Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Στην 2η Κυριακή θα περάσουν Ναλμπάντης και Πανταζόπουλος

Είναι γνωστή η συνήθεια ορισμένων που σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να δηλώνουν με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων τα ποσοστά των κομμάτων ή εν προκειμένω τα ποσοστά των υποψηφίων δημάρχων. Ορισμένες φορές μάλιστα οι αριθμοί γράφονται είτε σε κάποιο χαρτί στο καφενείο όπου σημειώνονται οι πόντοι από την μπιρίμπα είτε σε κάποια χαρτοπετσέτα. Είναι και φορές που μπαίνουν και μικρά ή μεγαλύτερα στοιχήματα με πιο......
συνηθισμένο ένα τραπέζι με ψάρια... (υπάρχουν ακόμα στοιχήματα ανεκπλήρωτα να σημειώσω)

Βλέπω στο διαδίκτυο, που πλέον αποτελεί το σύγχρονο καφενείο, ορισμένους να δίνουν με ακρίβεια ...κάλπης τα ποσοστά για τον δήμο Αλεξάνδρειας και απορώ γιατί χάνονται τέτοια "ταλέντα". Θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα ως μέντιουμ ή χαρτορίχτρες, να κονομάνε πολλά λεφτά λέγοντας τα μελλούμενα σε κάθε έναν ή μια που θα ήθελε να μάθει.
Άλλος γράφει ότι ο Πανταζόπουλος θα είναι πρώτος με διαφορά πέντε έξι μονάδων από τον Ναλμπάντη και δίνει 3ο τον Χαλκίδη και τελευταίο τον Γκυρίνη.
Άλλος γράφει ότι ο Ναλμπάντης είναι 1ος με την ίδια πάνω κάτω διαφορά και 2ος ο Πανταζόπουλος με 3ο τον Γκυρίνη και τελευταίο τον Χαλκίδη.
Άλλος γράφει ότι ο Χαλκίδης είναι με πολύ μεγάλη διαφορά 1ος και θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον Γκυρίνη με 3ο τον Ναλμπάντη και τελευταίο τον Πανταζόπουλο.

Είναι προφανές ότι ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει ή για να ακριβολογώ γράφει ανάλογα με την συμπάθεια που τρέφει για κάθε υποψήφιο προβάλοντας τις επιθυμίες του ως δεδομένα που θα ...συμβούν. Είναι μια λογική αντίδραση πολλών ανθρώπων να θέλουν έστω και με ανορθόδοξο τρόπο να εκπληρωθούν οι επιθυμίες τους.

Είναι δεδομένο για τον δήμο Αλεξάνδρειας ένα πράγμα. Ότι ο Γκυρίνης θα ηττηθεί και η ήττα του θα είναι τεραστίων διαστάσεων. Πέντε χρόνια ήταν ανύπαρκτος και δεν έκανε απολύτως τίποτα για να διαχειριστεί με αξιοπρέπεια και εντιμότητα απέναντι στο λαό την ανυπαρξία του. Απεναντίας, πόλωσε το κλίμα με ενέργειες και συμπεριφορές και το αποτέλεσμα είναι να έχει έναν συνδυασμό που είναι η σκιά του 2014. Ο κόσμος περιμένει ανυπόμονα να τον "μαυρίσει", να τον τιμωρήσει και θα το κάνει ό,τι και να τάξει, ό,τι και να πει.

Ηλίας Ιακωβίδης
Ένα άλλο δεδομένο είναι η ότι το ΚΚΕ δια του Ιακωβίδη θα εκπροσωπηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο επιδιώκοντας να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από το ΄14 και πιθανόν να το πετύχει αφού θα ειπράξει ψήφο διαμαρτυρίας ορισμένων αριστερών που το ΄14 ψήφισαν Σύριζα και τώρα είναι άστεγοι. Ωστόσο, θα ήταν για μένα ευχάριστη έκπληξη να ξεπεράσει το 4% και πολύ μεγάλη έκπληξη αν εξαιτίας της απλής αναλογικής καταφέρει ο συνδυασμός να εκλέξει και δεύτερο σύμβουλο. Θα ήταν επιτυχία πανελλαδικών διαστάσεων για το ΚΚΕ.

Για να προχωρήσει κανείς στα σοβαρά σε εκτίμηση ποσοστών των υπόλοιπων συνδυασμών θα πρέπει αφενός να γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία του δήμου, τις συγγένειες και τις δουλειές των υποψηφίων, τα σόγια. Τα κριτήρια της ψήφου είναι κατά βάση τα παραπάνω συν το γεγονός ότι οι πολίτες κατά βάση καταψηφίζουν τον απερχόμενο για την ανυπαρξία έργου και γι αυτό όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι ψάχνουν τα λεγόμενα "βαριά" ονόματα. 
Βλέπω όμως ότι κανείς από τους υποψήφιους δημάρχους δεν έχει στα ψηφοδέλτιά του έναν εφοριακό για παράδειγμα, έναν γιατρό του Κέντρου Υγείας που εξ αντικειμένου θα κουβαλούσαν μεγάλο αριθμό ψήφων. Υπάρχουν βέβαια κάποιες υποψηφιότητες νοσηλευτών του Κέντρου Υγείας και λογιστές αλλά είναι προφανές ότι υπολείπονται σε δυναμική και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση.
Σάκης Κούγκας
Σήμερα δυνατά ονόματα θεωρούνται για παράδειγμα οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ και εξ όσων γνωρίζω ήδη τρεις εξ αυτών είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του Πανταζόπουλου, του Γκυρίνη και του Χαλκίδη (Κούγκας, Παπαγεωργόπουλος, Κυτούδης). Αυτοί θα παίξουν έναν ρόλο ανάλογο με την δυναμική τους που την έχουν καταγράψει στο παρελθόν. Δηλαδή θα είναι έκπληξη αν ο Κούγκας δεν "χτυπήσει" πρωτιά ή αν ο Κυτούδης δεν καταφέρει να εκλεγεί. Για τον Παπαγεωργόπουλο δεν βάζω τον πήχη ψηλά δεδομένου ότι ήταν υποψήφιος με τον Δημητριάδη το ΄14 αλλά δεν εκλέχτηκε.
Εκτιμώ ότι θα παίξει ρόλο και ίσως σημαντικό αν κάποιος υποψήφιος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, μηχανικος για παράδειγμα, και έχει μεγάλο πελατολόγιο σε όλο το εύρος του δήμου. Υπάρχει ένα τέτοιο παράδειγμα στην παράταξη του Ναλμπάντη.
Επίσης έχουν πλεονέκτημα οι υποψήφιοι που ασχολούνται με παιδιά. Δηλαδή όσοι είναι δάσκαλοι ή νηπιαγωγοί και αποκτούν καλές σχέσεις με οικογένειες και έχουν φτιάξει καλό όνομα στην πιάτσα. Ξεχωρίζω δυο περιπτώσεις που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του Ναλμπάντη. Πιθανόν να υπάρχουν κι άλλοι σε άλλα ψηφοδέλτια.
Σάκης Παντόπουλος
Ρόλο και μάλιστα σημαντικό θα παίξει το ΚΑΠΗ όπου ο πρόεδρός του Σ. Παντόπουλος επί πέντε χρόνια "αλώνισε" τον τόπο με την τρίτη ηλικία, διοργάνωσε άπειρες εκδρομές και πανηγύρια και διακαίως απέκτησε το προσωνύμιο "Μουζενίδης". Είναι ένα από τα "βαριά" χαρτιά του Γκυρίνη που όμως, επαναλαμβάνω, δεν τον σώζει τίποτα.

Συμπέρασμα: Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προχωρήσει σε εκτιιμήσεις ακριβείας. Όσοι το επιχειρούν πιθανόν να πέσουν έξω. 

Παρά όμως την πιθανότητα να πέσω έξω και μετά από την πλημμελή μελέτη των ψηφοδελτίων θα σας πω και την δική μου εκτίμηση που είναι:
Στην 2η Κυριακή θα περάσουν οι Ναλμπάντης και Πανταζόπουλος για λόγους που θα παραθέσω σε άλλο δημοσίευμα. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τζιλοπουλος καρδιολόγος βαρύ όνομα στο ψηφοδέλτιο του Πανταζόπουλου. Θα σαρώσει στην Αλεξάνδρεια, στο Λουτρό.