Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"Λεπτή" η πολιτική επιλογή της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας / Να αποφασίσει ο λαός με δημοψήφισμα

Παν. Γκυρίνης
Από το στόμα του δημάρχου Αλεξάνδρειας ακούστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου ότι υπάρχει σκέψη της διοίκησης να ανατεθεί η καθαριότητα σε ιδιώτες. Προφανώς, η αιτιολογία για μια τέτοια, κορυφαίας σημασίας, πολιτική επιλογή είναι η οικονομική στενότητα αφενός και αφετέρου η απαγόρευση των προσλήψεων από τους ΟΤΑ με εντολή της τρόικα. Ως συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η απίσχναση των δημοτικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς και επίπεδα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει κανονικά και η υπηρεσία καθαριότητας ασχέτως αν οι....
δημότες καταβάλλουν κανονικά τα δημοτικά τέλη που τους αναλογούν.

Ο Π. Γκυρίνης στην ίδια συνεδρίαση τόνισε ότι δεν θα γίνει καμιά απόλυση όποια κι αν είναι η τελική πολιτική επιλογή και ότι, αντιθέτως, ο δήμος θα προχωρήσει σε προσλήψεις μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση εκτός από δύσκολη είναι και πολύ λεπτή πολιτικά. Από την μια μεριά έχεις μια διοίκηση που θέλει να κρατήσει ένα επίπεδο παροχής υπηρεσιών και εν προκειμένω την καθαριότητα του δήμου και από την άλλη δεν έχει την δυνατότητα διότι της το στερεί αυτό το δικαίωμα η κεντρική εξουσία. Και εδώ αρχίζουν τα ...δύσκολα.

Τα δύσκολα είναι πολλά και σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συμφωνία σε μια πολιτική που προκρίνει τις ιδιωτικοποιήσεις ταυτίζεται με την κεντρική μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και όσο κι αν ασκείς κριτική, όσο και αν εκδίδεις ψηφίσματα καταδίκης της, ουσιαστικά ρίχνεις νερό στο μύλο της.
Από την άλλη πλευρά, η άρνηση δημιουργεί καταστάσεις που τελικά πληρώνει ο δημότης που βιώνει μια πόλη ακάθαρτη, έναν τομέα άκρως σημαντικό και ουσιαστικό.

Ποια άραγε είναι η συμφερότερη επιλογή; Είναι προφανές ότι η απάντηση δεν είναι καθόλου εύκολη για κανέναν που θέλει να παραμείνει προσγειωμένος και να διαχειριστεί το σήμερα. Επίσης είναι προφανές ότι η διοίκηση, όπως και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, θα πρέπει να εκφράσουν άποψη τεκμηριωμένη περί του πρακτέου. Εν τέλει, θα πρέπει να ρωτηθούν οι ίδιοι οι χρήστες, οι ίδιοι οι δημότες για την τελική επιλογή αφού όμως πρώτα ενημερωθούν για όλες τις πιθανές αλλαγές, μεταβολές και επιπτώσεις και στο τέλος να αποφασίσουν με τοπικά δημοψηφίσματα.
Εξ άλλου, η διοίκηση Γκυρίνη τόνιζε συνεχώς προεκλογικά την αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας λέγοντας δεσμευόμενη ότι θα “κατέβει” στον κόσμο, στις γειτονιές και στα καφενεία και με λαϊκές συνελεύσεις θα καθιστούσε συμμετόχους τους δημότες στις μικρές και μεγάλες αποφάσεις και επιλογές.

Καιρός είναι να αρχίσει και ας αρχίσει με αυτό το μεγάλο θέμα αφού έχασε την ευκαιρία να θέσει στην λαϊκή κρίση το θέμα του βιολογικού καθαρισμού της Μελίκης στην πρόσφατη λαϊκή συνέλευση που έγινε στο πρώην δημαρχείο. Αλλά για το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: