Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Το νερό είναι ακριβό στην Αλεξάνδρεια - Η διοίκηση θα αναδείξει το θέμα πολιτικά ή θα συνεχίζει να διαχειρίζεται την μίζερη κατάσταση;

Θ. Μπασδεκόπουλος
πρόεδρος ΔΕΥΑ Αλ/ειας
Η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας
Ένα διαχρονικό όσο και δυσάρεστο θέμα άνοιξε την περασμένη βδομάδα η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, το ζήτημα του κόστους του νερού ύδρευσης που τιμολογείται και.....
εισπράττεται από την ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας.
Η διοίκηση του συλλόγου προτείνει στην δημοτική επιχείρηση να θεσπίσει ακόμα δυο κατηγορίες τιμολόγησης για καταστήματα που έχουν μηδενική ή και ελάχιστη κατανάλωση ώστε να μην επιβαρύνονται με το υψηλό πάγιο που ισχύει σήμερα αλλά να πληρώνουν μικρότερο πάγιο.

Η πρόταση φαίνεται λογική και θα έλεγα εύλογη αφού ένας που δεν καταναλώνει στο μαγαζί του παρά μόνο την ποσότητα νερού που κάνει καφέ ή τραβάει το καζανάκι για τις προσωπικές του ανάγκες είναι άδικο να πληρώνει το σημερινό πάγιο που εμπεριέχει το κόστος μιας πολλαπλάσιας ποσότητας νερού. Βέβαια, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και τα επαγγελματικά γραφεία που λειτουργούν στην Αλεξάνδρεια και όχι μόνο τα καταστήματα.

Βέβαια, αυτό μπορεί να αντίκειται στην νομοθεσία που ισχύει για τις δημοτικές επιχειρήσεις κλπ αλλά οι διοικήσεις των δήμων δεν εκλέγονται για να διαχειρίζονται μόνο τις υφιστάμενες πραγματικότητες αλλά παράλληλα να διεκδικούν, να επανατοποθετούν το πλαίσιο λειτουργίας μέσω των οργάνων που συμμετέχουν (ΕΔΕΥΑ) κλπ.

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι το κόστος του πόσιμου νερού και γενικότερα το τιμολόγιο της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας που συμπεριλαμβάνει ύδρευση και αποχέτευση είναι από τα υψηλότερα, από τα ακριβότερα της χώρας. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους και κυρίως στο κόστος των δανείων που έχουν ληφθεί τα περασμένα χρόνια ώστε να γίνουν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα δάνεια αυτά καλείται να τα πληρώσει ο χρήστης υποχρεωτικά.

Το αυτονόητο και εδώ θα ήταν ένα: Να είχε αναδειχτεί το ζήτημα πολιτικά, να είχε διεκδικηθεί μέσω των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης και να είχε ωριμάσει επιτέλους η αλλαγή που επιβάλλεται στο υφιστάμενο πλαίσιο που είναι ασφυκτικό.

Και η διοίκηση Γκυρίνη προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ασκώντας κριτική στην διοίκηση Δημητριάδη που απλώς διαχειρίζονταν την κατάσταση που είχε παραλάβει.

Και ο χρόνος περνάει γρήγορα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: