Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η Λ. Αμανατίδου (ΣΥΡΙΖΑ) στην ΕΒΖ στο Πλατύ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την βιομηχανία υπό δημόσιο έλεγχο

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ της Β΄Θεσσαλονίκης, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, μέλος της ΕΕΚΕ Αγροτικών, για ακόμη μια φορά συναντήθηκε τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, στο Εργοστάσιο Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας αρχικά με εκπροσώπους των σωματείων τευτλοπαραγωγών, τευτλοεξαγωγέων, μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Πλατέος, αλλά και με τους εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) από το μόνιμο και το εποχικό προσωπικό. 
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο...
γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Λευτέρης Κιοσέογλου. 

 Όπως είναι γνωστό, οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφάσισαν να μην προσκομίσουν τεύτλα την Παρασκευή διότι ακόμη και αν αρχίσει η παραγωγική διαδικασία μέσα σε λίγες μέρες θα αναγκαστούν να τη διακόψουν αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα.  

Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παύλος Μπογιαννίδης τόνισε ιδιαίτερα πώς η καλλιέργεια τεύτλων είναι αρκετά δαπανηρή γι’ αυτό σαν κύριο αίτημά τους έχουν την άμεση ανακοίνωση από μέρους της διοίκησης ενός χρονοδιαγράμματος πληρωμής της παραγωγής.  
Ακόμη, μέσα στα αιτήματά τους είναι να πληρωθεί επιτέλους το πριμ της ολοκληρωμένης διαχείρισης που εκκρεμεί από το 2012, να ανακοινωθεί άμεσα το τιμολόγιο της νέας σεζόν με την προσθήκη του εξαγγελθέντος πριμ συνδεδεμένης, να επιστραφεί το ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος καθώς και να μειωθούν οι τιμές των εφοδίων ώστε να πληρωθούν έγκαιρα οι προμηθευτές.  

Η Βουλευτής Λίτσα Αμμανατίδου συζήτησε με τους εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης(ΕΒΖ) για αρκετά από τα προβλήματά τους. Καταρχήν κατέκρινε την τακτική της διοίκησης να αναθέτει τις τεχνικές εργασίες σε εργολάβους ενώ όπως τόνισε η ίδια στην συζήτησή της με τον πρόεδρο των εποχικών κ. Χρυσάνη η ΕΒΖ μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ βοηθώντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ανεργίας της περιοχής.  

Ακόμη η βουλευτής συμφώνησε με την άποψη του κ. Χρυσάνη πως το ανθυγιεινό επίδομα θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους συμβασιούχους εφόσον εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις με τους μονίμους.  

Στη συζήτηση με τους εργαζομένους παρευρέθηκε και ο πρόεδρος των μονίμων υπαλλήλων του εργοστασίου Πλατέως, Στέλιος Στράντζαλης ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στα αιτήματα των εποχικών.  

Τέλος η βουλευτής Λίτσα Αμμανατίδου ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή της ΕΒΖ κ.Τσαμαθρόπουλο όπου και πραγματοποιήθηκε. Η βουλευτής του εξέθεσε τα προβλήματα των καλλιεργητών αλλά και των εργαζομένων της ΕΒΖ τονίζοντας πως αυτές οι ομάδες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα διότι η βιωσιμότητά τους είναι καθοριστικός παράγοντας της ύπαρξης της Ελληνικής ζάχαρης.  

Σε δηλώσεις της η Λίτσα Αμμανατίδου τόνισε: «Η πολιτική των διορισμένων διοικήσεων της ΕΒΖ και το κλείσιμο των εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, αναδεικνύει περίτρανα την συμπόρευση με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης για μείωση της αγροτικής παραγωγής και μάλιστα σε ένα βασικό προϊόν διατροφής όπως η ζάχαρη.  
Η εγκληματική αντιπαραγωγική και αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει. Βρισκόμαστε στο πλευρό των αγροτών, των εργαζομένων αλλά και όλων όσων συμβάλλουν με τον τρόπο τους, όπως τοπικοί φορείς, για εργοστάσια υπό δημόσιο έλεγχο.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας της βιομηχανίας με την λειτουργία του συνόλου των εργοστασίων και την παραμονή της υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ έχουμε καταθέσει επανειλημμένα τις προτάσεις μας για την εξυγίανση, αλλά και για την παραγωγική και λειτουργική ανασυγκρότηση του Ομίλου.». 

 Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: