Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι με τη διαφάνεια, τις απευθείας αναθέσεις, τους καταλογισμούς κλπ; Πάρτε τώρα θέση.

Αν και μπήκαμε στην κυρίως προεκλογική περίοδο στον δήμο Αλεξάνδρειας παρατηρώ ότι όλες οι παρατάξεις αποφεύγουν επιμελώς να "ανοίξουν" ζητήματα που καίνε. Αποφεύγουν επιμελώς να θίξουν θέματα οικονομικής διαχείρισης, προστίμων που το κράτος ή άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμού επέβαλλαν στον..... δήμο, καταλογισμοί που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε αιρετούς ή υπαλλήλους του δήμου. Αποφεύγουν επιμελώς να θίξουν κοστοβόρες πρακτικές όπως για παράδειγμα η συνειδητή επιλογή του Γκυρίνη να μην πληρώνει τα συνεργεία αυτοκινήτων και αυτά να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη για να πάρουν τα λεφτά τους εντόκως κλπ. (οφείλω να πω ότι για το ζήτημα των συνεργείων έχει μιλήσει αρκετές φορές ο Χαλκίδης. Αλλά μόνο γι αυτό.)

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το σκεπτικό των υποψηφίων δημάρχων αλλά είναι προφανές και αυτονόητο ότι θα πρέπει να πάρουν θέση, να ξεκαθαρίσουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν αν πετύχουν να γίνουν δήμαρχοι. Θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια; Θα συνεχίσουν να κρατάνε στο σκοτάδι τα οικονομικά στοιχεία του πρώην δήμου Μελίκης; Θα συνεχίσουν να προστατεύουν αιρετούς και υπαλλήλους που βαρύνονται με καταλογισμούς από το Ελεγκτικό Συνέδριο; Θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτη σε υπαλλήλους που ήδη είναι κατηγορούμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες και δε θα κινούν εις βάρος τους τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες;

Το πέπλο της σιωπής πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για έναν δήμο που υποτίθεται ότι θέλει να υπηρετήσει τη διαφάνεια, που επιζητεί τον δημοκρατικό έλεγχο και την κριτική στα πεπραγμένα του παρελθόντος που όπως φαίνεται ήταν αμαρτωλό.

Αποφεύγουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι να πουν έστω και μια λέξη αν συμφωνούν με την πρακτική των "απευθείας αναθέσεων" σε ημέτερους και κολλητούς εργολάβους ή προμηθευτές, με την μέθοδο των κατατμήσεων ομοειδών έργων κλπ. Θα συνεχίσουν την ίδια τακτική; Θα εφαρμόσουν τον νόμο; Θα υπακούσουν και αυτοί στην λογική "να πάνε τα λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματίες" έστω και αν προσφέρουν ακριβότερες υπηρεσίες;

Αναφέρομαι σε πρακτικές που είναι ρουτίνα, είναι η καθημερινότητα της δουλειάς σε ένα δημαρχείο και τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτές τις πρακτικές είναι τεράστια αν αθροιστούν. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του μηχανισμού του δήμου αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων είναι ένα τεράστιας σημασίας αλλά και δυσκολίας έργο αλλά εφόσον επιτευχθεί θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά στο δημοτικό ταμείο.
Παράλληλα με τον εξορθολογισμό θα πρέπει να αναζητηθεί η ευελιξία ώστε να λύνονται προβλήματα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί ένας δήμος όπως η Αλεξάνδρεια να μην έχει παρακαταθήκη πινακίδες της τροχαίας που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο και όταν αυτές φθείρονται ή τις κλέβουν να μην μπορεί να τις αντικαταστήσει. 
Μιλώντας για το θέμα που φαντάζει ήσσονος σημασίας αλλά όποιος έχει τρακάρει γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία του, με τον αντιδήμαρχο Δριστά με είπε ότι αυτός ως δήμαρχος Πλατέος κατασκεύαζε πινακίδες και στύλους και όποτε προέκυπτε ανάγκη αντικαθιστούσε τις κλεμένες ή τις φθαρμένες κλπ.
Το αποτέλεσμα ήταν να λύνεται το πρόβλημα και να αποφεύγονται δημοπρασίες ή αναθέσεις και στην τελική οι πινακίδες κόστιζαν ελάχιστα χρήματα. Αυτό σημαίνει ευελιξία.

Εν κατακλείδι. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι καλά κάνουν και τάζουν λαγούς με πετραχήλια, τάζουν υπεραγορές και γεωθερμίες, τάζουν ότι θα κάνουν τον Γιδά κέντρο παγκόσμιου εμπορίου και άλλα τέτοια γραφικά αλλά θα πρέπει να απαντήσουν στο δια ταύτα. Και το διαταύτα είναι η καθημερινότητα και το δημοτικό ταμείο που αντιστοιχεί σ΄ αυτή. Πρέπει, είναι υποχρεωμένοι δηλαδή να μας πουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν το δημοτικό χρήμα. Τόσο απλά....


 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτα δίκαιο. Τα χρόνια τις Διοίκησης Γκυρίνη είναι χρόνια οπισθοδρόμησης , κουκουλώματος, διασπάθησις του δημοσίου και Δημοτικού χρήματος, βόλεμα των ημετέρων, αναθέσεις μαϊμού, κυνηγητό των υπαλλήλων που δεν υποκύπτουν στις παράνομες ενέργειες του, και παραπληροφόρηση που πάει σύννεφο!!! Η ασχετοσύνη του, ο εγωισμός, η ανασφάλεια που νοιώθει λόγω του χαμηλού επιπέδου γνώσεων που έχει του δημιουργούν αυτό το κόμπλεξ που έχει. Παράλληλα όμως έχει μεγάλο ποσοστό των δήθεν μέσων ενημέρωσης που από την μία τον αβαντζάρει και τα βλέπει όλα καλά, και από την άλλη υποκρύπτει εσκεμμένα όλα τα κακώς κείμενα και την ανεπάρκεια τις Διοίκησης. Δεν χρειάζεται να σου εξηγήσω το γιατί γίνεται αυτό. Το σύνολο των πολιτών το γνωρίζει , όπως το γνωρίζεις και εσύ. Είναι μέσα παραπληροφόρησης και όχι ενημερώσεις. Είσαι ο μόνος που βάζεις ερωτήματα προς όλους για τα κακώς κείμενα. Όμως ειλικρινά μας λείπεις!! Το ίδιο συμβαίνει και με την Αντιπολίτευση, το ίδιο με τους υποψηφίους Δημάρχους με ελάχιστη εξαίρεση. Όλοι σκέφτονται την δεύτερη Κυριακή, δηλαδή την καρέκλα. Την μετεκλογική συναλλαγή. Αυτό τους φρενάρει. Ο απερχόμενος Δήμαρχος θα συμμαχήσει και με τον διάβολο για να βρεθεί στην δεύτερη Κυριακή. Όμως οι πολίτες τον ξέρουν, τον έμαθαν, και όσα χρήματα να διαθέσει, όσες ψευτιές και αν πει, όσες φιέστες και αν κάνει το ποτήρι τις ήταν θα το ποιεί σταγόνα σταγόνα μέχρι το τέλος. Πάντως πιστεύω πως θα έρθει η ώρα που όλα αυτά που επισημαίνεις θα βγούνε στο φώς, όποιος οι όποιοι νομίζουν πόσο ‘όλα αυτά που αναφέρεις θα μπούνε κάτω από το χαλί είναι βαθειά νυχτωμένοι. Οι εξελίξεις που τρέχουν θα τους φέρουν προ των ευθυνών τους. Γιατί είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΓΚΥΡΙΝΗΣ
ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΧΑΡΗ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΑ. Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΩΣ Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Η ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΟΜΩΣ ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΒΕΒΑΙΑ.
ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΛΜΑ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΠΟΥ Ο ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΑΡΩΔΙΑΣ.
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΠΩ
ΦΙΛΙΚΑ