Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Το ζήτημα των ποδοσφαιρικών αποδυτηρίων, ή πως η υποσχεσιολογία «κατακτά» τον χώρο του ποδοσφαίρου

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε εστιάσει στο ‘τέλος’ μίας ιστορικής ποδοσφαιρικής-ερασιτεχνικής ομάδας. Ο Αγροτικός Αστέρας Πλατέος άφησε το δικό του μοναδικό ‘αποτύπωμα’ στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Ημαθίας. Πλέον, κινείται στα όρια της ποδοσφαιρικής ‘λήθης’ καθότι, την ίδια στιγμή, η...
«αναστολή» λειτουργίας του θα λέγαμε πως «ανέστειλε» την διαδικασία παραγωγής και αναπαραγωγής της ποδοσφαιρικής ‘μνήμης’. Με αυτόν τον τρόπο η «ζώσα» μνήμη των ποδοσφαιρικών επιτευγμάτων ενός ιστορικού ποδοσφαιρικού ερασιτεχνικού σωματείου παραχωρεί την θέση της στην ποδοσφαιρική ‘λήθη’, μία λήθη που επικαλύπτει την κοινωνική και ποδοσφαιρική  προσφορά του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος.

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε «μάρτυρες» της κάκιστης κατάστασης των ποδοσφαιρικών αποδυτηρίων του γηπέδου του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος. Οι αποδυτηριακές εγκαταστάσεις του γηπέδου θυμίζουν «βομβαρδισμένο» τοπίο. Ουσιαστικά, «παίζοντας» με τις λέξεις και τα νοήματα τους, θα λέγαμε πως ακριβώς στην κατάσταση των αποδυτηρίων αποκρυσταλλώνεται η εγκατάλειψη μίας ποδοσφαιρικής ομάδας. Για την χαρακτηριστική «εικόνα» εγκατάλειψης σημαντικές  ευθύνες φέρει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Μία επίσκεψη στο γήπεδο του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Σπασμένοι νιπτήρες, κλοπή θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ), ρημαγμένοι τοίχοι, μετακινούμενοι πάγκοι διαμορφώνουν μία χαρακτηριστική «εικόνα» εγκατάλειψης. Ο δε χώρος των ντους πλέον είναι «κενός». Και όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι αποδυτηριακές εγκαταστάσεις ανακαινίστηκαν πριν από λίγα χρόνια.

Χαρακτηριστικό υπόδειγμα υποσχεσιολογίας «παλαιάς» κοπής απετέλεσε η ποδοσφαιρική  υπόσχεση του νυν δημάρχου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτη Γκυρίνη. Συγκεκριμένα, ο νυν δήμαρχος Αλεξάνδρειας κατά την διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στο Πλατύ υποσχέθηκε ότι θα συμβάλλει στην ανασύσταση της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Με αυτό τον τρόπο εκφράζεται η «νέα» υλικότητα και «τοπικότητα» της δημοτικής εξουσίας.
Η «έλευση» της βαθιάς και πολυεπίπεδης οικονομικής κρίσης έχει μετατοπίσει δομικά και το αυτοδιοικητικό «χωρικό» υπόδειγμα από το πεδίο μίας «ολικής» υποσχεσιολογίας στο πεδίο μίας περισσότερο τοπικά εστιασμένης υποσχεσιολογίας η οποία περιλαμβάνει κύρια αιτήματα και στόχους που άπτονται μίας γενικότερης χρηστής διαχείρισης «κενής» περιεχομένου.


Έτσι, η υποσχεσιολογία εκφεύγει από το «χώρο» της οικονομικής διαχείρισης και της υπόσχεσης «διορισμού», (αν και συμβαίνει και αυτό σε μικρότερη βέβαια κλίμακα) και μετατοπίζεται στην επιδίωξη ικανοποίησης τοπικών αιτημάτων και στόχων, που μπορεί να είναι στόχοι πολιτισμικού ή αθλητικού περιεχομένου. Και εδώ ακριβώς μπορούμε να τοποθετήσουμε την υπόσχεση του νυν δημάρχου για την ανασύσταση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πλατέος.

Φαντάζει ειρωνικό  οξύμωρο ένας υποψήφιος δήμαρχος (και πλέον δήμαρχος) να «υπόσχεται» την ανασύσταση της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, όταν τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του Πλατέος και του ευρύτερου δήμου Αλεξάνδρειας είναι πολλά και σύνθετα. Ιδιαίτερα από την στιγμή που το Πλατύ βρίσκεται πλέον κάτω από τοεπίσημο  όριο της φτώχειας, με βάση τα πορίσματα της έρευνας που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.[1]

Σαφώς και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της όποιας προσπάθειας στον «τομέα» αυτό. Αλλά η συγκεκριμένη «πρόνοια» αποτελεί χαρακτηριστικό  δείγμα του πως η «τοπική υποσχεσιολογία» «κατακτά» και τον χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τα αποδυτήρια του γηπέδου του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος ευρίσκονται σε τραγική κατάσταση κάτι που επιτείνει την «εικόνα» της ερήμωσης και της εγκατάλειψης. 

Η ανασύσταση και η «ανασυγκρότηση» μίας τοπικής ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας είναι υπόθεση των κατοίκων του χωριού και μόνο. Οι κάτοικοι του Πλατέος οφείλουν να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση της επαναδημιουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος, μετουσιώνοντας την «ζώσα» και «ενεργή» θέληση σε ποδοσφαιρική πράξη η οποία και θα λάβει ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις.

Η νέα δημοτική αρχή είναι σαφώς προτιμότερο να εστιάσει στα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, προβλήματα που άπτονται μίας συγκεκριμένης (και μονόπλευρα «αστικής»)  διαχείρισης της βαθιάς οικονομικής-καπιταλιστικής κρίσης. Και το ζήτημα έγκειται στο αν η νέα δημοτική αρχή καταφέρει να αρθρώσει και  συναρθρώσει τα κοινωνικά συμφέροντα αυτών που την εξέλεξαν, μετουσιώνοντας τα σε πολιτικές αποτροπής της περαιτέρω «διάχυσης» (διεύρυνσης ) της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.
 Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά στις άοκνες προσπάθειες του νεαρού Λάζαρου Τσιπλακίδη, ο οποίος την διετία 2011-2013, συνέβαλλε τα μέγιστα στη συνέχιση της «λειτουργίας» του ποδοσφαιρικού «κυττάρου» που λέγεται Αγροτικός Αστέρας Πλατέος, αναλαμβάνοντας την προεδρία του.


Για την υπογραφή,
Λάζαρος Τσιπλακίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Αστέρα Πλατέος.
Σίμος Ανδρονίδης.




[1]Βλ.σχετικά, Φωτόπουλος Νίκος, ‘Φτωχέ μου…Βορρά’, Εφημερίδα των Συντακτών, 18/7/2014, www.efsyn.gr. Πιο συγκεκριμένα, «στην Ημαθία το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας βρισκόταν η Ειρηνούπολη, η Μελίκη κι ο Κοπανός, αλλά το 2012 προστέθηκαν το Μακροχώρι και η περιοχή του Πλατέος, (όπου υπάρχει και ένα από τα τελευταία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απασχολώντας πλέον ελάχιστους εργαζόμενους)».

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την κατάσταση στην οποία παρέδωσε η διοίκηση Δημητριάδη το γήπεδο και τα αποδυτήρια. Χαίρομαι που δύο νέοι άνθρωποι αναγνωρίζουν έστω των υστέρων το λάθος τους να ψηφίσουν τον δεξιό Δημητριάδη. Βεβαίως σε προσωπικό επίπεδο είχαν συμφέρον και το κάναν. Δυστυχώς η ψήφος στον Δημητριάδη αποδείχθηκε ταφόπλακα για τον Αγροτικό Αστέρα. Για αυτό λοιπόν στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΑ;; ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΩΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

Το δυστύχημα δεν είναι οτι ο Δημητριάδης παρέδωσε τα αποδυτήρια σε κακό χάλι. Το δυστύχημα είναι οτι ο Δημητριάδης παρέδωσε ολόκληρο το χωριό του σε άθλια κατάσταση. Και το χειρότερο είναι οτι η πλειοψηφία των κατοίκων Πλατεος τον επιβραβευσαν ψηφίζοντας τον. Αυτό πράγματι χρήζει ψυχιατρικής εξέτασης. Είναι λυπηρό να βλέπεις το χωριό σου να μοιάζει με βομβαρδισμενο τοπίο και να επιβραβεύεις τον άνθρωπο που έφερε σ' αυτό το χάλι

Σίμος Ανδρονίδης. είπε...

Δυστυχώς, οι ανώνυμοι σχολιαστές δεν κατανόησαν την ουσία του κειμένου. Προφανώς και δεν θέλω να εμπλακώ σε μία ανούσια και στείρα αντιπαράθεση η οποία θα έχει ως βασικό επίδικο όχι τόσο την ομάδα του Αγροτικού Αστέρα όσο τις ευθύνες της διοίκησης Δημητριάδη. Σας προσκαλώ και σας προκαλώ να εστιάσετε την προσοχή σας στο πρόγραμμα του νυν δημάρχου Αλεξάνδρειας. Οφείλετε να καταλάβετε το τι σημαίνει και τι εκφράζει η νέα 'υλικότητα΄και τοπικότητα της δημοτικής εξουσίας.Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο σας πείραξε η αναφορά στην υπόσχεση που διατύπωσε ο νυν δήμαρχος Αλεξάνδρειας, περί ανασύστασης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πλατέος, και όχι η αναφορά, στην ίδια παράγραφο, της προσίδιας διεύρυνσης και έντασης της φτώχειας. Δίδετε έμφαση στο έλασσον και όχι στο μείζον ή διατυπωμένο με άλλα λόγια, βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πραγματικά, απορώ για το ότι δεν σας πείραξε η αναφορά στη φτώχεια και στις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η διοίκηση Γκυρίνη. Εμείς γράψαμε ότι η υπόθεση της ανασύστασης και της ανασυγκρότησης της τοπικής ομάδας είναι υπόθεση των κατοίκων του χωριού και μόνο αυτών. Κάνετε το λάθος και στοιχίζεστε πίσω από ένα πρόσωπο και μία δημοτική αρχή που έχει προσλάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, λειτουργώντας έτσι ως διαδικτυακοί ιμάντες της ιδεολογίας (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει) και των στοχεύσεων της διοίκησης Γκυρίνη. Εμείς γράψαμε το κείμενο ως δύο άνθρωποι που βοήθησαν με τον τρόπο τους την ομάδα. Και όσο για την αναφορά στον πατέρα μου, πληροφορώ τον αγαπητό 'ανώνυμο φίλο' ότι ο πατέρας μου έχει προσφέρει όσο λίγοι σε αυτή την ομάδα και προφανώς δεν χρειάζεται να ενημερώσω τον πατέρα μου για οτιδήποτε αφορά την ομάδα. Υ.Γ: Όσο για τον ανώνυμο 'φίλο' που αναφέρθηκε στον δεξιό Δημητριάδη, τον ενημερώνω ότι ο παραπάνω χαρακτηρισμός είναι σωστός. Απλώς, αν ψάχνει να βρει ψήγματα ριζοσπαστικότητας και επαναστατικότητας στον νυν δήμαρχο, πλανάται πλάνην οικτράν.

Ανώνυμος είπε...

Εσείς που κάνατε τα τρία πρώτα σχόλια είστε από το Πλατύ, είχατε ποτέ καμιά σχέση με την ομάδα ή απλώς μπαίνετε στα site και μιλάτε για πρώην και νυν δημάρχους? Αν σας ενδιαφέρει καλύτερα να προτείνεται κάτι, αν δεν σας ενδιαφέρει να σχολιάσετε αλλού. Οι υποσχέσεις από τους μεν και τους δεν έφεραν την ομάδα σε αυτή την κατάσταση και δεν πρόκειται να μεροληπτήσουμε προς κανενός τη μεριά, παρά μόνο σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να βοηθήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Το οτι κρίνω και καυτηριαζω τα κακώς κείμενα της διοίκησης του δεξιού Δημητριάδη δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι ταυτίζονται με τον επίσης δεξιό νυν Δήμαρχο. Διακρίνω έναν έντονο φανατισμό υπέρ του Δημητριάδη τον οποίο και δεν καταλαβαίνω. Δυστυχώς αντικατοπτρίζεις την γενική εικόνα των ψηφοφόρων του πρώην Δημάρχου. Δηλαδή ατόμων έντονα φανατισμενων που δενμπορούν να αντιληφθούν την πραγματικοτητα. Όσοι κρίνουμε τον Δημητριάδη δεν συμπλεουμε υποχρεωτικά με τον Γκυρινη.