Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Εμπορικές αλχημείες στο συμπύρηνο καλλιεργεί το εμπάργκο της Ρωσίας / Κάτω από 21 λεπτά η τιμή στον παραγωγό

Πανάγος Γιάννης

Πρόσφορο έδαφος για «εµπορικές αλχηµείες» και πολιτική της µεταποιητικής βιοµηχανίας «δια ίδιον όφελος», δηµιουργεί και στα συµπύρηνα ροδάκινα το βαρύ κλίµα που έχουν δηµιουργήσει στις περιοχές του ροδάκινου, το εµπάργκο της Ρωσίας και η κατακόρυφη πτώση της τιµής των επιτραπέζιων

Ενδελεχές ρεπορτάζ της Agrenda στην «καρδιά» του... τριγώνου (Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα) αλλά και σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα και το Αµύνταιο οδηγεί στην εκτίµηση ότι τα 25 λεπτά το κιλό για τα πρώιµα συµπύρηνα ροδάκινα και τα 27 λεπτά το κιλό για τα όψιµα της ποικιλίας (Everts) είναι µόνο στα λόγια, µε την καθαρή τιµή που φθάνει στον παραγωγό να µην υπερβαίνει, τουλάχιστον στην πρώτη κατηγορία τα 21 λεπτά το κιλό.

Ακόµα κι αν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνυπολογίζουν σ’ αυτή την τιµή και το κόστος των διαµεσολαβητών – στεκατζήδων που προσφέρουν πολύτιµες υπηρεσίες στους βιοµήχανους για να «λυγίσουν» τους καλλιεργητές του προϊόντος, υπάρχει σηµαντική απόσταση µεταξύ λόγου και έργων.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συντονισµένες προσπάθειες των εκπροσώπων της βιοµηχανίας να εκµεταλλευτούν το κλίµα αναστάτωσης και αγωνίας που επικρατεί στα ροδακινοχώρια και να διαµορφώσουν µια… τιµή ευκαιρίας στα συµπύρηνα που παραλαµβάνουν µε «χίλια βάσανα» για τους παραγωγούς και στα οποία εκτός από τη διαλογή (ποιότητας) που από νωρίς είχε αναγγελθεί, περιλαµβάνει πρόσθετες κατηγοριοποιήσεις που σχετίζονται µε τη γκάµα των τελικών προϊόντων για τα οποία προορίζεται η πρώτη ύλη, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί καθώς συνίσταται… κατά δήλωση της βιοµηχανίας.

Έτσι, µεγάλες παρτίδες τιµολογούνται π.χ. µε 18 λεπτά το κιλό, γιατί, όπως λέει ο παραλήπτης, σήµερα λειτουργεί η γραµµή της παραγωγής χυµού ή της παραγωγής κύβων, εποµένως δεν µπορεί να δοθεί η τιµή του προϊόντος που προορίζεται για κοµπόστα υψηλών προδιαγραφών.

Ενδεικτικό πάντως της «φθοράς» που έχει υποστεί στη διαπραγµατευτική της ικανότητα η πλευρά των ροδακινοπαραγωγών, είναι και το γεγονός ότι σε βόρειες και ηµιορεινές περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Αµύνταιου, τα όψιµα συµπύρηνα ροδάκινα (τα οποία σηµειωτέον απαιτούν ένα µήνα δουλειά παραπάνω, άρα και περισσότερα έξοδα) παραλαµβάνονται αυτές τις µέρες µε εξευτελιστικές τιµές της τάξεως των 20 και 22 λεπτών, όταν αντίστοιχα προϊόντα τον περασµένο χρόνο τιµολογούνταν µε 32 λεπτά το κιλό, ενώ υπήρξε και χρονιά που είχαν φθάσει τα 38 λεπτά το κιλό.    

Καλό διεθνές κλίµα

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι σε κάποια χωριά έχουν κάνει την εµφάνισή τους ξένοι έµποροι ή ντόπιοι µεσίτες που παραλαµβάνουν συµπύρηνα για την Ιταλία και τη Βουλγαρία και οι οποίοι προσφέρουν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που έχει να λαβαίνει ο παραγωγός από τις επώνυµες - εγχώριες βιοµηχανίες. Το γεγονός επιβεβαιώνει τις προϋποθέσεις για καλές διεθνείς συνθήκες οι οποίες, σύµφωνα µε τους ψύχραιµους αναλυτές, δεν θα επηρεαστούν σοβαρά από την κατάσταση στη Ρωσία.

Για αύξηση εξαγωγών μιλάει ο Μηταράκης

Στο μεταξύ, το υπουργείο Ανάπτυξης μιλάει για αύξηση 23,3% καταγράφεται στις εξαγωγές ροδάκινων παρά το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Νότη Μηταράκη το μεσημέρι της Δευτέρας 1ης Σεπτεμβρίου αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, μέχρι τώρα έχουν εξαχθεί 141.500 τόνοι έναντι 112.000 στο αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει ότι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητηθούν εναλλακτικές αγορές «έχει ήδη αποδώσει καρπούς».

«Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονταν μαζικά στη ρωσική αγορά», πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: