Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Επέκταση «Μαρινόπουλου» μέσω συμφωνιών συνεργασίας με την περιφερειακή αλυσίδα "Αρβανιτίδης"

Το μοντέλο επέκτασης του δικτύου του μέσω συμφωνιών συνεργασίας με περιφερειακές αλυσίδες φαίνεται ότι θα ακολουθήσει, μετά την «ΑΒ Βασιλόπουλος», τις εταιρείες «Σκλαβενίτης» και «Μασούτης», και ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της χώρας, ο «Μαρινόπουλος». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της «Μαρινόπουλος», που...
μίλησε στην «Κ», η εταιρεία δεν θα προχωρήσει στην εξαγορά της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας «Αρβανιτίδης», διαψεύδοντας σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία άλλου χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων της «Αρβανιτίδης» από την εταιρεία «Μαρινόπουλος».

Η αλυσίδα «Αρβανιτίδης» διαθέτει 149 καταστήματα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Η συμφωνία –εάν βεβαίως υπάρξει– είναι άγνωστο εάν θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των καταστημάτων της «Αρβανιτίδης» ή μέρος αυτών, καθώς και εάν πολλά εξ αυτών μετατραπούν σε «Carrefour Express». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι από πέρυσι η «Μαρινόπουλος» εφαρμόζει ένα νέο σύστημα δικαιόχρησης (franchising) για τα καταστήματα υπό το σήμα «Carrefour Express» (πρόκειται για μικρά καταστήματα με εμβαδόν 250 - 500 τ.μ.). Το νέο μοντέλο προβλέπει μηδενικά δικαιώματα εισόδου για τον δικαιοδόχο, όπως και μηδενικό προς επένδυση κεφάλαιο. Ο δικαιοδόχος επιβαρύνεται με την κάλυψη των παραγγελιών που διενεργεί για τα προς πώληση προϊόντα και τα πάγια έξοδα, ενώ δεσμεύεται και για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Στο μεταξύ πριν από λίγες ημέρες η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ανακοίνωσε την προσθήκη τριών ακόμη καταστημάτων στο δίκτυό της, τα οποία εξαγόρασε από την εταιρεία «Χ. Καραγεώργου και Σία Ο.Ε.». Τα καταστήματα βρίσκονται στο Μενίδι και στα Ανω Λιόσια και απασχολούν συνολικά 60 εργαζόμενους. Τα δύο εξ αυτών αναμένεται να λειτουργήσουν μέχρις το τέλος του μήνα, ενώ το τρίτο τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ΑΒ, σε όλα τα νέα καταστήματα θα απασχοληθούν οι υπάλληλοι που τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν στην εταιρεία «Χ. Καραγεώργου και Σία Ο.Ε.».
Χθες, εξάλλου, η εταιρεία εγκαινίασε δύο καταστήματα στο Ιλιον, τα οποία είχε εξαγοράσει τον περασμένο Δεκέμβριο από την εταιρεία «Θ. Ποδαράκης και ΣΙΑ Ο.Ε.». Η εταιρεία έχει επίσης εξαγοράσει καταστήματα από την αλυσίδα «Εξτρα Πρώτα και Φθηνά», καθώς και από την εταιρεία «Μπαλάσκας».

Με τις δύο τελευταίες εταιρείες έχει κάνει συμφωνία και η εταιρεία «Σκλαβενίτης», η οποία προβλέπει τη μίσθωση καταστημάτων αυτών, όπως άλλωστε έπραξε και με την αλυσίδα «Δούκας».
Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., τέλος, απέκτησε τις εταιρείες Γαλαξίας Α.Ε. (δεν πρόκειται για την αλυσίδα που εδρεύει στην Αθήνα) και Μαρκάτο Α.Ε. (πρόκειται για εταιρείες του ιδίου ομίλου).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι για να μην χάσουν την δουλειά τους πολλοί εργαζόμενοι. ΑΛΛΑ, εύχομαι μετά τις εκλογές μην τους πετάξουν στο δρόμο. Διότι η απλή κοινή λογική λέει ότι τα περισσότερα καταστήματα του αρβανιτίδη δεν ταιριάζουν στον μαρινόπουλο.Ας είναι έτοιμοι οι εργαζόμενοι για νέους αγώνες μετά τις εκλογές. Διότι τώρα παίζετε το παράλογο έργο του τονυ του γκαβού που ονομάζεται Success Story ή αλλιώς πλεόνασμα. Μετά τις εκλογές δεν θα υπάρχει τίποτα απο αυτά και πάλι. Οπότε μην πιστεύετε σε λάθος υποσχέσεις .