Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Γκυρίνης στηρίζει Τζίτζι - Γιατί; Τί έχει στο μυαλό του ο δήμαρχος; Κίνηση "ματ" ή έρχεται το επόμενο βήμα;

Π. Γκυρίνης - Απ. Τζιτζικώστας
Και εγένετο η "αποκάλυψις". Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας αν και κατήλθε ως ανεξάρτητος στις περσινές αυτοδιοικητικές εκλογές σήμερα δήλωσε ένθερμος οπαδός και υποστηρικτής του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα. Θα πει κάποιος "σιγά την αποκάλυψη", τώρα θα.... μάθουμε ότι ο Γκυρίνης είναι δεξιός; Όχι, σήμερα μάθαμε από τον ίδιο τον δήμαρχο ότι πλέον είναι στρατευμένος κομματικά στο πλευρό ενός εκ των υποψηφίων και ως εκ τούτου, ερχόμενος σε αντίθεση με τους άλλους τρεις και βέβαια σε αντίθεση με τον επικρατέστερο να νικήσει, τον Β. Μεϊμαράκη.

Αλήθεια, γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή ο δήμαρχος; Δεν το ξέρω αλλά θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω τα δεδομένα ώστε να προκύψει ένα σενάριο που να έχει κάποια βάση.

Ο Π. Γκυρίνης ποτέ δεν απαρνήθηκε το γεγονός ότι ανήκει στον χώρο της δεξιάς, στον χώρο της ΝΔ. Συγκρότησε τον συνδυασμό του στις δημοτικές εκλογές στη βάση της συνεργασίας προσωπικοτήτων και όχι κομμάτων ή πολιτικών ρευμάτων και συνεπώς αφενός ήρθε σε κόντρα με τον επίσημο κομματικό το χώρο και αφετέρου δεν είχε καμιά δέσμευση απέναντι σε κανένα κόμμα.
Με την εκλογή του στην θέση του δημάρχου έδωσε αμέσως τον στίγμα του εκλεγόμενος στην διοίκηση της ΠΕΔ κεντρικής Μακεδονίας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Μια κίνηση φυσιολογική για τον χώρο του και η οποία πέρασε στην τοπική κοινωνία χωρίς καμιά ανατάραξη αφού θεωρήθηκε ...αυτονόητη.

Συνεπώς, η έκφραση της προτίμησης του Π. Γκυρίνη στο πρόσωπο του Τζιτζικώστα δεν μπορεί να αναζητηθεί σε αναζήτηση ή επαναπόκτηση κομματικής ταυτότητας που είχε απολεσθεί αλλά σε επικαιροποίηση της ταυτότητας αυτής καθαυτής που όμως έχει ως αποδέκτες την τοπική Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της που ήταν διαμοιρασμένα τόσο στον δικό του συνδυασμό όσο και στον συνδυασμό του Φ. Δημητριάδη που απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος και θα βγει στην αποστρατεία.
 

Δηλαδή, η επίσημη και με ...γραβάτα θέση του δημάρχου στο πλευρό του Τζιτζικώστα ασχέτως αποτελέσματος την ηγεσία της ΝΔ έχει ως στόχο τον συναισθηματικό προσπορισμό των δημοτών που ανήκουν στην ΝΔ και στην συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν Τζιτζικώστα. Παράλληλα, η στήριξη του Γκυρίνη στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη τον καθιστά ως προνομιακό συνομιλητή του και κυρίαρχο στο εσωκομματικό τοπίο της περιοχής και κατά συνέπεια μονοδρομική την επιλογή του για τις εκλογές του 2019 από την κομματική οργάνωση της ΝΔ και από τα λεγόμενα επώνυμα στελέχη της που στον έναν ή στον άλλον βαθμό είτε έχουν κρατήσει αποστάσεις από την διοίκηση Γκυρίνη είτε έχουν ψυχραθεί οι σχέσεις τους μέσα τον χρόνο αυτό.

Αυτή η εξέλιξη ωστόσο είναι φυσιολογικό ότι θα προκαλέσει συζητήσεις και αναταράξεις στους συμβούλους που ανήκουν στο Πασόκ και θα τους είναι δύσκολο να συνεχίσουν να συμπορεύονται με έναν δήμαρχο επικεφαλής που θα στηρίζεται επίσημα από την ΝΔ. Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι μείζονος σημασίας δεδομένου ότι έχει προϋπάρξει συνεργασία των δυο πολιτικών χώρων σε κυβερνητικό επίπεδο και δε βλέπω επί της ουσίας καμιά διαφορά να τους χωρίζει. Επίσης, θα επιχειρηθεί το γνωστό κόλπο της ανεξάρτητης καθόδου χωρίς χρίσμα αλλά με στήριξη της παράταξης και θα έχουμε και τον σκύλο δεμένο και την πίτα ολόκληρη.

Ο Γκυρίνης λοιπόν στηρίζει Τζιτζικώστα για αρχηγό της ΝΔ την οποία θέλει να αλλάξει εκ βάθρων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. Και αμέσως προκύπτει το εξής ερώτημα: Γνωρίζει ο δήμαρχος τα σχέδια και τα σενάρια που ακούστηκαν σε κλειστή και άκρως εμπιστευτική σύσκεψη στελεχών που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα ότι ο επίδοξος πρόεδρος της ΝΔ αν νικήσει να μιλήσει για ενότητα του χώρου της κεντροδεξιάς και αν χάσει θα κάνει κίνηση έργω και λόγω για ίδρυση νέας παράταξης που θα επιχειρήσει εκφράσει γεωγραφικά την βόρεια Ελλάδα, κάτι δηλαδή σαν League του Βορρά; Τότε ποια θα είναι η στάση του δημάρχου και των εν λόγω στελεχών της ΝΔ που σήμερα τον στηρίζουν;
Ένα ερώτημα που προφανώς δεν πρόκειται να απαντηθεί από κανέναν που όμως ισχύει διότι το γεγονός είναι αληθινό.

1 σχόλιο:

Nikos Lioliopoulos είπε...

μαθαινω πως ο Μποσι επεσε σε καταθληψη οταν εμαθε την Λεγκα Τζιτζικωστα!