Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Τα κενά κουτιά φυτοφαρμάκων απαιτούν ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο νομού Ημαθίας / Ο δήμος Βέροιας πρωτοπορεί

Εικόνα από την περιοχή των Τρικάλων του δήμου Αλεξάνδρειας
Χρόνια τώρα από διάφορα μέσα γράφω για το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων που κατά εκατοντάδες και χιλιάδες πετιούνται κάθε χρόνο στην αγροτική έκταση της περιοχής με αποτέλεσμα να ρυπαίνουν. Να ρυπαίνουν τόσο τον υδροφόρο ορίζοντα όσο και τον αέρα αφού ορισμένες φορές οι αγρότες τα βάζουν φωτιά για να αδειάσουν οι συλλέκτες.

Επιβάλλεται μια συνολική διαχείριση που εν πολλοίς θα είναι υποχρεωτική και με μια παροχή κινήτρων  τόσο...
στους αγρότες όσο και στους πωλητές γεωπόνους.

Βλέπω ότι ο δήμος Βέροιας, αν και κατά βάση αστική περιοχή, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και ήρθε σε επαφή με τον σύλλογο Γεωπόνων του νομού Ημαθίας ώστε να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να επεκταθεί σε όλον τον νομό.

Η σχετική ανακοίνωση του δήμου Βέροιας είναι η εξής:
Ο Δήμος Βέροιας, στην προσπάθεια του να δώσει λύση στην ανεξέλεγκτη διάθεση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και στις «κακές» πρακτικές διαχείρισης τους, εξασφάλισε τη συνεργασία του Συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ημαθίας και την αρωγή του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, το οποίο εκπονείται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) και την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.) με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Για την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος και την εξασφάλιση της συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων που δραστηριοποιούνται εντός των διοικητικών του ορίων (Π.Ε. Ημαθίας - Δ/νση Αγροτική Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής, Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Ημαθίας, Καταστήματα πώλησης Γεωργικών φαρμάκων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί), ο Δήμος Βέροιας θα διοργανώσει συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας (Μητροπόλεως 46), την Τετάρτη 10/12/2014 και ώρα 15:00, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να δοθούν οι κατευθύνσεις του προγράμματος, από τον ΕΣΥΦ και την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε..

Σχετικές προσκλήσεις θα σταλούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υποχρέωση των οποίων είναι η συμμετοχή στη συνάντηση.

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: