Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τευτλοπαραγωγοί Μακεδονίας: Στηρίξτε μας στην πράξη και με συγκεκριμένα μέτρα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΥΤΛΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" 
Πλατύ, 11/11/2014 

Tο ΔΣ του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε καθώς υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί που αφορούν το παρόν και το μέλλον των τευτλοκαλλιεργητών ζητά από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης τα εξής: 


1. Να πληρωθούν κατά προτεραιότητα τα τεύτλα με σακχαρικό τίτλο (Pol) κάτω του 13 με την τιμή των Pol του 13 ( όπως έχει ξαναγίνει για τις καλλιεργητικές σεζόν 2011 και 2012 με απόφαση ΔΣ της ΕΒΖ ). 
Στην Κεντρική Μακεδονία από την πρώτη ημέρα της συγκομιδής έως και σήμερα, σημειώθηκαν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, ύψους έως και 530mm (μετρήσεις από βροχόμετρα των σταθμών ΕΛΓΑ στους Γαλατάδες Πέλλας, Μελίκη Ημαθίας) με αποτέλεσμα την απομείωση μεσοσταθμικά 3 μονάδων του σακχαρικού τίτλου, στο 12 pol από 15 pol που πετυχαίναμε τα προηγούμενα έτη. 
Με μέση απόδοση τους 6,5 τόνους στο στρέμμα προκύπτει απώλεια 96 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ με pol 11 η απώλεια είναι 132 ευρώ ανά στρέμμα. 

2. Ζητούμε να ανακοινωθεί σύντομα το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των τεύτλων και να ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές της φετινής περίοδου. 

3. Να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των χρημάτων που αφορούν τις επιστροφές στους παραγωγούς για την περίοδο 2001-2006 στο ακέραιο και εξατομικευμένα κατόπιν της αποφάσεως του Ευρωπαικού Δικαστηρίου (ΕΚ ) 1360/2013 

4. Να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2014 η νέα τιμολογιακή πολιτική πληρωμής τεύτλων για την νέα καλλιεργητική περίοδο 2015. 

5. Να μας παραχωρηθεί πίστωση 25 ευρώ ανά στρέμμα κατά την περίοδο της συγκομιδής. 

6. Να μας πιστώσει η Βιομηχανία για τον εφοδιασμό των λιπασμάτων. 

7. Θέλουμε επίσης να γνωστοποιήσουμε ότι οι τευτλοκαλλιεργητές δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε περίπτωση που παραμείνουν τα τεύτλα στα χωράφια λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που έχουμε αλλά την ευθύνη φέρει η Βιομηχανία λόγω του κακού χρονοδιαγράμματος της συγκομιδής που έθεσε. 

Με τιμή 
Το ΔΣ Τευτλοπαραγωγών "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: