Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Το ΤΕΕ ειδικής αγωγής Βέροιας δημιουργεί εντάσεις - Ανακοινώθηκε λειτουργία σχολείου που ιδρύθηκε το 2008- σχόλιο

Διαβάστε τώρα μια απίθανη (;) ιστορία που συμβαίνει στην Βέροια με φόντο την εκπαίδευση και με ..."οσμή σκανδάλου", όπως είπε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο .....
Βέροιας.
Ο Ν. Μπέκης, γνωστός αγωνιστής, συνδικαλιστής της ΕΛΜΕ Ημαθίας έφερε στο συμβούλιο ένα θέμα που αν μη τι άλλο θέλει απαντήσεις και απαντήσεις πειστικές. Το θέμα είναι αν λειτουργεί ή όχι το ΤΕΕ Ειδικής Εκπαίδευσης από το 2008.
Αν λειτουργεί, όπως αναφέρεται, και μάλιστα με έδρα το Εργοχώρι, που κατά παράδοξο τρόπο εμπεριέχει και το χωριό Άγιος Γεώργιος και έχει ένα άσχετο με τους παραπάνω χώρους τηλεφωνικό νούμερο, τότε ανακύπτει ένα ακόμα ερώτημα.
-Αφού λειτουργεί το ΤΕΕ από το ΄08 γιατί ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει το ίδιο ΤΕΕ από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;.


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχει απόφαση του 2011 που ιδρύει σχολείο ΤΕΕ Ειδικής Εκπαίδευσης στην Βέροια. Ως έδρα ορίζεται το παλαιό αστυνομικό τμήμα του Αγ. Γεωργίου. Είναι προφανές ότι ο ορισμός αυτός έγινε για τυπικούς λόγους και ήτανε "μαϊμού", αφού ποτέ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχολείο σε εγκαταστάσεις ενός αστυνομικού τμήματος χωριού.
Παράλληλα, στο ΦΕΚ εμφανίζεται το Εργοχώρι ως ευρύτερος γεωγραφικός χώρος που εμπεριέχει τον Αγ. Γεώργιο. Αυτό είναι όντως μυστήριο. Το "κλειδί" όμως της υπόθεσης είναι το τηλεφωνικό νούμερο που παρατίθεται: Ανήκει στο ΕΠΑΛ Βέροιας.

Και εδώ φαίνεται να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το μυστήριο.
Το ΤΕΕ όντως ιδρύθηκε στα χαρτιά το 2011 και φέρεται στο Υπουργείο να λειτουργεί από τότε. Προφανώς αυτό ισχύει στα χαρτιά, τυπικά αφού είναι πολύ εύκολο για το υπουργείο να μάθουν αν όντως λειτουργεί στην πράξη ή όχι. Κάθε σχολείο που έχει λειτουργία και για να τύχει χρηματοδότησης θα πρέπει να εμφανίσει μαθητολόγιο, δράσεις και δραστηριότητες. Θα πρέπει να έχει διεύθυνση και εκπαιδευτικό προσωπικό. Όλα τα παραπάνω δεν συντρέχουν και θεωρώ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να έχει τύχει χρηματοδότησης το συγκεκριμένο σχολείο από το 2011. Αν πήρε έστω και ένα ευρώ τότε θα πρόκειται περί σκανδάλου και θα πρέπει να απαντήσουν κάποιοι.

Μετά από πέντε χρόνια έρχεται η διοίκηση του δήμου Βέροιας μαζί με την διευθύντρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Μαυρίδου ανακοίνωσαν την λειτουργία του ΤΕΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε εν μέσω πανηγυρικής συνέντευξης τύπου και καλώς αφού το θέμα είναι απολύτως θετικό.

Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ως χώρος λειτουργίας του ΤΕΕ ορίζονται οι εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ -ΕΠΑΣ  που όμως (κατά την ΕΛΜΕ) αδυνατεί να φιλοξενήσει αυτό το σχολείο διότι δεν επαρκούν οι χώροι. Ως εναλλακτική λύση προτάθηκαν οι εγκαταστάσεις που βρίσκονται απέναντι από το στάδιο Βέροιας και λειτουργούσε το σχολείο δια βίου μάθησης και είναι απολύτως επαρκείς. 

Σχολείο Δια Βίου Μάθησης
Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εξέδωσε ανακοίνωση και λέει ότι το σχολείο πρέπει να λειτουργήσει όχι όμως στο ΕΠΑΛ. Εναλλακτική λύση υπάρχει, πλην όμως από την πλευρά του δήμου υπάρχει άρνηση. Θέλει ως έδρα το ΕΠΑΛ. Και αυτή η διελκυστίνδα πρέπει να λυθεί.

Εν κατακλείδι. Θα πρέπει να απαντηθεί αν το σχολείο αυτό λειτουργεί από το 2011
Αν έχει τύχει χρηματοδότησης και σε ποιο ύψος.
Αν έχει τύχει χρηματοδότησης, πού διατέθηκαν αυτά τα χρήματα.
Ποιο είναι το πρόβλημα που είναι αξεπέραστο και εμφανίζεται η διοίκηση του δήμου αμετακίνητη στην λύση της έδρας;

Τέλος. Να δοθούν οι σωστές απαντήσεις και να γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το σχολείο γιατί το έχει ανάγκη το τόπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: