Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Η Σ. Κωταϊδου στα "Τοπικά Χρονικά" μιλάει για την υποψηφιότητά της, για τον δήμο Αλεξάνδρειας

H υποψήφια ευρωβουλευτίνα με τους Οικολόγους Πράσινους Σοφία Κωταϊδου παραχώρησε συνέντευξη στα Τοπικα Χρονικά εξηγώντας τους λόγους της εμπλοκής της με την πολιτική, τους πολιτικούς στόχους της αλλά και για την συνεργασία της με τους δημάρχους της Αλεξάνδρειας αφού ως γνωστόν είναι εδώ και αρκετά χρόνια ειδική συνεργάτης.
Οι απαντήσεις της Κωταϊδου έχουν ενδιαφέρον και εικάζω ότι θα συζητηθούν.
Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

1. Με ποιον τρόπο προέκυψε η υποψηφιότητά σου; Από πότε ασχολείσαι με το Οικολογικό Κίνημα και εν προκειμένω με τους Πράσινους;

Ανέκαθεν θεωρούσα τον εαυτό μου πολιτική οντότητα, με τον όρο της ενασχόλησής μου με τα κοινά αλλά πάντοτε από τη θέση του κυβερνώμενου πολίτη και όχι του κυβερνήτη. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα ως επιστημονικού συνεργάτη στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σχετίζεται με τη διαχείριση, ωρίμανση και παρακολούθηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης αφενός και αφετέρου με την προώθηση και εφαρμογή συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δημόσια κτίρια, με δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός δημόσιου οργανισμού καθώς και με την πιλοτική προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις θεμελιώδεις αρχές της ιδεολογίας του πολιτικού συνδυασμού των Οικολόγων Πρασίνων. Αποδεχόμενη την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής, μου δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξω τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού και να προσπαθήσω να επικοινωνήσω στους συμπολίτες μου πως τα παραπάνω δεν αποτελούν μονάχα θεωρία και σίγουρα δεν ανήκουν σε μια ουτοπική πραγματικότητα. Κάθε άλλο, η κλιματική μεταβολή, η υπεράντληση των πρωτογενών πόρων, η καταστροφή της φύσης, ως συνέπειες της ανεξέλεγκτης οικονομίας των αγορών και της υπεκαταναλωτικής κοινωνίας στην οποία ζούμε, προμηνύουν κινδύνους όχι μονάχα για την ευημερία μας αλλά ακόμη και για την ίδια την επιβίωση μας. Η ανθρώπινη εξέλιξη και συνέχιση είναι εφικτή εντός των φυσικών ορίων που θέτει ο πλανήτης μας και αυτός δυστυχώς είναι μοναδικός και σίγουρα όχι ανεξάντλητος!

Αν συνυπολογίσω στα παραπάνω και τη γενικότερη έκδηλη απογοήτευση όλων μας για την υφιστάμενη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας και την πρωτόγνωρη απάθεια και απραξία της πλειοψηφίας των ελλήνων για τα πολιτικά και όχι μόνο δρώμενα, η απόφαση μου να αναλάβω πιο ενεργά πολιτικό ρόλο πάρθηκε πιο εύκολα. Οφείλει να σταματήσει η συνέχιση του φαύλου κύκλου μεταξύ της απάρνησης της πολιτικής δραστηριότητας από τους πολλούς, την εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας των πολλών από λίγους μικροπολιτικούς και τέλος την παραίτηση πάλι των πολλών με το σκεπτικό: «…και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; δεν αξίζει να ασχολούμαστε αφού τίποτα δεν θα αλλάξει…». Όντως, δεν θα αλλάξει τίποτα, αν δεν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας με τις γνώσεις του, τις εμπειρίες του και με τον τρόπο του.



2. Εκ προοιμίου θεωρείται άκρως τιμητική για την Αλεξάνδρεια και την Ημαθία η υποψηφιότητά σου σε ένα κίνημα που έχει πίσω του μεγάλη ιστορία. Ανεξάρτητα του αποτελέσματος της Κυριακής θέλω να σε ρωτήσω με ποιον τρόπο σκέφτεσαι να συνεχίσεις την πολιτική δράση σου στο νομό και ευρύτερα; 

Το εγχείρημα της Κυριακής είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν λάβουμε υπόψη μας πως πρόκειται για τα πρώτα βήματά μου στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας και το χρονικό περιθώριο κρίνεται ελλιπές για μια σωστή και εστιασμένη επικοινωνία των αρχών, ιδεολογιών και προτάσεων μου επί των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής ένωσης και ειδικότερα της Ελλάδας ως μέλος της. Όπως όμως προανέφερα πρόκειται για τα πρώτα βήματα, άρα θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Σίγουρα μέσα από το συνδυασμό των Οικολόγων Πρασίνων έχουμε (μιλάω επίτηδες σε συλλογικό επίπεδο) να αγωνιστούμε για μια ευρωπαϊκή ένωση που δεν θα εξασφαλίζει τα οφέλη των λίγων, αλλά την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη όλων των πολιτών της , και για μια ένωση που θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιβαλλοντική ασφάλεια του πλανήτη και στην κοινωνική συνοχή τόσο των πολιτών όσο και των λαών.


3. Δώσε μου κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα με ποιον τρόπο οι νομοί της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι ΟΤΑ της Ημαθίας θα μπορούσαν να ασκήσουν "πράσινη" πολιτική στους τομείς ευθύνης τους συνδυάζοντας αφενός την προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή τους πορεία αφετέρου.

Εδώ θα ήθελα να διευκρινίσω πως υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη σε αρκετούς συμπολίτες μας πως οι Οικολόγοι Πράσινοι ασχολούνται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ζώων και γενικότερα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό δεν είναι αληθές, δεν είμαστε μονοθεματικός πολιτικός συνδυασμός. Έχουμε αναπτύξει δέκα θεματικούς Άξονες προτεραιότητας που καλύπτουν όλο το φάσμα της πραγματικής ζωής. Σίγουρα εστιάζουμε σε μια πράσινη ανάπτυξη, διότι πολύ απλά δεν μπορεί να υπάρχει Κοινωνία, Οικονομία και Πολιτική σε έναν μη βιώσιμο πλανήτη. Αγωνιζόμαστε εξίσου όμως για μια δίκαιη φορολόγηση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, την ανάπτυξη ενός οικολογικού τύπου συστήματος φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο θα φορολογούμε περισσότερο αυτά που δεν θέλουμε και λιγότερο αυτά που θέλουμε. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μικρότερη φορολογία στην εργασία, στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ πρέπει να φορολογούνται με μεγαλύτερα ποσοστά οι βιομηχανίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή οι επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν την κυκλική οικονομία. Επίσης, δεν είναι δίκαιο να υπάρχει διαφορετικός συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Δεν ωφελούνται προφανώς οι επενδύσεις στην Ελλάδα, όταν ο εν δυνάμει επενδυτής καλείται να καταβάλλει στο κράτος της Ελλάδας 36% φορολογία, ενώ αν επιλέξει να επενδύσει στη γειτονική Βουλγαρία ή ακόμη και στην Κύπρο θα πληρώνει μονάχα 10- 13%. Για ποιο λόγο λοιπόν να προτιμηθεί η Ελλάδα ως κράτος προσέλκυσης επενδύσεων, αν συνυπολογίσουμε βέβαια και την τεράστια γραφειοκρατία που κωλυσιεργεί χρονικά την ίδρυση μιας επιχείρησης ;

Μια πράσινη πολιτική θα μπορούσε να εξειδικεύεται στην υιοθέτηση μιας κυκλικής οικονομίας, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Οι εκροές δηλαδή μιας διαδικασίας θα μπορούν να αποτελούν εισροές μιας άλλης διαδικασίας. Σήμερα, η οικονομία μας είναι ευθύγραμμη, αντλούμε δηλαδή πρώτες ύλες, κατασκευάζουμε προϊόντα ή δημιουργούμε υπηρεσίες, τα χρησιμοποιούμε για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά τα απορρίπτουμε. Όπως καταλαβαίνετε η σπατάλη τόσο ενέργειας όσο και πρωτογενών πόρων είναι τεράστια!

Η υιοθέτηση παράλληλα συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των παραγόμενων αέριων ρύπων, η ελαχιστοποίηση των παραγόμενων απορριμμάτων και η ενίσχυση της ανακύκλωσής τους σε πολλά διακριτά ρεύματα αποτελούν συνιστώσες μιας πράσινης ή, μάλλον καλύτερα, βιώσιμης οικονομίας. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ η απεξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και η μετάβασή τους σε μια νέα καθαρής ενέργειας εποχή .

Και το σημαντικότερο είναι πως μέσω μιας κυκλικής οικονομίας και μιας βιώσιμης κοινωνίας δύνανται να δημιουργηθούν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα, να ενισχυθούν οι εξαγωγές με την παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων με ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλων των πολιτών με παράλληλη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

4. Είσαι ειδική συνεργάτης των δημάρχων της Αλεξάνδρειας εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, επί θητείας Γκυρίνη το όνομά σου ενεπλάκη στην πολιτική αντιπαράθεση. Μπορείς να δώσεις μια ερμηνεία;

Όπως γνωρίζετε η επαγγελματική μου θέση σχετίζεται με αυτή του ειδικού συμβούλου και επιστημονικού συνεργάτη και είναι θεσμική στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος των συμβούλων και συνεργατών είναι να συμβουλεύουν τα αιρετά πρόσωπα μιας διοίκησης αναφορικά με την επιστημονική τους εξειδίκευση και βεβαίως βάσει της συμβάσεως που έχουν συνάψει. Με άλλα λόγια, αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της εκάστοτε διοίκησης και του ανθρώπινου δυναμικού ενός δήμου, με στόχο πάντοτε τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών της διοίκησης προς τους πολίτες, την προώθηση και επιτάχυνση των επενδύσεων, την ανάπτυξη τεχνικών και μη υποδομών και γενικότερα την επιτυχή υλοποίηση του οράματός της. Δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τους υπαλλήλους, παρά μόνο τους κατευθύνουν τεχνοκρατικά με τις εξειδικευμένες γνώσεις που έχουν προς την υλοποίηση των έργων και δράσεων που υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα τη διοίκησης. Από την άλλη μεριά, συμβουλεύουν τους αιρετούς αναφορικά με τη ρεαλιστικότητα των επιλογών τους και τους προτείνουν λύσεις για την υλοποίηση των αποφάσεων τους. Από ότι καταλαβαίνει κάθε νοήμων άνθρωπος, η θέση μου ΔΕΝ είναι πολιτική, άρα δεν έχω και πολιτικούς αντιπάλους. Επίσης, δεν ασκώ αποφασιστικές αρμοδιότητες παρά μόνο συμβουλευτικές. Οι αποφάσεις παίρνονται πάντοτε από τη Διοίκηση και πολλές φορές βρίσκονται σε αντίθεση με τις υποδείξεις τις οποίες ενδέχεται να έκανα.


5. Στενοί συνεργάτες του Γκυρίνη που στη διάρκεια της θητείας της απερχόμενης διοίκησης αποχώρησαν έριξαν ευθύνες με έμμεσο τρόπο σε σένα για χειραγώγηση του δημάρχου. Πες μου αν ισχύει ή είναι προσχηματικός αυτός ο χαρακτηρισμός.
Το να μην αναλαμβάνουν ορισμένοι εκλεγμένοι αιρετοί την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, το να μην τοποθετούνται δημόσια με επιχειρήματα και τεκμηρίωση για όσα μπόρεσαν και υλοποίησαν αλλά και για όσα δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν, το να κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους και να μετακυλύουν την όποια ευθύνη τους αναλογεί για τις δράσεις τους αλλά ακόμη περισσότερο για την απραξία τους και την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού σε τρίτα πρόσωπα και μάλιστα μη αιρετά, είναι κάτι που με ξεπερνάει και δεν δύναμαι να ερμηνεύσω, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με μικροπολιτικές αντιπαλότητες και αδιευκρίνιστα κίνητρα.

Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι πως για να είναι σε θέση οι άνθρωποι να ασχολούνται με τα κοινά θα πρέπει να έχουν λάβει ανάλογη πολιτική παιδεία και να έχουν αποσαφηνίσει στο μυαλό τους τι ακριβώς καλούνται να πράξουν. Να έχουν κατανοήσει τον ρόλο που οφείλουν να έχουν, από τη στιγμή που μεγάλη μερίδα πολιτών τους τίμησε με την ψήφο τους. Δεν εξελέγησαν μονάχα για δημόσιες σχέσεις και για να συμμετέχουν σε γιορτές και πανηγύρια. Ο κόσμος τους εμπιστεύτηκε για να διασφαλίσουν το δημόσιο χρήμα, να εργαστούν μεθοδικά και επίμονα ώστε να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας για όλους μας και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για οικονομικές επενδύσεις στην περιοχή, βελτιώνοντας έτσι το βιοτικό επίπεδο ενός ολόκληρου Δήμου. Κάθε πρόφαση για έλλειψη προσπάθειας και δράσεων δεν αποτελεί έντιμη πολιτική στάση και όπως είπε και ο στρατηγός Περικλής «η μεν αμάθεια γεννά θράσος, η δε σκέψις ενδοιασμόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: