Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Δεν αναγνωρίζει ο ΕΛΓΑ παγετό στα ροδάκινα Ημαθίας - διαμαρτυρία αγροτών στη Βέροια

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε παραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς ο ΕΛΓΑ θα πάρει μεν δηλώσεις για ζημιές και μάλιστα εκπρόθεσμες (ως τις 19 Απριλίου), σε άνθη πρώιμων, μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών ροδάκινου και άλλων δενδρωδών από τον παγετό της 26ης και 28ης Μαρτίου, ωστόσο δεν προτίθεται να αναγνωρίσει ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από παγετό. Για το....
ζήτημα πραγματοποιήθηκε και διαμαρτυρία αγροτών στο τοπικό υποκατάστημα του οργανισμού την Δευτέρα 18 Απριλίου.

Ο παγετός σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά υγρασίας που επικράτησαν τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου της
26ης και της Δευτέρας 28ης Μαρτίου, πλήγωσαν ανεπανόρθωτα πολλές ποικιλίες ροδάκινων, βερίκοκα και κερασιές πού ήταν ανθισμένα ή βρίσκονταν στο στάδιο καρπιδίου, τα οποία και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, όπως είπαν στο AgroNews αγρότες, "οι εκτιμητές του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να αποδοθούν σε παγετό ζημιές σε άνθη μεσοπρώιμων και όψιμων ποικιλιών ροδάκινων (μεταξύ των οποίων και το βιομηχανικό, όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα)".

«Λένε ψέματα για να μην μας αποζημιώσουν», επισήμανε ο γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών του δήμου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος, προσθέτοντας πως «προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ζημιά που πάθαμε οφείλεται σε ακαρπία και όχι στον παγετό. Μας εμπαίζουν και πλέον κανείς μας δεν καταλαβαίνει τον ρόλο του ΕΛΓΑ, που όχι μόνο δεν μας στηρίζει, αλλά τα στελέχη του μας κοροϊδεύουν κιόλας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, Μάκης Αντωνιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε πως «έχουμε καταγγείλει πολλές φορές ότι εάν ο ΕΛΓΑ θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του θα πρέπει να τοποθετήσει επιπλέον θερμόμετρα στους δύο νομούς, ώστε να έχει τα πλήρη στοιχεία των θερμοκρασιών» και διερωτήθηκε «μήπως καλύτερα να πιστέψουμε ότι επίτηδες ο ΕΛΓΑ έχει ένα θερμόμετρο στη Μελίκη Ημαθίας και ένα στην Εσωβάλτα Πέλλας».

Πάντως, και οι δύο άντρες έκαναν λόγο για μειωμένη παραγωγή φέτος σε συμπήρηνο και επιτραπέζιο ροδάκινο και υπογράμμισαν τη μεγάλη ζημιά των ροδακινοπαραγωγών: «Τα χτυπήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολλαπλά. Δεν ξέρουμε από πού να φυλαχτούμε και πως θα επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Με τη φράση «ενώ με βάση τις αρχικές ενδείξεις αναρωτιόμασταν τι θα κάνουμε τόσα ροδάκινα, ύστερα από τον παγετό του Μαρτίου, αναρωτιόμαστε αν θα μας φτάσει η παραγωγή», περιέγραψε την κατάσταση ο πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η φετινή παραγωγή σε συμπήρηνο και επιτραπέζιο θα είναι μειωμένη.

Μάλιστα, μεταξύ άλλων επισήμανε, ότι «το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και εντός των 15 ημερών θα φανεί το πλήρες μέγεθος της καταστροφής και σε τι έκταση είναι», ενώ ερωτηθείς για το ποσοστό μείωσης, ανέφερε πως «θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να μιλήσω με αριθμούς».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο της διαμαρτυρίας

Ανακοίνωση ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΛΓΑ με αφορμή το αίτημα των παραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας για παράταση στις δηλώσεις των ζημιών που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τον παγετό.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ, με σημερινή του απόφαση, κάνει αποδεκτές τις δηλώσεις ζημιάς για τους παγετούς 26 & 28 Μαρτίου 2016 στις ΠΕ Πέλλας και Ημαθίας που υποβλήθηκαν μετά το πέρας της προβλεπόμενης προθεσμίας και μέχρι σήμερα 19/4/2016.

Σημειώνουμε ότι από τις επισημάνσεις που έχουν διενεργήσει στελέχη του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκαν οριακές ζημιές σε περιορισμένης έκτασης θύλακες παγετού. Η καρπόπτωση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πολλά είδη ή ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων  δεν σχετίζεται με τους προαναφερόμενους παγετούς και συνεπώς δεν καλύπτεται ασφαλιστικά. Παρόλα αυτά η εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά από τα στελέχη μας.

Αίτημα για περισσότερους μετεωρολογικούς σταθμούς

Για το θέμα επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, την οποία κοινοποίησε στους βουλευτές Ημαθίας και την διευθύντρια του τοπικού υποκαταστήματος του οργανισμού στη  Βέροια, απέστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ζητώντας την παράταση υποβολής δηλώσεων ζημίας, η οποία λήγει την Τετάρτη 20 Απριλίου, για τις επιτραπέζιες ποικιλίες ροδάκινων.
Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να ενταχθούν στον πίνακα ζημιών και οι ποικιλίες συμπύρηνων, για τις οποίες παρατηρούνται μεγάλες απώλειες στην παραγωγή, εξαιτίας της ατελούς καρπόδεσης. 


Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη έχει ως εξής:

Κύριε πρόεδρε,

Το αγρόκτημα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας υπέστη εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες του από τον παγετό του Μαρτίου του 2016, οι οποίες διαπιστώνονται με την πάροδο των ημερών.

Μεταφέροντας σας το πάνδημο αίτημα του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας, σας ζητώ να παρατείνετε  την προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημίας, η οποία λήγει την Τετάρτη 20 Απριλίου, καθώς και να εντάξετε, πέραν των επιτραπέζιων ροδάκινων, και τις συμπύρηνες ποικιλίες, οι οποίες έχουν ατροφική καρπόδεση, εξαιτίας του παγετού.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς παρατήρησης των θερμοκρασιών από  τον ΕΛΓΑ, αφού στην Ημαθία υπάρχουν δυο μόνο μετεωρολογικοί σταθμοί του υποκαταστήματος σας, οι οποίοι δεν μπορούν να καταγράψουν το μικροκλίμα σε ευαίσθητες για παγετό περιοχές, που γεωγραφικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετες από τα σημεία μετεωρολογικής παρατήρησης σας.
Με εκτίμηση
Κώστας Καλαϊτζίδης
Αντιπεριφερειάρχης Ημαθία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πασοκ, νδ, συριζα...η κατρακυκλα σας δεν εχει τελειωμο! καλα να παθετε. Ειστε μια μεγαλη κοινωνικη ομαδα που εχει δυναμικη στο εκλογικο αποτελεσμα. Τα πιο πανω κομματα που εγραψα δεν ψηφιζετε μοναχα με μικρες αποκλεισεις? Τον κουλη δεν θα ψηφισετε στις επομενες εκλογες (εαν γινουν και δεν εχουμε οικουμενικη?)?
Αρα ξεχνατε! Αρα θελετε ευχολογια! Αρα καλα να παθετε. Και λιγα παθατε. Τα χειροτερα για ολους μας δυστυχως ερχονται. Και στην τελικη ηρθε η ωρα να πληρωσετε και εσεις καποιο απο τα μαρμαρα που πληρωνουν εδω και χρονια αλλες κοινωνικες ομαδες. Εδω οι ανεργοι πληρωνουν και εσεις δεν θελετε να πληρωνετε μια. Θασοκοσυριζονουδουλα θελατε. Παιξατε. Απλα ΧΑΣΑΤΕ! Παρακαλω να περασετε στο ταμειο ΜΠΑΣ και βαλετε μυαλο.