Αλεξάνδρειας - ΚΤΕΛ
Έμπροσθεν της Αγροτικής Τράπεζας
Πλατεία Σιδηροδρομικού Σταθμού
Το σύστημα ενοικίασης θα είναι συνδρομητικό, με χρήση προσωπικής κάρτας, την οποία οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν ΔΩΡΕΑΝ από το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Αλεξάνδρειας κατόπιν εγγραφής τους. Η χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα είναι δωρεάν για τις πρώτες τρεις (03) ώρες για όλους τους χρήστες, ενώ η τιμολογιακή πολιτική της περαιτέρω χρήσης τους (άνω των 3 ωρών) θα οριστεί με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Αλεξάνδρειας, κατά την περίοδο έναρξης της λειτουργίας του προγράμματος.
Μια εναλλακτική μορφή μετακίνησης εντός αστικού ιστού προσφέρεται λοιπόν στους πολίτες του Δήμου Αλεξάνδρειας, μια μετακίνηση φιλική προς το περιβάλλον, με μηδενικούς ρύπους, που συμβάλει στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο της πόλης και στην ελάττωση του προβλήματος εξεύρεσης μιας θέσης στάθμευσης. Το κέντρο της πόλης αποσυμφορείται και εξωραΐζεται.
Ευκαιρία λοιπόν όλοι μαζί να αγκαλιάσουμε το σύστημα διάθεσης ποδηλάτων του Δήμου Αλεξάνδρειας και να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και οικονομικό τρόπο μετακίνησης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ποιος θα τα οικονομισει παλι δεν μας ειπατε ομως. Διοτι σε πολη χωρις ποδηλατοδρομους ( και με προσφατο εργο εν εξελιξη που δεν προβλεπει ποδηλατοδρομους), πιος θα τα τσεπωσει παλι βρε? Πως να δω κανα εργολαβο του εργου καταπλασμα να ανοιγει μαγαζι με ποδηλατα συντομος... Λες?