Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Από την πρώτη μέρα στα ...βαθιά ο Γκυρίνης και οι συνεργάτες του / Νεροποντή έπληξε την Αλεξάνδρεια

Πρώτη μέρα στις καρέκλες τους οι νέοι διοικούντες τον δήμο Αλεξάνδρειας και αμέσως μπήκαν στα βαθιά. "Άνοιξε" ο ουρανός και έριξε τόσο νερό που ένα μεγάλο τμήμα της πόλης της Αλεξάνδρειας αλλά και σε αρκετά σημεία του ευρύτερου δήμου παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Η οδός Βετσοπούλου γέμισε νερό ιδίως στο σημείο από το... ύψος της τράπεζας Γιούρομπανκ έως και την παλιά Εθνική τράπεζα. Οι κάθετοι της Βετσοπούλου και κυρίως αυτοί που οδηγούν προς την πλατεία Ελευθερίας έγιναν αδιάβατοι. Μαγαζιά πλημμύρισαν και όλα θύμιζαν την ημέρα του προπέρσινου Φεβρουαρίου που η πόλη είχε μετατραπεί σε ..Βενετία.

Ο διοικητικός μηχανισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας με επικεφαλής τον δήμαρχο βγήκε αμέσως στους δρόμους. Εφοδιασμένοι με γαλότσες και αδιάβροχα καθοδηγούσαν και συντόνιζαν έναν πλημμελή μηχανισμό που ήταν ανέτοιμος και που για ακόμα μια φορά κλήθηκε να λειτουργήσει χωρίς τις βασικές υποδομές. Το δίκτυο των ομβρίων φράκαρε και κυρίως στην περιοχή της πολύπαθης πλατείας ανέδειξε για ακόμα μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της ανάπλασης. Τα φρεάτια αδυνατούσαν να απορροφήσουν το νερό και η περιδιάβαση των περίεργων ΙΧηδων έστελνε κύματα το νερό μέσα στα μαγαζιά με τους ιδιοκτήτες απελπισμένους να βρίζουν και να σκουπίζουν.
Ωστόσο, θα πρέπει να το σημειώσουμε κι αυτό. Ουδείς εκ των καταστηματαρχών, αν και ήξεραν όλοι τους ότι αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είχε "οχυρωθεί" με τσουβαλάκια άμμο. Μόνον ένας το έκανε και σώθηκε. 

Η αστυνομία άργησε να αντιδράσει αν και οχλήθηκε πολλές φορές από τον δήμαρχο Π. Γκυρίνη και τους συνεργάτες που τόνιζαν ότι έπρεπε να κλείσει τις εισόδους της Βετσοπούλου. Το έκανε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Η πυροσβεστική ρίχτηκε στον αγώνα από την αρχή και τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας έκαναν επεμβάσεις εκεί που χρειαζόταν. Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας Θόδωρος Μπασδεκόπουλος κατάλαβε εν μια νυκτί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει.
Είδαμε στο πεζοδρόμιο και στους δρόμους με αδιάβροχα και γαλότσες πολλούς συμβούλους που πάσχισαν να δώσουν λύσεις. Ο Γ. Κιρκιλιανίδης με τον Δημ. Συρόπουλο έκαναν ουσιαστική δουλειά. Ο Ν. Μπρουσκέλης και ο Στ. Δελιόπουλος έμαθαν να "κολυμπούν" χωρίς καμιά προπόνηση. Αμέσως στα βαθιά. Ο Κ. Ναλμπάντης, ο Μπ. Βουλγαράκης και πολλοί άλλοι δούλεψαν αθόρυβα και αποτελεσματικά.
Τα ανακλαστικά του δημάρχου Γκυρίνη ήταν άμεσα. Κάλεσε σε σύσκεψη τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες στο γραφείο του και δόθηκαν οι κατευθύνσεις. Εκεί έγιναν και διαπιστώσεις που δεν είναι καθόλου κολακευτικές για ορισμένους.

Η νεροποντή έγινε αντικείμενο των δελτίων των 8. Το ΣΤΑΡ και ο ΑΛΦΑ ανέδειξαν το θέμα με δηλώσεις κατοίκων και πολλές εικόνες από την πλημμυρισμένη πόλη. 
Το θέμα είναι γνωστό και πλέον η  νέα διοίκηση καλείται να το αντιμετωπίσει με παρρησία. Είναι προφανές ότι η πόλη δεν μπορεί να αποκτήσει μια τεράστια ομπρέλα αλλά ένα δίκτυο ικανό να αντέχει σε "φυσιολογικές" καιρικές συνθήκες. Ο δήμος καλείται να αποκτήσει έναν μηχανισμό ικανό να ανταποκριθεί και ένα σχέδιο επέμβασης που είναι αντικείμενο της πολιτικής προστασίας. Συνεπώς, η νέα διοίκηση έχει δουλειά μπροστά της και μάλιστα πολύ σοβαρή.









Δεν υπάρχουν σχόλια: