Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Η μήνυση έγινε για τη λέξη "λαμόγιο" - Τι σημαίνει; Ακούστηκαν στο συμβούλιο βαρύτερες εκφράσεις; Θέλετε να τις θυμηθούμε;

Κάνοντας ρεπορτάζ μάθαμε ότι ένα βασικό στοιχείο της μήνυσης που έκανε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης στον τέως στενό συνεργάτη του και αντιδήμαρχο Νίκο Γκαβαρδίνα είναι μια λέξη- έκφραση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο δεύτερος κατά του πρώτου. Η επίμαχη και θα έλεγα επίδικη λέξη είναι "λαμόγιο".
Άνοιξα το λεξικό και...
είδα τα παρακάτω:


ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ
λαμόγιο < Η λέξη λαμόγια προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος). Τη στιγμή που κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε, δήθεν φοβισμένος «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι, δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, βούταγε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τήρουσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του).


την κάνω λαμόγιο: εξαπατώ κάποιον και εξαφανίζομαι

λαμόγιο ουδέτερο και λαμόγιας αρσενικό
  • (κακόσημο) που υποκρίνεται τον αγοραστή για να προσελκύσει πελάτες για χάρη κάποιου άλλου· που επωφελείται εξαπατώντας κι έπειτα αποχωρεί. Η πράξη στο σύνολό της αποκαλείται λαμογιά.

Ο Φώτης Δημητριάδης προφανώς θα υποστηρίξει ότι τον δυσφημεί η έκφραση αυτή. Από την πλευρά του ο τέως αντιδήμαρχος είναι προφανές ότι θα στηριχτεί στην ερμηνεία της που είναι η εξαπάτηση του, όπως λέει και σαφώς αναφέρεται στην πολιτική εξαπάτηση δεδομένης της συμφωνίας που έκανε με τον δήμαρχο για να επιστρέψει στην διοίκηση του δήμου η οποία όμως συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Λαμόγιο λοιπόν είναι το επίδικο και καλείται τώρα το δικαστήριο που θα αναλάβει την υπόθεση, μια υπόθεση που πιθανόν να συμπέσει και με την ημερομηνία των εκλογών, να λύσει τη διαφορά. Μια διαφορά πολιτική και εν μέρει προσωπική μεταξύ δυο πρώην συνεργατών στην διοίκηση του δήμου Αλεξάνδρειας. Η άποψή μου είναι ότι διαφορές αυτού του είδους δε λύνονται στα δικαστήρια, λύνονται θεσμικά και δημόσια, στο δημοτικό συμβούλιο όπου έχουν ακουστεί πολύ χειρότερα πράγματα και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Και για του λόγο το αληθές θα θυμίσουμε στους ξεχασιάρηδες σε επόμενο δημοσίευμα τι έλεγαν σύμβουλοι της πλειοψηφίας κατά συμβούλων της αντιπολίτευσης, τι έλεγαν σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατά συμβούλων της πλειοψηφίας. Εκφράσεις και κατηγορίες που αν τις λάμβανε υπόψη του ο εισαγγελέας θα γινόταν του ..Κουτρούλη ο γάμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: