Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

« Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες κι εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες,…γεια σας»! / Γ. Ουρσουζίδης


του Γ. Ουρσουζίδη*
«Γεια και χαρά σας βρε πατριώτες κι εμέ οι παππούδες μου ήταν αγρότες,…γεια σας»!

(Διονύσης Τζεφρώνης)

Δύο έντυπα φύλλα, με ιδιαίτερη απήχηση στον επιχειρηματικό κόσμο και ίσως από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της κυβερνητικής πολιτικής, αναφέρουν  σε σχετικά άρθρα τους: Nαυτεμπορική,...«Αγροτικές κινητοποιήσεις - Επεισόδιο σε επανάληψη» και ακολουθεί το Capital.gr,…«Το "έθιμο" των αγροτικών κινητοποιήσεων στις...
αρχές της χρονιάς τηρήθηκε και φέτος έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα»! Όσο για τα «καθεστωτικά» φύλλα, στη κλασική τους μορφή, δεν το συζητάμε, δίνουν τα ρέστα τους!

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την «υψηλή νόηση» των παραπάνω εντύπων, κινούνται στα πλαίσια της παράδοσης! Ο αγροτικός κόσμος από εθισμό συναθροίζεται αυτές τις μέρες  στους κόμβους των κύριων οδικών αξόνων της χώρας, προκειμένου να εκτονωθεί και να ξεμουδιάσει από την χειμερινή ραστώνη και τη χλιδάτη διαβίωση! Έτσι τάχα φαντάζουν τα πράγματα στα μάτια τους και στα μυαλά τους, ή μήπως έτσι βολεύει, μπας και «κλέψουν» λίγο χρόνο εξουσίας για τα αφεντικά τους!

Υπάρχουν άραγε πολλοί σήμερα στην Ελλάδα του 2014, που να μην προσπαθούν να ξοδέψουν λιγότερα από το εισόδημά τους, και πόσοι τα καταφέρνουν; Οι αγρότες, εν προκειμένω, με  μέσο κλήρο των 20, των 30 ή των 40 στρεμμάτων, διαβιούν τόσο άνετα, ώστε να είναι σε θέση να αποταμιεύουν κιόλας; Αν πράγματι είναι έτσι, τα βιβλιάρια τους στην  τέως «Αγροτική» θα πρέπει νάναι «φορτωμένα», ή μήπως τα δάνεια είναι «φορτωμένα» και τα βιβλιάρια άδεια! Προφανώς το δεύτερο ισχύει, τα δάνεια είναι «φορτωμένα» και τα βιβλιάρια άδεια, και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συγκυβερνούντες. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί, το πρόβλημα  εναπόκειται στο πως θα βρεθεί τρόπος να  υπερφορολογήσεις  τον φτωχό και τον στερημένο, και επιπλέον, να σε επικροτεί κιόλας!

Εδώ αναλαμβάνουν οι ειδικοί, οι «χειρουργοί» των Μέσων Μαζικής Χειραγώγησης! Προηγήθηκαν τα «καλά νέα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από τους αστέρες του «Μεγάλου» καναλιού και ακολούθησε το «Ουράνιο» κανάλι! Διατυμπανίζουν εδώ και καιρό οι αργυρώνητοι τελάληδες, πως είναι αδιανόητο να πληρώνει την κρίση ο μισθωτός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ ο αγρότης να φοροδιαφεύγει! Δεν είναι πρέπον, ενώ η χώρα βουλιάζει και ζει με «βοήθειες» από την φιλευσπλαχνία των Γερμανών και των Ολλανδών  εταίρων μας, οι γεωργοί να μην πληρώνουν τους οφειλόμενους φόρους!
     
Έφτασαν στο σημείο οι κήνσορες, να προβάλλουν την χρεωκοπία της χώρας σαν αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής των αγροτών, δηλαδή των ανθρώπων εκείνων που αξιοποιούν κάθε σπιθαμή της διαθέσιμης γης της πατρίδας, προς όφελος όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας. Σκόπιμα συγχέουν τον αγρότη του μέσου κλήρου, που κυριολεκτικά μοχθεί, με τους αγροτοπατέρες που τα κόμματα επί δεκαετίες συντηρούν και οι ίδιοι αναδεικνύουν ως «ηγήτορες», προκειμένου να λοιδορήσουν τους πραγματικούς αγρότες παραγωγούς που διεκδικούν το αυτονόητο, την επιβίωση!
    
Στην αυγή του 2014 οι οιωνοί δεν φαίνονται καλοί για την πατρίδα, οι εκπρόσωποι της «διεθνούς τοκογλυφίας» έχουν βάλει  στόχο, εκτός από τα νησιά που ξεπουλιούνται το ένα μετά το άλλο, εκτός από τον ορυκτό πλούτο, τους υδρογονάνθρακες, τον Ελληνικό χρυσό που ήδη ξεπουλήθηκε, εκτός από την δημόσια ακίνητη περιουσία-«φιλέτα», τις κερδοφόρες επιχειρήσεις τύπου ΟΠΑΠ, εκτός από την πρώτη κατοικία των Ελλήνων, ήρθε η σειρά του μέσου κλήρου της αγροτικής γης. Κατά τα φαινόμενα, στόχος τους είναι να περάσει η γη σε χέρια λίγων, οι αγρότες να γίνουν εργάτες στα ίδια τους τα χωράφια, υποταγμένοι εκ των πραγμάτων σε μεγάλα σχήματα, των οποίων ο έλεγχος αναπόφευκτα θα περάσει στο διεθνές κεφάλαιο, έτσι ο τελευταίος πύργος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα πέφτει! Τα κολχόζ έπεσαν,…ζήτω τα κολχόζ !!!

    Ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, αυτό του μικρού κλήρου, που εξασφάλιζε μεροκάματο σε όλα τα μέλη της οικογένειας σε καθημερινή βάση, που έδωσε τη δυνατότητα να ανεγερθούν πανεπιστήμια προκειμένου μορφωθεί η Ελληνική νεολαία, που έδωσε τη δυνατότητα να ανεγερθούν νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευθεί ο Ελληνικός λαός,  που κατάφερε να θρέψει ένα λαό ολόκληρο και να τον αναπτύξει, μέσα από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, πολέμους, προσφυγιά, πολιτική αλητεία και λαμογιά - ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες - ήρθε η ώρα να ξεπουληθεί!

    Η συγκυβέρνηση έχει επανειλημμένα αποδείξει, ότι προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία έχει σκύψει τόσο βαθιά στις απαιτήσεις των τοκογλύφων, που δεν μπορεί να δει τίποτα παραπάνω απ την επόμενη επώδυνη «δόση», υποθηκεύοντας και την τελευταία δυνατότητα αντίδρασης του Ελληνικού λαού - το δικαίωμα στην ελπίδα για έξοδο από την απόγνωση!

    Τώρα, πως εξηγείται η φυσική παρουσία στα μπλόκα, πολιτικών προσώπων, που αδιαμφισβήτητα στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές της συγκυβέρνησης, αυτό εναπόκειται στην θρασύτητα και την εξαιρετική υποκρισία  που  διακρίνει τα πρόσωπα αυτά, αλλά και στην υπερβολική ευγένεια των αγροτών!

     Τα πράγματα στη ζωή μας δεν έρχονται τυχαία, ούτε μοιραία, οι καταστάσεις πριν διαμορφωθούν στην σκέψη μας ως «μοναδική λύση», σχολαστικά μελετώνται από κέντρα ειδικών επιστημόνων, που πληρώνονται αδρά για το σκοπό αυτό, οι περίφημες «δεξαμενές σκέψεις» δημιουργούν το απαραίτητο Σοκ, για να ακολουθήσει το Δέος !

      Ο αγροτικός κόσμος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση και στην εξαθλίωση, το τελευταίο προπύργιο της μικρής ιδιοκτησίας και της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βάλλεται με τρόπο προκλητικό, προβάλλουν τους αγρότες ως πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν φόρους, επιμερίζοντας την ευθύνη για την κατάντια της χώρας σε ανθρώπους, που το μόνο πράγμα  που έκαναν στη ζωή τους, ήταν η αξιοποίηση της γης!

       Αυτή την αθλιότητα δεν πρέπει να την ανεχθούμε, είναι υπόθεση όλων μας  ο αγώνας  που δίνουν τούτες τις μέρες οι αγρότες, αφορά στην επιβίωση των ανθρώπων, που διαχρονικά αποτελούν τον πυλώνα που στηρίζει τη χώρα!

      Εν τέλει αποτελεί συνετή και υπεύθυνη στάση, η ενεργός συμμετοχή στον αγώνα τους, όχι από αλληλεγγύη, αλλά από χρέος!

   Βέροια 6/2/2014   

*μηχανικός, μέλος της διοίκησης του παραρτήματος ΤΕΕ Ημαθίας                   

Δεν υπάρχουν σχόλια: