Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - “Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913”

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συνδιοργανώνουν στην ανακαινισμένη αίθουσα του Αμφιθέατρου του πρώην Δημαρχείου Πλατέος, έκθεση με θέμα: “Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας – Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913”. Στην κινητή έκθεση, που φιλοξενείται σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και σε πόλεις της Μακεδονίας που γιορτάζουν έναν αιώνα ελευθερίας, περιλαμβάνονται...
ιστορικά κειμήλια και φωτογραφικό υλικό από την ένδοξη εκείνη περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας, που οδήγησε στον διπλασιασμό της έκτασης και του πληθυσμού της πατρίδας μας.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες να έρθουν σε επαφή με αδημοσίευτο υλικό από κείμενα, φωτογραφίες, αλλά και κειμήλια του Ελληνικού στρατού, καθώς και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων που πήραν μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (στολές της εποχής εκείνης μαζί με τα εξαρτήματα τους, ξίφη, ξιφολόγχες, παράσημα, αναμνηστικά διπλώματα και λοιπά ενθυμήματα των βαλκανικών Πολέμων).

Επιμελητής της έκθεσης είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και τα εκθέματα παραχωρήθηκαν ευγενικά από δέκα μουσεία και δεκαπέντε συνολικά συλλέκτες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 18:00 από τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρο Καράογλου και το Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, Φώτη Δημητριάδη.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι από την Κυριακή 17, έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 και θα είναι ανοικτή: 09:00 – 13:00 & 17:00 – 19:00 (Δευτέρα έως και Παρασκευή) και 17:00 – 20:00 (Σάββατο και Κυριακή). 
Θα είναι διαθέσιμη για επισκέψεις από σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία (τηλ. 2333350300).

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του Τρίτου Σώματος Στρατού, του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου και του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: