Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Μίχος Στέργιος : Αξίζουμε καλύτερα

Στις 26 Μαΐου οι πολίτες του Δήμου μας, όπως και οι πολίτες κάθε Δήμου της Ελλάδας, θα κληθούν να αποφασίσουν για την επερχόμενη δημοτική αρχή και τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο δημοτικό συμβούλιο. Η  τωρινή συγκυρία με τις ευκαιρίες που προσφέρει σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς και το νέο μοντέλο διοίκησης και εκλογής του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» προσθέτουν  βαρύτητα στην επιλογή των πολιτών. Με αυτή τους την ψήφο θα καθορίσουν την επόμενη μέρα σε ένα Δήμο που.......
κατά γενική ομολογία έχει οδηγηθεί σε εσωστρέφεια, έχει απολέσει την δυναμική του και έχει αφήσει αναξιοποίητα τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Επιπλέον, ως συνέπεια των παραπάνω ειπωμένων, αδυνατεί σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρει στους δημότες του ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες.
Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επόμενη διοίκηση να σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο να έχει αφετηρία και τελικό στόχο να διορθώσει παθογένειες χρόνων και να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες των πολιτών σε ένα πολυπολιτισμικό δήμο όπως ο δικός μας. Για τους λόγους αυτούς είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν :
Η διαχείριση των απορριμμάτων και η εφαρμογή του νέου εθνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου για την ανακύκλωση αποτελεί ένα πραγματικό στοίχημα, ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων και μηχανημάτων έργου, οργάνωση του προγράμματος αποκομιδής  με νέες τεχνολογίες, λειτουργία της ανακύκλωσης παντού και πιλοτικές δοκιμές σε περιοχές για εφαρμογή νέων πρακτικών ανακύκλωσης, κομποστοποίησης  και κυκλικής οικονομίας μπορούν και πρέπει να γίνουν.   
Δημόσιοι χώροι, η ανάπλαση των πλατειών στην πόλη και τα χωριά του Δήμου και η ανάδειξή τους ως κέντρα συνάντησης, αναψυχής και ανταλλαγής ιδεών, η προώθηση του θεσμού της υιοθέτησης πλατειών από φορείς και συλλογικότητες, οι εθελοντικές δενδροφυτεύσεις σε νησίδες αστικού πράσινου, η αναβάθμιση του κέντρου της Αλεξάνδρειας σε ένα πολύ χρηστικό χώρο για την νεολαία με επίκεντρο το Πολιτιστικό κέντρο και οι αισθητικές παρεμβάσεις στις εισόδους της πόλης πρέπει να είναι προτεραιότητες.
Διαχείριση αδέσποτων, ένα από τα σύγχρονα προβλήματα των πόλεων που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή του νόμου, με την συνεργασία οργανώσεων και κτηνιάτρων για μαζικές στειρώσεις, με την ενίσχυση του καταφυγίου ζώων και την αξιοποίηση εθνικών κονδυλίων και προγραμμάτων αλλά και την στήριξη της φιλοζωίας με πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και την δημιουργία πάρκου σκύλων.
Προσβασιμότητα, μια πόλη ανοιχτή σε όλους πρέπει να γίνει πράξη, ράμπες και ανελκυστήρες για ΑμΕΑ στα δημόσια κτήρια και ανοιχτοί πεζόδρομοι και δημόσιοι χώροι, θα πρέπει να σπάσουμε αυγά και να βρούμε λύσεις.
Πολιτισμός, η αξιοποίηση με διαφάνεια του νέου πνευματικού κέντρου, ορισμός ΔΣ  και κανονισμού λειτουργίας, διοργάνωση ημερίδων και ενίσχυση των τοπικών φορέων πολιτισμού αλλά και συνεργασίες με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δημιουργία ανοιχτών εκδηλώσεων και συναυλιών σε πολλαπλούς χώρους. Η αξιοποίηση των παλιών κτηρίων του ΟΣΕ με την δημιουργία ενός σύγχρονου πολυχώρου πολιτισμού θα αλλάξει ριζικά τον πολιτιστικό χάρτη και θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Υποδομές, ή αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η κατασκευή Σ.Μ.Α, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, η δημιουργία χώρου στάθμευσης, η αστική και αγροτική οδοποιία, ο αστικός ποδηλατοδρόμος αλλά κυρίως η φιλική για τους δημότες λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών όπως τα e-ΚΕΠ  η χρήση Mob App για τα αιτήματα των δημοτών και η πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου θα βελτιώσουν αισθητά τις ζωές μας. 
Αυτές πρέπει να είναι ορισμένες από τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής .
Μια διοίκηση όμως δεν πρέπει να αποτελεί έναν απλό διαχειριστή, αλλά οφείλει να οραματίζεται και πέρα του εφήμερου. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να παλέψουμε για την ανάδειξη των ιδιαίτερων σημείων φυσικού κάλους και πολιτιστικής κληρονομιάς με βασικό σημείο την ανάδειξη του Αλιάκμονα. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την δημιουργία περιπατητικών διαδρομών και χώρων αναψυχής.  Ακόμη, η προβολή των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων και της αγροτοδιατροφικής κουλτούρας  μας μπορούν να ελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. 
Όλα αυτά δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο λίγων «ειδημόνων» , θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο , να αξιοποιήσουμε πρωτίστως το ανθρώπινο δυναμικό με πίστη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο , με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα , με προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας , γιατί είμαι πεπεισμένος πως #Αξίζουμε_Καλύτερα και ο συνδυασμός του Κώστα Ναλμπάντη που απαρτίζεται από παλιούς στην τοπική αυτοδιοίκηση και νέους ανθρώπους με όρεξη και πείσμα μπορεί να τα καταφέρει.

Μίχος Στέργιος, 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος - Δημοτική ενότητα Αλεξάνδρειας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι κώστα να έχω άδικο αλλά αυτή την χειραψία θα την πληρώσεις ακριβά. Μακάρι να κάνω λάθος.