Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η Ευρώπη της αντίφασης και οι πιστοί της στην τοπική αυτοδιοίκηση / Λ. Κιοσέογλου

του Λ. Κιοσέογλου*
-Με αφορμη την εκθεση του γραφειου προυπολογισμου της βουλης, αναδεικνυεται ενα σοβαροτατο θεμα για την Ελλαδα, την Ε.Ε. και την ευρωζωνη συνολικα.

-Απο το 2014 τιθεται σε ισχυ το νεο πλαισιο οικονομικης-δημοσιονομικης πολιτικης, μπροστα στο οποιο η συνθηκη της Λισσαβωνας και ο ΖΟΥΡΛΟΜΑΝΔΥΑΣ του ''συμφωνου σταθεροτητας'' φανταζουν ...
''δημοκρατικα''...

-Τα κρατη-μελη υποχρεουνται να συμμορφωθουν σε ''κανονες'' οπως:
-αυστηρα ισοσκελισμενοι προυπολογισμοι(που ολοι ξερουμε ΤΙ σημαινουν για το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ και τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ)
-επιτευξη ''μεσοπροθεσμων'' ΣΤΟΧΩΝ
-ΕΠΙΒΟΛΗ μηχανισμου ''διορθωσης αποκλισεων''
-ΕΠΟΠΤΕΙΑ και ΕΛΕΓΧΟ στην καταρτιση-εκτελεση των προυπολογισμων
-ΣΥΝΕΧΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ της οποιας προσφυγης στο ΕΜΣ
-ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ για την αντιμετωπιση ''ανακολουθιας'' αριθμων και ισορροπιων στο εξωτερικο ισοζυγιο,κλπ.
-Η Ελλαδα δια στοματος-και χειρος-των διαδοχικων ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ κυβερνησεων εχει συμφωνησει φυσικα να συμμορφωθει με ολη αυτην την επερχομενη τελειωτικη καταστροφη που εμπεριεχεται στις παραπανω ''νορμες''.
-Υπαρχει ομως μια τεραστια ΑΝΤΙΦΑΣΗ αναμεσα στην ''ευρωπη'':πριν 15 περιπου μερες,η ιδια η Κομισιον αναγνωρισε οτι η εσωτερικη υποτιμηση που επιβληθηκε στις χωρες που βρισκονται υπο ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ-μεσω της μειωσης μισθων  και επιδοματων-με στοχο να ενισχυθει η δηθεν ''ανταγωνιστηκοτητα'' τους,οδηγησε σε κατακορυφη αυξηση της φτωχειας!
-Χρειαστηκαν 4 χρονια λοιπον μετα το πρωτο μνημονιο,για να αναγνωρισει αυτος ο βαθια ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ οικονομικος θεσμος,οτι αυτη η αδιεξοδη πολιτικη ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ και οτι ξεπερασε τα ορια της.
-Ειδικα για την Ελλαδα προκυπτει οτι εχουμε την μεγαλυτερη μακροχρονια ανεργια-η οποια αυξηθηξε στο 14,2% του ενεργου πληθυσμου, απο 3% που βρισκοταν το 2008.Παρολο οτι το 2012 στην χωρα μας η πραγματικη μειωση του κοστους ανα μοναδα παραγωγης εφτασε το 5,3%-η μεγαλυτερη στην Ε.Ε.-η ''απασχοληση'' μειωθηκε κατα 4,6%!

Το φρικτο ποσοστο που περιγραφει την φτωχεια και τον κοινωνικο αποκλεισμο αυξηθηκε την περιοδο 2008-2012(λογω της λιτοτητας)κατα 5 μοναδες,προσεγγιζοντας το εφιαλτικο 34,6% του πληθυσμου!

Πρωτια εχουμε επισης και στην κατηγορια ''working poor''-των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ δηλαδη που ειναι στα ορια της ΕΝΔΕΙΑΣ.Εξοργιστικο αν σκεφτει κανεις οτι μιλαμε για το 15% του ΣΥΝΟΛΟΥ των εργαζομενων!

Εμφανιζουμε επισης την μεγαλυτερη μειωση ΑΕΠ απο ολες τις χωρες-ενω η ''ενισχυση της παραγωγικοτητας'' που επικαλουνται καποιοι επιτηδειοι,οφειλεται ξεκαθαρα στην ΜΕΙΩΣΗ της ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και επιβαρυνση των εναπομειναντων εργαζομενων), και οχι στην αυξηση της παραγωγης. Κοινως ευημερουν τα ΝΟΥΜΕΡΑ και πεθαινουν οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ...
Αποτελεσμα;
Μονο την περιοδο 2009-2011 η μεταναστευση προς αλλες χωρες τις Ε.Ε. αυξηθηκε κατα 170%!και δυστυχως μιλαμε συνηθως για το πιο ελπιδοφορο κομματι της κοινωνιας-τους νεους μας.
Τελος,το πορισμα της Κομισιον παραδεχεται οτι η κατασταση δεν μπορει να ειναι αναστρεψιμη,αν η μειωση της ανεργιας στηριχθει σε ΕΥΕΛΙΚΤΗ ή ΜΕΡΙΚΗ απασχόληση. Φωτογραφιζοντας στην ουσία-και γειώνοντας το στα σημερινα δεδομενα-τα περιφημα ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ 5μηνα με τους μισθους πεινας και την ελλειψη οποιουδηποτε εργασιακου δικαιωματος.

Με τα οποια παραπαίοντες ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ δήμαρχοι αγωνιουν να κεφαλαιοποιησουν την εξαθλιωση του κοσμου.
Μια ΤΕΤΟΙΑ Ευρώπη λοιπόν δεν έχει να δώσει τίποτα στους εργαζόμενους και τον λαό. Ούτε ΤΕΤΟΙΟΙ δήμαρχοι που αισιοδοξούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ επιλογές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ με την συγκατάθεση των απελπισμένων πολιτών.

Υπάρχει άλλος δρόμος και τον ξέρουμε-αρκεί να τον πάρουμε ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.

*Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μέλος της ΝΕ Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: