Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο ζήτημα της αντιμετώπισης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών στην Ημαθία

Αναφορικά με τα όσα, ανακριβή, είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με τις ενέργειες της Π.Ε Ημαθίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας  οζώδους δερματίτιδας που....
έπληξε το ζωικό κεφάλαιο των βοοειδών που εκτρέφονται στην Περιφερειακή μας Ενότητα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα εξής:

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η επιδημία υπήρξαν διαρκείς συσκέψεις, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ.Καλαϊτζίδη, των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Π.Ε Ημαθίας και συνεχής ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων, μεταξύ αυτών και του δημάρχου Αλεξάνδρειας κ. Παναγιώτη Γκυρίνη.
  
Ο αριθμός  των μολυσμένων βοοειδών, που απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και η έλλειψη του απαιτούμενου χρηματικού ποσού, κατέστησε ανέφικτη την αδρανοποίηση τους σε ειδικό κλίβανο αποτέφρωσης.

Στον δήμο Νάουσας, δεν υπήρξε μόλυνση βοοειδών, μέχρι στιγμής.

Στον δήμο Βέροιας, σε συμφωνία με την δημοτική αρχή, προχωρήσαμε σε κοινή έρευνα χώρων ταφής των μολυσμένων βοοειδών. Καθώς και στη μερική χρήση του κλιβάνου των σφαγείων της Βέροιας, ενέργειες που ήδη υλοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Στον δήμο Αλεξάνδρειας η ρηχή υδροστατική  στάθμη ηρεμίας (1-1,5 μ. βάθος) στην πεδιάδα  της περιοχής  ήταν απαγορευτική για την ποιότητα των  υπογείων  νερών, ως προς την, κατά τα άλλα επιτρεπτή και νόμιμη, υγειονομική ταφή των προς θανάτωση  βοοειδών.

Στα πλαίσια αυτά αναζητήσαμε τους ελάχιστους διαθέσιμους χώρους ταφής, που  έπρεπε να διαθέτουν υγειονομικές-υδρογεωλογικές-περιβαλλοντικές-αρχαιολογικές-ιδιοκτησιακές-τοπογραφικές -μορφολογικές και λοιπές  παραμέτρους.

Δυστυχώς, λόγω της μη υπόδειξης από τον Δήμο Αλεξάνδρειας  κοινόχρηστων δημοτικών περιοχών  εκτός  ορίων  οικισμών, για ταφή μόνο των ζώων που ανήκουν σε ζωοτροφικές μονάδες  του Δήμου Αλεξάνδρειας, και στη συνέχεια λόγω της άρνησής του για  ερευνητική εκσκαφή, με έξοδα της Π.Ε Ημαθίας,  σε  δημοτική περιοχή τριών στρεμμάτων νοτιοδυτικά  του Νεοκάστρου,  προκειμένω να διαπιστωθεί ή  μη του χώρου, αυτό δεν κατέστει εφικτό.

Κατόπιν αυτών των αρνήσεων προχωρήσαμε στην αναζήτηση άλλων εκτάσεων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και καταλήξαμε  σε συγκεκριμένη δημόσια έκταση, νότια της τοπικής κοινότητας Κυψέλης δήμου Αλεξάνδρειας, που διαχειρίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και  καλύπτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για υγειονομική ταφή των  βοοειδών που έχει προσβληθεί από την οζώδη δερματίτιδα.

Στον χώρο έχει ήδη διενεργηθεί την 1η Αυγούστου, με έξοδα της Π.Ε Ημαθίας, σχετική αυτοψία  και εκσκαφές υπεδάφους από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, παρουσία και υπαλλήλων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, με την οποία διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω τοποθεσία πληροί ΟΛΕΣ τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Κατόπιν τούτων των ενεργειών ζητήθηκε από  το αρμόδιο Υπουργείο  η διάθεση για χρήση  στην Π.Ε Ημαθίας  της έκτασης τεσσάρων περίπου στρεμμάτων για την υγειονομική ταφή των βοοειδών του δήμου Αλεξάνδρειας , η οποία, με επιστημονική τεκμηρίωση, δεν προκαλεί  καμία δυσμενή επίπτωση στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την από 04/08/2016 με αριθμό πρωτοκόλλου 1640/89525 απόφαση του ενέκρινε την παραχώρηση για χρήση του ανωτέρω οικοπέδου.

Η διενέργεια δε της υγειονομικής ταφής θα πραγματοποιηθεί με την συνεχή παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας, σε κάθε στάδιο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε Ημαθίας, ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η ποιότητα του υδροφόρου ορίζοντα.

Στα πλαίσια δε της ενημέρωσης των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Κυψέλης , την Παρασκευή 5 Αυγούστου τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε Ημαθίας, παρείχαν  όλα τα απαραίτητα στοιχεία στους πολίτες, μέσα από έναν δημόσιο διάλογο που πραγματοποιήθηκε.

Είναι ηθικά αυτονόητο ότι, η ταφή των αρρώστων βοοειδών πρέπει να γίνει σε χώρους των δήμων που ανήκουν διοικητικά οι μονάδες παραγωγής τους.
Κλείνοντας θα θέλαμε να καθησυχάσουμε τους πολίτες της Ημαθίας, αφού η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανένα τρόπο, ούτε και σε άλλα ζώα.

Υπάρχει όμως η αδήριτη αναγκαιότητα ως προς την θανάτωση και την υγειονομική ταφή ή καύση των μολυσμένων βοοειδών, τόσο για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας, όσα  και μείωσης της οικονομικής ζημίας των ζωοτρόφων, αφού τα άρρωστα ζώα  θα πεθάνουν, ότι και αν συμβεί.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ημαθίας

Γιώργος Μπαρμπαρούσης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για γέλια, η για κλάματα? Μετά την ανάδειξη από τα ΤΟΠΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ του προβλήματος σχετικά με το θάψιμο των ζώων, το τμήμα πολιτικής προστασίας, εξέδωσε ανακοίνωση για τις ενέργειες που πραγματοποίησε στο ζήτημα τις αντιμετώπισης τις οζώδους δερματίτιδας βοοειδών. Υπογράφει ο κ Μπαρμπαρούσης. Δεν μας λέει ποια είναι τα ανακριβή δημοσιεύματα. Μας λέει όμως πως έγιναν συσκέψεις μεταξύ εμπλεκομένων φορέων μεταξύ αυτών και του Γκυρίνη!! Τι είπε όμως ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο? Έκανε τον ανήξερο πετούσε την μπάλα στη εξέδρα, και ζητούσε από τον Σπυρίδη να του βρει λύση.!!! Ζήτησε γράφει ο κ Μπαρμπαρούσης, από τον Δήμο Αλεξάνδρειας να του υποδείξει δημοτικό κοινόχρηστο χώρο για ερευνητική εκσκαφή με έξοδα τις Π Ε Ημαθίας αλλά δυστυχώς συνάντησε άρνηση. Αλλά και όταν ζήτηση την περιοχή Νεοκάστρου τρία στρέμματα για διαπίστωση του χώρου αυτό δεν κατέστη εφικτό. Ίσως γιατί από εκεί κατάγεται ο Αντιδήμαρχος Μελίκης. Κατόπιν όλων αυτών των αρνήσεων καταλήξανε στην περιοχή τις Κυψέλης, αλλά και εκεί βρήκανε λάθος χώρο!!. Το συμπέρασμα μου ως αναγνώστης είναι, ότι επικρατεί ένα αλαλούμ μεταξύ των εμπλεκομένων με το Δήμαρχο να σφυρίζει αδιάφορα, και να πετάει την μπάλα στη εξέδρα, να κάνει τον ανήξερο ενώ ήταν για όλα ενήμερος, οι πολίτες τις Κυψέλης να κάθονται σε ανάμενα κάρβουνα και εκείνος να κάνει τις διακοπές του. Τουτέστιν φύγε κακό από τα μάτια μου. Πάντα φταίνε οι άλλοι αυτός ποτέ!! Κι όμως ο Δήμος Βέροιας βρήκε λύση εμείς? Εκεί όμως έχουν Δήμαρχο, εμείς?

Ανώνυμος είπε...

τι διαλογο ρε μπαρμπαρουση με κλωτσιες θελανε να σε διωξουν!!!πλακα κανεις εσυ υπογραψες κ ο κοσμος υποφερει!!!!

Ανώνυμος είπε...

Στην Αλεξανδρεια εχεις Δήμαρχο. βγήκε υπουργική απόφαση για την ταφή των ζώων,μονο για την Αλεξανδρεια, όπου θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες, πού ο νόμος προβλέπει. Υπουργική απόφαση δεν βγήκε, όχι στην Βέροια, αλλά πουθενά αλλού. Απίστευτο;;; Άν ή απόφαση αυτή, πού βγήκε κατόπιν υπόδειξης της Νομαρχίας, είναι λάθος, ρωτηστε τον Καλαιτζιδη.