Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Σουρεαλιστικό αλλά ενδιαφέρον /Τ. Τασιόπουλος

του Τ. Τασιόπουλου*
Για πρώτη φορά μετά από καμιά εικοσιπενταριά χρόνια έτυχε να βρεθώ εκτός της πίεσης που ασκείται σε έναν υποψήφιο δήμαρχο, ή Νομαρχιακό ή δημοτικό σύμβουλο και παρακολουθώντας από κοντά, από ένα άλλο μετερίζι, αυτό του παρατηρητή, διαπίστωσα ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρεις ανθρώπους αξιολογώντας τι χρειάζεται.
Το ζητούμενο σε...
κάθε εκλογική διαδικασία είτε πρόκειται για την κεντρική πολιτική σκηνή, είτε για τοπικές εκλογές φυσικά και δεν είναι η ηλικία ή το φύλο  του υποψήφιου, αλλά είναι η ικανότητα να τα καταφέρνει και η ηθική αντίσταση σε κάθε είδους προκλήσεις είτε πρόκειται για υλικά ή για άλλου είδους αγαθά.
Σε προσωπικό επίπεδο και βλέποντας σήμερα τα πράγματα από απόσταση έχω καταλήξει πως πρώτα σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, αλλά στο τέλος νικάς, όταν στην πρωτοβουλία σου κυριαρχεί η αξιοπιστία, η σίγουρη πρακτική, το ήθος και κυρίως ο κυριολεκτικός λόγος.
Στην περίπτωση αυτή η αναγνώριση είναι εκείνο που μένει και φαίνεται όταν ξεκαβαλικέψεις.
Είναι βέβαιο ότι δήμαρχοι τύπου ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥ που φαίνονται παντοδύναμοι και εκλέγονται και επανεκλέγονται θεωρώντας το ΔΗΜΑΡΧΙΛΙΚΙ προσοδοφόρο επάγγελμα όταν ξεκαβαλικέψουν αν δεν τους πετροβολούν σίγουρα θα τους αγνοήσουν.
Βρέθηκα τις μέρες αυτές για ένα πέρασμα στα Τρίκαλα.
Δίπλα μου στάθηκε ένας παλιός συνειδητοποιημένος και δυνατός απέναντι σε κάθε ηθική πρόκληση σύντροφος.
Ζήτησα το σκεπτικό του.
Στην Ευρωβουλή, μου είπε θέλω να μια καθαρή θέση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να μετασχηματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπηρετήσει τους λαούς αντί το κεφάλαιο, και μάλιστα στις πιο άγριες μορφές του, τρέφει αυταπάτες.
Άλλωστε στις μέρες μας το τοπίο είναι καθαρό.
Ο αγώνας για την έξοδο από το ευρώ και η απομάκρυνση από την Ε.Ε. είναι η μόνη λύση που εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό.
Το ΚΚΕ, μου είπε δικαιώθηκε στρατηγικά για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξίζει ως προς αυτό να υποστηριχτεί.
Οι Ευρωεκλογές δεν είναι μνημόνιο- αντιμνημόνιο αυτά είναι μπούρδες. Είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη του κεφαλαίου, γι’ αυτό θα ψηφίσω ΚΚΕ.
Στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν προέχει να απομακρυνθεί το δίδυμο ΣΑΜΑΡΑ- ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ και η καταστροφική πολιτική τους.

Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα δείξει αν είναι σε θέση να κάνει συμμαχίες – κάτι που δεν έκανε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Αλεξάνδρειας και αλλού, μένοντας στην νοοτροπία των 4 % - ώστε να αποτελέσει τον κορμό μιας προοδευτικής, φιλολαϊκής διακυβέρνησης, και άρα θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ.
Στον δήμο Αλεξάνδρειας ο Παναγιώτης Γκυρίνης άλλαξε από το μηδέν το πολιτικό κλίμα της πόλης, και των χωριών.
Νίκησε πριν τις εκλογές τον σκοταδισμό της εξουσιαστικής παρέας του ΔΗΜΑΡΧΟΥ και των παρατρεχάμενων και κυρίως απέδειξε πως από το δημαρχείο πουλούν μιζέρια για εκλογική εκμετάλλευση.
Κατέδειξε πως κάποιοι θεωρούν το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ως ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ  και δήλωσε πως χρειάζεται τον οποιοδήποτε δημότη – χωρίς αποκλεισμούς – γιατί όλοι έχουν να λύσουν προβλήματα και όλοι μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή τους.
Όσοι προτάσσουν την κομματική καθαρότητα και επιδιώκουν καταγραφές μάλλον θα απογοητευτούν και  όσοι ληστεύουν το δήμο και έχουν κρεμασμένους σκελετούς στις δημοτικές ντουλάπες θα λογοδοτήσουν.
Ο Γκυρίνης, μου είπε, καταλαβαίνω ότι δεν είναι ούτε μνημονιακός, ούτε αντιμνημονιακός.    
Εκφράζει καλύτερα από τον καθένα – με όσα λέει – τη συλλογική συνείδηση του δήμου Αλεξάνδρειας χωρίς ταμπού και κυρίως χωρίς αγκυλώσεις, και επειδή ο υποψήφιος κρίνεται από τις προθέσεις του και από αυτό που εκπέμπει, είμαι έτοιμος να τον πιστέψω.
Ένα μεγάλο ζήτημα, μου είπε, είναι η αδιαφάνεια που ακολουθεί τον απερχόμενο δήμαρχο. Όλα κάτω από το χαλί. Τιμωρήθηκε ο ίδιος και παρ’ ότι εσείς ως αντιπολίτευση ζητήσατε την ποινή και το σκεπτικό – προφασιζόμενος προσωπικά δεδομένα που σύμφωνα με το νόμο δεν ισχύουν – δεν σας τα έδωσε και άρα έκρυψε από όσους τον ψήφισαν γιατί τιμωρήθηκε. Δεν έδωσε κανένα πόρισμα ΕΔΕ, και καμία ποινή – και τιμωρήθηκαν πέντε έξι συνεργάτες του για παράβαση καθήκοντος.
Επειδή ο δήμαρχος ξεχνάει πως στις εκλογές εκτός από θέσεις και προγράμματα που δεν έχει, κρίνονται και πολιτικές συμπεριφορές που έχει, αλλά είναι κάκιστες, μου είπε, για δήμαρχο θα ψηφίσω τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΚΥΡΙΝΗ.
Ομολογώ ότι οι επιλογές του παλιού μου συντρόφου και καλού φίλου, μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες, πολιτικά ώριμες και κυρίως ελκυστικές.

*δημοτικός σύμβουλος

Υ.Γ. Ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη του συνομιλητή και για όσα βγαίνουν ή δεν βγαίνουν προς τα έξω από τις συζητήσεις στα Δημοτικά Συμβούλια. Ήταν πολύ σκληρός για το ρόλο όσων είναι ή παριστάνουν ότι είναι, αυτοί που ελέγχουν την εξουσία, αφού καθώς μου είπε, μετράει τις πληρωτέες ανακοινώσεις τόσο του Κεντρικού Δήμου όσο και των Νομικών του προσώπων και τις βρίσκει αρκετά προσοδοφόρες για να μπορέσει κάποιος να ασκήσει ελεύθερα το αγαθό της αντικειμενικής πληροφόρησης.
«Όλο τα ίδια και τα ίδια» μου είπε. Ανακυκλώνουν με λόγια αυτά που εισπράττουν σε ευρώ.
Άξιος ο μισθός τους!!
Δεν είχα τίποτα να απαντήσω

Δεν υπάρχουν σχόλια: