Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Όχι άλλο γκέτο στην Αλεξάνδρεια - Σε κανονικά σχολεία να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα του 722

Διαβάζω ότι ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προωθεί και δρομολογεί την επιλογή ώστε τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται σε ηλικία δημοτικού να φοιτήσουν σε τάξεις- τμήματα ένταξης εντός των κέντρων φιλοξενίας και μάλιστα για την περίπτωση της Αλεξάνδρειας αποτάνθηκε στην.....
οργάνωση Refugee Support Greece η οποία δραστηριοποιείται με απόλυτη επιτυχία από τον Απρίλιο στο 722, για να οργανώσει και να διαρρυθμίσει δυο τάξεις για τον σκοπό αυτό.

Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Διαμαντόπουλου είναι λάθος εξ υπαρχής. Είναι λάθος και εμφορείται από την λογική του αποκλεισμού και της γκετοποίησης αυτών των παιδιών αφού το φυσιολογικό, το ανθρώπινο και παιδαγωγικό θα ήταν να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν αυτές οι τάξεις- τμήματα εντός των σχολικών μονάδων που σήμερα υπάρχουν στην περιοχή της Αλεξάνδρειας και των γύρω χωριών.

Βέβαια, ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας Ημαθίας δεν κάνει του κεφαλιού του ούτε λειτουργεί χωρίς να πάρει εντολές από τους προϊσταμένους του  αλλά και από το υπουργείο παιδείας. Γιαυτό λοιπόν το πρόβλημα είναι πολιτικό και σύνθετο και θα πρέπει να το δούμε συνολικά άπαντες. 
Κατ΄ αρχάς πρέπει να επισημάνουμε ότι το κέντρο φιλοξενίας στο 722 είχε βαφτιστεί ως «προσωρινή λύση». Βλέπουμε ότι εντός του χώρου έχουν πέσει τόσα πολλά χρήματα που μόνο προσωρινή λύση δεν είναι. Βλέπουμε ότι πλησιάζει ο χειμώνας και οι πρόσφυγες ακόμα διαμένουν σε σκηνές. Η σκέψη που υπάρχει να τοποθετηθούν λυόμενες κατοικίες είναι ανεδαφική αν και πιο καλή λύση από την υφιστάμενη διότι δεν μπορείς να δημιουργήσεις χωρίς καμιά υποδομή ένα χωριό όσο το Κεφαλοχώρι μέσα σε 30 στρέμματα.
Συνεπώς, ο καταυλισμός που πάει να δημιουργηθεί στο 722 θα είναι ακόμα ένα γκέτο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επιτρέψει κανείς να γίνει στην Αλεξάνδρεια. Ένα γκέτο που είχε δημιουργηθεί την δεκαετία του ΄60 στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου παραμένει μια ανοιχτή πληγή τόσο για τους κατοίκους αυτής της περιοχής όσο και για την υπόλοιπη περιοχή. Τα χρήματα που προγραμματίζουν για αγορά των λυόμενων θα πρέπει να διατεθούν ως επιδότηση ενοικίου σε άδεια διαμερίσματα της Αλεξάνδρειας ώστε και οι πρόσφυγες να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες και οι ιδιοκτήτες που σήμερα πληρώνουν φόρους για τα άδεια διαμερίσματά τους να ρεφάρουν όσο μπορούν την χασούρα τους. Επίσης, αυτή η λύση θα οδηγήσει στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων στον αστικό ιστό, στην τοπική κοινωνία, θα αποφευχθεί η γκετοποίηση.


Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων είναι αρκούντως σοβαρό πράγμα και αυτό πλέον είναι κοινός τόπος. Και η εκπαίδευση όταν γίνεται με όρους αποκλεισμού, με όρους γκέτο παύει να είναι ουσιαστική και γίνεται …φύγε κακό από τα μάτια μου. Συνεπώς, το χρέος όλων των φορέων, των πολιτών και των κομμάτων που στάθηκαν δίπλα στο δράμα των προσφύγων θα πρέπει να είναι κοινό και το αίτημα θα πρέπει να είναι απλό και αυτονόητο: ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και όχι άλλο γκέτο στην Αλεξάνδρεια. 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο τις ανάρτησης. Όχι άλλα γκέτο. Παιδιά του Θεού είναι και τα προσφυγόπουλα να σταθούμε δίπλα τους.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι ότι πάνω σε αυτά τα παιδάκια θα πατήσουν οι αλήτικες ( στην πλειοψηφία, μην πω όλες) ΜΚΟ για να οικονομήσουν. Εϋχομαι να διαλυθούν το συντομότερο οι αλήτικες ΜΚΟ και να γίνουν όλα με διαφάνεια ώστε να βουλώσει το κάθε στόμα. Οσο υπάρχουν ΜΚΟ χαϊρι δεν βλέπω. Μόνο λόγια και φανφάρες. Είναι πολλά τα λεφτά άρη για να δώσουμε και στα παιδάκια.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΜΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΤΟ ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.