Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατάσταση στην Ημαθία με την Οζώδη Δερματίτιδα είναι ο Καλαϊτζιδης - Να ληφθούν μέτρα άμεσα

Το ζήτημα της ασθένειας των βοοειδών που πλήττει το ζωικό κεφάλαιο της Ημαθίας αλλά και ιδιαίτερα των κτηνοτροφικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στα όρια του δήμου Αλεξάνδρειας εξελίσσεται σε πολύ σοβαρό και θα πρέπει να λυθεί άμεσα και με προοπτική.
Η ασθένεια εντοπίστηκε από τις αρχές του περασμένου έτους όταν προσβλήθηκαν μονάδες στον νομό Έβρου εξ αιτίας των κουνουπιών που την μεταδίδουν. Από τότε ως σήμερα πέρασαν αρκετοί μήνες αλλά.....
αυτοί που έπρεπε να μεριμνήσουν για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου φαίνεται ότι λειτούργησαν με πλημμέλεια και τα αποτελέσματα φαίνονται τώρα.

Το θεσμικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο. Ο νόμος που ο καθένας μπορεί να βρει στο σάιτ του Υπουργείου Γεωργίας αναφέρει ρητά ποιος και με ποιον τρόπο πρέπει να λειτουργήσει ώστε να αντιμετωπιστεί η αρρώστεια τόσο προληπτικά όσο και μετά την εμφάνισή της. Την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη έχει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι κατά τόπους νομαρχίες. Στην δική μας περίπτωση η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον νομάρχη Κ. Καλαϊτζίδη και την αρμόδια υπηρεσία του, την Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Με βάση την πρόβλεψη και επιταγή του νόμου η εν λόγω υπηρεσία θα έπρεπε να συγκροτήσει Κέντρο Ελέγχου με στελέχωση με συγκεκριμένους επιστήμονες και προσωπικό, θα έπρεπε να βρει χώρους κατάλληλους όπου θα ενταφιάζονται τα ζώα που θανατώνονται, θα έπρεπε να κάνει επιδημιολογικές μελέτες, θα έπρεπε να επιβλέπει αν και εφόσον εμβολιάζονται τα ζώα και μια σειρά άλλων δράσεων. Δεν γνωρίζω αν και σε ποιον βαθμό υλοποίησε και ποιες δράσεις από τις προβλέψεις του νόμου αλλά γνωρίζουμε όλοι ότι η Ημαθία είναι ο νομός που πλήττεται περισσότερο από όλους τους άλλους εκτός της Πέλλας που έχει τα «πρωτεία». Γνωρίζουμε ότι η Ημαθία στερείται χώρου ενταφιασμού των ζώων που έχουν νοσήσει. Συνεπώς, εδώ υπάρχει θέμα και μάλιστα μεγάλο. Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στον Κ. Καλαϊτζίδη που καλά θα κάνει να τις αναλάβει εφόσον βρει χρόνο από τις δημόσιες σχέσεις στις οποίες επιδίδεται με μεγάλη προσήλωση.

Ο ζωικός πληθυσμός θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένος με ένα συγκεκριμένο εμβόλιο που όπως πληροφορήθηκα είναι προϊόν που το διαθέτει κατ΄ αποκλειστικότητα μια εταιρία και προφανώς είναι ακριβό. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποφεύγουν οι κτηνοτρόφοι να εμβολιάζουν τα ζώα τους και ως εκ τούτου προκύπτουν τα κρούσματα της ασθένειας. Αυτό βέβαια έχει ως συνέπεια να εφαρμόζεται αμέσως το αυστηρό περιοριστικό πλαίσιο του νόμου που προβλέπει ότι ο νομός μπαίνει σε καραντίνα και απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδούς εκτός αυτού. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να γίνει σφαγή ή άλλη εμπορική δραστηριότητα και να θανατωθούν όλα τα ζώα της μονάδας που έχει εμφανιστεί το κρούσμα. Δηλαδή, ολοσχερής οικονομική καταστροφή εν μέσω κρίσης και με ένα πλαίσιο αποζημιώσεων άκρως ετεροβαρές αφού η αποζημίωση που προβλέπεται είναι υποπολλαπλάσια της αγοραίας τιμής του ζώου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κεντρικής Μακεδονίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Παππάς παρουσίασε τα στοιχεία των θανατώσεων ζώων σε κάθε νομό. Συγκεκριμένα στο νομό Πέλλας θανατώθηκαν ήδη 700 ζώα και πρόκειται να θανατωθούν άλλα 210, ενώ σε περίπτωση που βρεθεί θετικό ένα ακόμη δείγμα στην περιοχή θα θανατωθούν άλλα 500. Στην Ημαθία θανατώθηκαν 228 ζώα και εντός της εβδομάδας θα θανατωθούν άλλα 400. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες ο κ. Παπάς γνωστοποίησε, ότι στη Θεσσαλονίκη θανατώθηκαν 253 ζώα, στη Χαλκιδική 1115, στις Σέρρες 3017 και στο Κιλκίς 25 ενώ στην Πιερία δεν υπήρξε κανένα κρούσμα, ωστόσο έγιναν εμβολιασμοί.

Στην περίπτωση της Ημαθίας το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε στις 25 Ιουλίου ότι έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα ενώ στην Πέλλα 16. Στους άλλους νομούς τα κρούσματα είναι μονοψήφια. Για παράδειγμα στον νομό Πιερίας δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα και όπως έγινε γνωστό όλα βαίνουν καλώς, ο ζωικός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος ή εμβολιάζεται τώρα κλπ. Εδώ; Εδώ η πλημμέλεια είναι προφανής.
Όπως είναι γνωστό η ασθένεια αυτή μεταδίδεται κατά κύριο λόγο από τα κουνούπια, τα τσιμπούρια και δευτερευόντως από τις ζωοτροφές. Αυτό αναδεικνύει την αναγκαιότητα της καταπολέμησης των κουνουπιών, ακόμα μια αρμοδιότητα που έχει η Περιφέρεια αλλά κατά πως φαίνεται και στον τομέα αυτόν υστερεί χαρακτηριστικά. Κατά τα άλλα, ο Τζιτζικώστας κάνει βόλτες με το ελικόπτερο και δίνει συνεντεύξεις λέγοντας ότι όλα πάνε καλά!

Ακούστηκε η κραυγή του προέδρου του Κλειδίου Μπάμπη Τσολάκη ότι οι κτηνοτρόφοι θάβουν τα ζώα τους και υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Εκτιμώ ότι εξ αιτίας του ενδιαφέροντος που δείχνει ο πρόεδρος για το χωριό του τον οδήγησε σε μια έξαρση υπερβολής ώστε να τονιστεί το φαινόμενο για να ληφθούν μέτρα. Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι ταφές αυτές γίνονται παρουσία και με υπόδειξη του κτηνιάτρου της υπηρεσίας της νομαρχίας. Όπως αναφέρει ρητά ο νόμος ο αρμόδιος κτηνίατρος μπορεί, έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει ότι απαγορεύεται η μετακίνηση των ζώων που έχουν νοσήσει και να διατάξει να ταφούν εντός της κτηνοτροφικής μονάδας αφού βέβαια ληφθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Είναι προφανές ότι κτηνίατρος της Νομαρχίας λειτουργεί εντός του πλαισίου του νόμου και της απόφασης που εξέδωσε η Περιφέρεια τον Μάιο και συνεπώς ουδείς μπορεί να επικαλεστεί επικινδυνότητα ει μη μόνο να εκφράσει τις ενστάσεις του ή τις αμφιβολίες του αν η εν λόγω πρακτική είναι προς όφελος του συνόλου του χωριού δεδομένου ότι, όπως είπε ο πρόεδρος, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι υψηλά κλπ. Το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί και να δοθεί αναλυτική απάντηση από την Νομαρχία άμεσα, γρήγορα.

Ακούστηκε ότι φέρει ευθύνη το Υπουργείο. Το είπε ο δήμαρχος υπό την έννοια ότι θα έπρεπε να ελέγξει τις νομαρχίες αν προχώρησαν στα όσα προβλέπει ο νόμος. Είναι προφανές ότι δεν έγινε έλεγχος διότι αν γινότανε θα τους είχανε τραβήξει το αφτί. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα αλλά σε καμιά περίπτωση αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να διαγράψει την κορυφαία ευθύνη της Νομαρχίας και του Καλαϊτζίδη προσωπικά. Αυτός είναι υπεύθυνος πολιτικά και από αυτόν πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις.

Συμπερασματικά, το πρόβλημα είναι πολυπαραμετρικό και χρειάζεται συντονισμός, υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Απαραίτητο είναι να γίνει και ειλικρινής ανάληψη ευθυνών. Αρκετά με τις υποκριτικές συμπεριφορές από αυτούς που πληρώνονται για να ενεργούν αλλά περί άλλων τυρβάζουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: