Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Απεργία στο ΙΚΑ Ημαθίας- Γιατί απεργούμε - Πρώτη φορά μετά το ΄89 τέτοια συμμετοχή

Τόσο μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχε να σημειώσει ο κλάδος μας από το 1989, ήταν τα λόγια ενός παλιού στελέχους του οργανισμού με το οποίο μιλήσαμε σημερα το μεσημέρι. Πήγα στο ΙΚΑ Αλεξάνδρειας για προσωπική υπόθεση και βρήκα το κατάστημα κλειστό. Στην είσοδο στον όροφο είχε μια πινακίδα που έγραφε ΑΠΕΡΓΙΑ.
Το κατάστημα δε λειτουργούσε. Η απεργία ήταν καθολική και θα συνεχιστεί ως την Παρασκευή. Οι υπάλληλοι για...
πρώτη φορά μετά το ΄89 συμμετέχουν τόσο μαζικά. Ανησυχούν για τις θέσεις εργασίας, για το μέλλον τους.

Οι εργαζόμεμοι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους συμμετέχουν στις κινητοποίησεις που έχουν εξαγγείλει τόσο η ομοσπονδία τους όσο και η ΑΔΕΔΥ.
Η ανακοίνωση του σωματείου Ημαθίας των υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ είναι:


 
Ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Ν. Ημαθίας συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία μας, μετά από απόφαση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και επισημαίνουμε τα ακόλουθα: 

Πριν από λίγες ημέρες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε φορέα αγοράς υπηρεσιών υγείας και όχι παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, με παράλληλη συγχώνευση στο ΕΣΥ ή κατάργηση των δομών του. Οι Υγειονομικές Μονάδες του  ΕΟΠΥΥ μαζί με τα Κέντρα Υγείας αποτελούν τις μοναδικές Δημόσιες Μονάδες Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Το γεγονός αυτό οδηγεί στη βαθμιαία απόσυρση του κράτους από μια κοινωνία όπου η Υγεία δεν θεωρείται πλέον κοινωνικό αγαθό, με ταυτόχρονη είσοδο πολυεθνικών και μεγάλων αλυσίδων που πωλούν στον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικές εξετάσεις εκτινάσσοντας τις ετήσιες δαπάνες. 

Σε αυτή την περίοδο θα έπρεπε να γίνονται προσπάθειες προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και να αξιοποιηθεί η περιουσία του δημοσίου με όραμα, γνώση και κυρίως προοπτική. Οφείλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία.

§         Να ενισχυθούν οι δομές του ΕΟΠΥΥ και όχι να καταργηθούν.

§         Να ανανεωθούν οι συμβάσεις των ιατρών που έχουν λήξει ή που θα λήξουν σε λίγες ημέρες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.

§         Να εξοπλίσουν τα εργαστήρια με υλικά, ώστε να γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις εντός των δομών και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους προς όφελος όλων.

§         Να μην πληρώνει ο ασφαλισμένος από την τσέπη του τις δαπάνες υπηρεσιών υγείας, όπως έγινε με το σύστημα των τηλεφωνικών ραντεβού.

§         Να μην υπάρξουν διαθεσιμότητες – κινητικότητες – απολύσεις.

§         Να μην κλείσουν νοσοκομεία του ΕΣΥ και πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και να διατηρήσουν το Δημόσιο χαρακτήρα τους.

Η λύση δεν είναι το λουκέτο αλλά η προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο υπέρτατο κοινωνικό αγαθό – δικαίωμα  της Υγείας. 

Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, ότι τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά στις Μονάδες Υγείας ΕΟΠΥΥ κατά την ημέρα της απεργιακής κινητοποίησης θα αντιμετωπίζονται από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. 

 

       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: