Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΕΒΖ: Σκάνδαλο άνω των 50 εκατ. ευρώ καταγγέλλει η νέα διοίκηση - Ποιοι κατηγορούνται

κινήσεων.

Σύμφωνα με το «Κόκκινο», η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε σήμερα η νέα διοίκηση της ΕΒΖ στον Εισαγγελέα Διαφθοράς στρέφεται κατά μελών διοικήσεων της εταιρίας για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με την κατηγορία ότι τέλεσαν κατά συναυτουργία το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της ΕΒΖ που είχε ως αποτέλεσμα τη ζημία της.

Η μηνυτήρια αναφορά βασίζεται στο ότι τα συγκεκριμένα άτομα είχαν από τον νόμο και το καταστατικό της επιχείρησης τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων με δυνατότητα πρωτοβουλίας και λήψης αποφάσεων και τη νομική υποχρέωση να αποτρέψουν την περιουσιακή της ζημία.

Συγκεκριμένα ελέγχονται οι: Δημήτριος Δαρνάκας, Λεωνίδας Τσολέκας, Λάμπρος Χαραλάμπους, Χρυσόστομος Γερούκης, Ηλίας Βαφείδης, Θεμιστοκλής Πανταζής. Πρόκειται για τους ανθρώπους που χειρίστηκαν τις συμβάσεις που περιγράφονται στη μήνυση, που στην πλειοψηφία τους αποτελούσαν πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Παράλληλα μηνύονται ως ηθικοί αυτουργοί οι διοικήσεις της ΓΑΙΑ και της ΒΕΛΠΑΖ, κατηγορούμενοι πως προκάλεσαν τα παραπάνω μέλη των διοικήσεων της ΕΒΖ να προχωρήσουν στις πράξεις αυτές ώστε να ωφεληθούν οι εταιρίες συμφερόντων τους. Συγκεκριμένα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά των: Όλγας Στεφανίδου και Στέφανου Στεφανίδη, προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων της ΓΑΙΑ Α.Ε.Β.Ε. (12/11/2007 – 30/6/2010 και 1/7/2010 – 30/6/2015 αντίστοιχα), καθώς και Νικόλαου Παπαδόπουλου και Γεώργιου Βελούδιου, προέδρου και αντιπροέδρου- διευθύνοντος συμβούλου  της ΒΕΛΠΑΖ Α.Ε. (24/11/2015 έως σήμερα)

3 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

καθρεφτακια για ιθαγενεις....

Ανώνυμος είπε...

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΒΖ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑ ΤΟ ΠΟΥΝ;;;;;;;
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ(και τελαυταία) ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, προσθέτουν ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αναιρεί τις σοβαρές ευθύνες της νέας διοίκησης, η οποία «έκαψε» τα 30 εκατ. ευρώ που πήρε πέρσι η κυβέρνηση από τον εκκαθαριστή της εταιρείας, έκλεισε το ένα από τα δύο εργοστάσια που διαθέτει στη Σερβία και άνοιξε χωρίς λόγο για οκτώ μέρες το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα για μικροπολιτικούς λόγους φορτώνοντας με επιπλέον κόστη την ΕΒΖ.

Η ΕΒΖ χρωστά 8 εκατ. στους τευτλοπαραγωγούς από τη σοδειά του περασμένου Φθινοπώρου, 9 εκατ. στη ΔΕΠΑ, 2 εκατ. στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ εισφορές του μισθού Δεκεμβρίου και του δώρου, ενώ παράλληλα η ΕΒΖ θα πρέπει να πληρώσει περίπου 2 εκατ. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της στις εθνικές ποσοστώσεις ζάχαρης.

Η άμεση χρηματοδότηση -αν επιτευχθεί μέσω της αρτιότητας του business plan- είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΒΖ και τη λειτουργία της αφού οι τευτλοπαραγωγοί για να πειστούν να σπείρουν για τη νέα σοδειά ώστε να έχει αντικείμενο η εταιρεία θα πρέπει να πληρωθούν για την προηγουμένη, αλλιώς θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.