Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Ποιοι θα περάσουν στην 2η Κυριακή; Εκτίμηση σήμερα

Ναλμπάντης          -         Πανταζόπουλος
Σε περίπου σαράντα μέρες οι πολίτες του δήμου Αλεξάνδρειας θα κληθούν να επιλέξουν ένα από τα πέντε ψηφοδέλτια για να αναδείξουν τον επόμενο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Οι δυο υποψήφιοι δήμαρχοι που θα πλειοψηφήσουν θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή και ο νικητής θα είναι ο δήμαρχος που θα διαδεχτεί τον Γκυρίνη.
Ορισμένοι με ρωτάνε να τους πω την προσωπική μου εκτίμηση για τον τελικό νικητή. Η απάντηση είναι ......προφανές ότι δεν μπορεί να δοθεί ούτε με βεβαιότητα ούτε κατά προσέγγιση αλλά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να προχωρήσω σε μια εκτίμηση με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν.
Ποια είναι τα δεδομένα; Η ύπαρξη τεσσάρων συνδυασμών εκ των οποίων οι τρεις κινούνται αμιγώς στον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο. Είναι μια παράμετρος αλλά δεν είναι η βασική, δεν είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.
Πιστεύω ότι και στις εκλογές αυτές το αποτέλεσμα θα το κρίνουν δυο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι η καταψήφιση της νυν διοίκησης και προσωπικά του Γκυρίνη και ο δεύτερος και πολύ σημαντικός είναι η στελέχωση ενός εκάστου εκ των ψηφοδελτίων που παίρνουν μέρος στις εκλογές σε συνδυασμό με τα προσωπικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων δημάρχων.
Με βάση τα παραπάνω εκτιμώ ότι δυναμική νίκης έχουν οι Πανταζόπουλος και Ναλμπάντης που πιστεύω ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι στην 2η Κυριακή και ένας εξ αυτών θα είναι ο επόμενος δήμαρχος.
Ο Γκυρίνης με τον Χαλκίδη θα διεκδικήσουν την τρίτη θέση με τον Χαλκίδη να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να το πετύχει εξ αιτίας την τεράστιας φθοράς που έχει ο απερχόμενος δήμαρχος δεδομένης της έντονης απαρέσκειας του κόσμου τόσο για τα μηδενικά πεπραγμένα της πενταετίας όσο και για την απουσία κάθε επαφής με τα χωριά και τους δημότες.
Στην τελευταία θέση και εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο θα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Ηλία Ιακωβίδη.

Γιατί εκτιμώ ότι οι Ναλμπάντης και Πανταζόπουλος θα είναι οι δυο πρώτοι; Προχωρώ στην εκτίμηση αυτή διότι ο Πανταζόπουλος είναι ο μοναδικός που κατεβαίνει στις εκλογές με συγκροτημένη, συμπαγή και δρώσα δημοτική ομάδα που πέντε χρόνια τώρα δεν έκοψε επαφές με τους ψηφοφόρους της. Επιπρόσθετα ο Πανταζόπουλος ως επικεφαλής πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει νοερά, που περιλαμβάνει στον αξιακό του κώδικα ο νυκοιραίος της περιοχής και δη αυτός που ανήκει στον συντηρητικό χώρο. Ευρισκόμενος στην ηλικία των 40+, παντρεμένος, επιστήμονας δικηγόρος, χαμηλών τόνων, από γνωστή ντόπια οικογένεια στο Ρουμλούκι. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι το "διαβατήριο" του Πανταζόπουλου για τις γενιές που έχουν εκπαιδευτεί ανάλογα. Μ΄ άλλα λόγια οι ευρισκόμενοι στις δεκαετίες των 50+ θα δουν στο πρόσωπό του έναν σοβαρό δήμαρχο που θα ακουμπήσουν πάνω του, θα τον εμπιστευτούν. Επίσης ο Πανταζόπουλος καθώς φαίνεται στελεχώνει το ψηφοδέλτιό του με νέους και νέες που φέρνουν άλλον, φρέσκο αέρα ανανέωσης και προσδίδουν δυναμική πλειοψηφίας. 
Συνεπώς, η δεδομένη κοινωνική γείωση των παλιών και δοκιμασμένων στελεχών μαζί με την προσωπικότητα του υποψήφιου δημάρχου συν την δυναμική των νέων είναι τα πλεονεκτήματα της παράταξης του Πανταζόπουλου και τα οποία εκτιμώ ότι θα τον φέρουν στην 2η Κυριακή.

Ο Ναλμπάντης έχει μακρόχρονη παρουσία στα κοινά και ως εκ τούτου όλοι γνωρίζουν τις δυνατότητές του, τον χαρακτήρα του, τα πεπραγμένα του. Έχει δοκιμαστεί και αξιλογηθεί από τους πολίτες ουκ ολίγες φορές με επιτυχία και πάντα με αύξηση των σταυρών προτίμησης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία που η φύση του επαγγέλματός του τον φέρνει σε επαφή με ένα μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Οικογενειάρχης και από γνωστή οικογένεια του Ρουμλουκιού επίσης. 
Την παράταξή του στελεχώνουν ορισμένοι έμπειροι νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι αλλά ο ίδιος φαίνεται ότι ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στους άφθαρτους, τους "άκαπνους" συμπολίτες στους οποίους επενδύει και όπως φαίνεται η "επένδυση" πιάνει τόπο. Ένα σημαντικό κομάτι της νεολαίας στηρίζει Ναλμπάντη γιατί βλέπει στο ψηφοδέλτιό του γνώριμα άτομα, άτομα που μιλάνε την ίδια γλώσσα και αντιλαμβάνονται τα προβλήματά τους.
Εκτιμώ λοιπόν ότι ο Ναλμπάντης θα βρεθεί στην 2η Κυριακή γιατί θα εισπράξει ένα μεγάλο τμήμα της δυσαρέσκειας ψηφοφόρων του Γκυρίνη το ΄14, επειδή θα στηριχτεί από μεγάλο τμήμα της νεολαίας, επειδή διαθέτει στελέχη έμπειρα και που ξέρουν από εκλογές στα χωριά, επειδή ο ίδιος ως επικεφαλής ξέρει από εκλογές και δουλεύει γι αυτές καιρό τώρα.

Αυτή είναι η εκτίμησή μου σήμερα που επαναλαμβάνω ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως θέσφατο ούτε διεκδικώ τον τίτλο του μάγου και του προγνώστη. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με κάθε λέξη του άρθρου σου

Ανώνυμος είπε...

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΓΥΡΗΣ. ΑΥΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑΥΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΟΧΛΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΣΤΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΆΝΤΗΣΑΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Ας γράψω και εγώ σαν απλός πολίτης. Πιστεύω 2η Κυριακή γκυρίνης πανταζόπουλος. Χωρίς να μπώ σε περαιτέρω σχολιασμό (πληρώνει δεν πληρώνει, κάνει χάρες κερνάει κτλ.). Τον ναλπμπάντη τον έκαψε ο συριζα, ο χαλκίδης άφανος.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Χάρη γκυρινης μόνο......άντε γεια....