Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Γκυρίνης σε Κουρεμπέ (ΕΛΓΑ): Εντάξτε στον κανονισμό την κακή γονιμοποίηση και αποζημιώστε τους αγρότες


Παρέμβαση στον διοικητή του ΕΛΓΑ έκανε σήμερα ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παν. Γκυρίνης αιτούμενος να ενταχθεί η αιτία της ζημιάς στα δέντρα στον κανονισμό ώστε να τύχουν αποζημίωσης οι αγρότες.

Το έγγραφο που έχει παραλήπτη τον κ. Κουρεμπέ είναι το εξής: 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υπερβολικές βροχοπτώσεις και αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες) που επικρατούν τα τελευταία χρόνια κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης, έχουν ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση – καρπόδεση των ποικιλιών των.....
ροδάκινων, κερασιών κ.α., σε όλο τον Δήμο Αλεξάνδρειας και όχι μόνο, που αποτελεί και έναν από τους κύριους κλάδους παραγωγής τόσο του Δήμου μας όσο και του Νομού Ημαθίας. 
Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, φαινόμενο που παρατηρείται αυτό το διάστημα, λόγω της κακής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα το σύνολο των κτημάτων να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.

Οι επιπτώσεις από την μειωμένη παραγωγή των ροδάκινων κερασιών κ.α., θα είναι ολέθριες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τις βιομηχανίες εμπορίου - κονσερβοποίησης με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, έστω και εποχικής εργασίας καθώς και εισροής συναλλάγματος, δεδομένου ότι τα ελληνικά προϊόντα και η Ελληνική Κομπόστα κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά.

Είναι γνωστή σε όλους η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον δυσμενής είναι η θέση των δενδροκαλλιεργητών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών τους δραστηριοτήτων, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του Ελληνικού Λαού.

Για τους παραπάνω λόγους και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρακαλούμε όπως εντάξετε στο Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού σας ως ζημιογόνα αιτία τη κακή γονιμοποίηση – καρπόδεση των οπωροφόρων δένδρων.

Με δεδομένη την έως σήμερα ανταπόκριση σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων παραγωγών του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: