Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Η ονοματολογία στον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ...εκνευρισμό και ανακοινώσεις διάψευσης

Εσχάτως ακούγονται τόσα πολλά για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ που είναι φανερό ότι αυτό ούτε τυχαία γίνεται ούτε έπιασε ξαφνικός πόνος και καημός τα μέσα ενημέρωσης για την σύνθεση και την ποιότητά τους. Είναι προφανές ότι γίνεται ένα παιχνίδι είτε προσωπικό είτε οργανωμένο ώστε να....
μανιπουλαριστούν τα πράγματα και να επιβληθούν υποψηφιότητες αρεστές σε κύκλους με συμφέροντα στο κράτος αφού επίσης είναι πλέον κοινός τόπος ότι την διαχείριση της κρατικής εξουσίας σε λίγους μήνες θα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το φαινόμενο αυτό έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις και συνεχώς βλέπουμε δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με ονόματα ηχηρά και μη να μπαίνουν στα ψηφοδέλτια. Σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα κυριαρχούν ονόματα πολιτικών που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και είτε έχουν διατελέσει βουλευτές παλαιότερες εποχές είτε ακόμη και μετά το 2009 και αρκετοί εξ αυτών έχουν ψηφίσει τα μνημόνια επί εποχής Γ. Παπανδρέου. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά τόσο στον νομό μας όσο και σε διπλανούς νομούς με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Θανάση Γικόνογλου στην Ημαθία, την Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα και τον Μάρκο Μπόλαρη στις Σέρρες.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την επέλαση των “Πασόκων” και την προκλητική άνεση με την οποία κινούνται και ορισμένες φορές με την ανοχή αν όχι την παρότρυνση υψηλών στελεχών και αν μη τι άλλο κατοχυρώνουν το πολιτικό μέλλον τους.

Βλέπουν να ξεπερνιώνται με μεγάλη άνεση οι καταστικές διαδικασίες που προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες εκλογής, να καταστρατηγούνται πρακτικές που για χρόνια εφαρμόζονταν στην αριστερά γενικότερα και στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα. Βλέπουν να γίνεται η έφοδος στα “χειμερινά ανάκτορα” και να μένουν εκ των πραγμάτων αγωνιστές εκτός νυμφώνος αφού οι θέσεις είναι απολύτως συγκεκριμένες και οι πολιτικές ανάγκες για την ζητούμενη διεύρυνση πολύ μεγάλες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και αρκετό καιρό έχει καθορίσει την πολιτική του γραμμή. Έδωσε άφεση πολιτικών “αμαρτιών” σε όσους στο πρόσφατο παρελθόν υπηρέτησαν μνημόνια και τρόικες αρκεί τώρα να δηλώσουν πολιτική “μετάνοια” και να συστρατευτούν στον κοινό στόχο που είναι η νίκη στις επερχόμενες εκλογές.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δια του προέδρου του δεσμευτεί ότι θα βρουν θέση στα ψηφοδέλτιά του όσοι εν ενεργεία βουλευτές δεν ψηφίσουν νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένους νομούς της χώρας οι διαθέσιμες θέσεις για τα τοπικά στελέχη ολοένα και λιγοστεύουν.

Στην Ημαθία τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μια σειράς τέτοιων ενεργειών και προσπαθειών που ενορχηστρωμένα επιχειρήθηκε από τους πρωταγωνιστές τους να παγιώσουν μια νέα κατάσταση. Όλοι γνωρίζαμε ότι αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ως πρόσφατα συμμετείχαν ακόμα και σε κομματικές διαδικασίες του κόμματος αυτού έριξαν δίχτυα στον ΣΥΡΙΖΑ μήπως και καταφέρουν να τρυπώσουν στα ψηφοδέλτιά του. Εδώ στα Τοπικά ΧΡΟΝΙΚΑ είχαμε αναφερθεί σε μια σειρά γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που κινήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για να αποκτήσουν την επίζηλη θέση του υποψήφιου βουλευτή. Το δημοσίευμα αυτό προκάλεσε αίσθηση και άνοιξε έναν χορό στημένων δημοσιευμάτων στα ηλεκτρονικά κυρίως μέσα που εμφάνιζαν διαφόρους να έχουν ήδη καπαρώσει την θέση του υποψήφιου βουλευτή. Επρόκειτο για παρωδία πλην όμως το όλο σκηνικό συντέλεσε αφενός στην περεταίρω απαξίωση της πολιτικής και αφετέρου στον απόλυτο εκνευρισμό της οργανωμένης βάσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντίδραση από το κόμμα αυτό αν και άργησε ήταν σαφής. Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε τα πράγματα αλλά είναι γεγονός ότι δεν έβαλε φρένο στις προσπάθειες αυτές γιατί τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν και μάλιστα σε μέσα ενημέρωσης πανελλαδικού επιπέδου.

Πιστεύω ότι αυτό το σκηνικό θα συνεχιστεί και υπάρχει μόνο μια λύση για να κωπάσει. Να δεσμευτεί η κεντρική ηγεσία ότι η τοπικές οργανώσεις θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο σε ποσοστό γύρω στο 80% και το υπόλοιπες να έχει την ευχαίρια να τις διαχειριστεί η κεντρική διοίκηση. Δηλαδή για την Ημαθία να αποφασίσουν οι τοπικές οργανώσεις για τις τέσσερις ή πέντε θέσεις των υποψηφίων βουλευτών και για την μια ή δυο θέσεις η κεντρική ηγεσία. Αυτό θα βάλει φρένο σε όλους τους επίδοξους πολιτικούς “γαμπρούς” που είδαν την πολύφερνη νύφη στο παζάρι και έσπευσαν να την καμακώσουν.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: