Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η Βεργίνα... πάει Βρυξέλλες!

Στην “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτυπά για λίγες μέρες η καρδιά της αρχαίας Μακεδονίας. «Arts and crafts in Greek antiquity: Selected finds from a royal necropolis in Northern Greece» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης με εκθέματα φωτογραφίες των ευρημάτων αλλά και της ιστορίας της ανασκαφής στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας που διοργανώνεται από...
την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη (καθηγήτρια της αρχαιολογίας του ΑΠΘ και εκ των ανασκαφέων της Βεργίνας με τον αείμνηστο δάσκαλό της Μανόλη Ανδρόνικο). 

Η εικαστική περιήγηση στο ανάκτορο, το θέατρο, την αγορά και το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης συνοδεύεται με απεικονίσεις έργων γλυπτικής, μικρογλυπτικής, επιτύμβιων στηλών, κοσμημάτων, όπλων και τεφροδόχων αγγείων που αντανακλούν τη μέγιστη σημασία του αρχαιολογικού χώρου για την ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων και την καίρια συμβολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στην ανασκαφή του. 

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την έναρξη της πανεπιστημιακής ανασκαφής (το 1937 με πρωτοβουλία του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρωμαίου) αλλά και 35 χρόνων από το 1977 και τις αποκαλύψεις του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, έχει στόχο -όπως τονίζει η κ. Παλιαδέλη - “να προβάλει με σοβαρότητα τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, να αναδείξει τη σημασία του σε ένα κοινό που δεν την γνωρίζει αναγκαστικά, να υποστηρίξει χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις το ρόλο της πανεπιστημιακής ανασκαφικής δραστηριότητας στην αρχαιολογική επιστήμη, να προσελκύσει το ενδιαφέρον για την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και βεβαίως να καταδείξει την ανάγκη για την υποστήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς των ανθρωπιστικών σπουδών, γενικότερα, και των πανεπιστημιακών ανασκαφών, ειδικότερα.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: