Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ο Μητροπολίτης διέταξε και ο Καλαϊτζίδης υπάκουσε τυφλά / Αρνήθηκε να ξεφτιλιστεί και αυτοακυρωθεί η Δ/ντρια της Δ/βαθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας

Στάθηκε όρθια η δ/ντρια
Μαυρίδου Αναστασία
O Mητροπολίτης Ημαθίας διέταξε και ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας εκτέλεσε.
Η διαταγή ήταν σαφής: Δεν επιτρέπω να μιλήσουν μέσα στην εκκλησία γυναίκες. Οπότε, αλλάξτε την καθηγήτρια και βάλτε καθηγητή για ομιλητή.
Ο Κ. Καλαϊτζίδης άκουσε την διαταγή και εκτέλεσε πάραυτα. Διαπίστωσε καθυστερημένα ότι ...ο ίδιος είναι επιφορτισμένος με την αρμοδιότητα να ορίζει ομιλητές στις εθνικές επετείους και αμέσως πήρε τηλέφωνο στην διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της ζήτησε να αλλάξει την ομιλήτρια. Η διευθύντρια, παρότι νέα στη θέση της, δεν υπάκουσε και απέρριψε το αίτημά του. Θεώρησε άκρως προσβλητικό γεγονός που πλήττει ευθέως την κατοχυρωμένη εδώ και δεκαετίες ισότητα των δυο φύλλων να ακυρώσει τον ορισμό με μια αιτία άκρως αναχρονιστική.

Ο αντιπεριφερειάρχης είχε πλέον δύο επιλογές. Είτε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Μητροπολίτη και να ορίσει ως τόπο εκφώνησης του πανηγυρικού της ημέρας έξω από την εκκλησία είτε να υπακούσει πιστά στην διαταγή του Μητροπολίτη.
Επέλεξε να υπακούσει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Προφανώς σκέφτηκε ότι έχει ανάγκη και μάλιστα μεγάλη την δύναμη του Μητροπολίτη.

Ωστόσο, αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα είναι το εξής. Ο Μητροπολίτης ως κύριος του κτηρίου του ναού ορίζει το πλαίσιο της λειτουργίας του. Πολύ σωστά ως εδώ. Δικό του είναι το μαγαζί και το κάνει ότι θέλει. Και σε όποιον αρέσει πάει και σε όποιον δεν αρέσει δεν πάει. Απλά πράγματα. Προσωπικά δε με ενοχλεί καθόλου που ο Μητροπολίτης απαγορεύει τις γυναίκες να ομιλούν μέσα στο ναό. Όσες είναι χριστιανές και πάνε στις εκκλησίες ας το σκεφτούν και ας αποφασίσουν αν θέλουν να υπόκεινται σε τέτοιον εξευτελισμό. 

Σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη ο αντιπεριφερειάρχης είναι πολιτικό πρόσωπο και κρίνεται για τις πράξεις του και ιδίως για κείνες που σηματοδοτούν συμπεριφορές.
Έχει άραγε αντιληφθεί ο Κ. Καλαϊτζίδης ότι με την στάση του αυτή ουσιαστικά ακύρωσε την ισότητα των δυο φύλλων; Έχει κατανοήσει ότι με τις πλάτες που έκανε στον Μητροπολίτη ενίσχυσε τον παπά και ακύρωσε τον θεσμικό του ρόλο αφού υπάκουσε τυφλά στο κέλευσμά του;

Και το χειρότερο κατά την άποψή μου. Επιχείρησε να παραπλανήσει τους Ημαθιώτες λέγοντας ότι εγκαίρως είχε ορίσει τον άνδρα ομιλητή που κατά σύμπτωση ήταν και υποψήφιός του στις περιφερειακές εκλογές και είχε εγκαίρως ενημερώσει την διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας.
Παρέλειψε εσκεμμένα όμως να πει ότι είχε δεχτεί πίεση από τον Μητροπολίτη, ότι δεν ήταν δική του απόφαση εξ αρχής και ότι είχε επικοινωνήσει με την διευθύντρια αλλά αυτή αρνήθηκε να υπακούσει.

Τέλος, θεωρώ μεγάλο ατόπημα αυτό που λέει στην ανακοίνωσή του ο κ. Καλαϊτζίδης. Ούτε λίγο ούτε πολύ βάζει απαγορευτικό και δεν δέχεται κριτική για αυτά που συμβαίνουν μέσα στην εκκλησία από ανθρώπους που δεν ....εκκλησιάζονται. Λες και όλοι εμείς που ασκήσαμε κριτική ασχοληθήκαμε με θεολογικού τύπου ζητήματα και όχι με άκρως πολιτικά θέματα όπως αυτό της ανοίκειας παρέμβασης της εκκλησίας στο κράτος και στην τελική την υποταγή του τελευταίου στην πρώτη....












Δεν υπάρχουν σχόλια: