Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ρεπορτάζ- βίντεο - Σκουρλέτης στη Βέροια για Κλεισθένη που θα γίνει, για μνημόνια που τελειώνουν και ονομασία FYROM

Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ που συνοδεύεται με βίντεο για την επίσκεψη του Υπουργού Εσωτερικών Σκουρλέτη στη Βέροια. Ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της πόλης και είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Βοργιαζίδη και τον νομάρχη Καλαϊτζίδη.
Το ρεπορτάζ είναι από του Νίκου Βουδούρη και δημοσιεύτηκε στο www.inveria.gr

Στη Βέροια βρίσκεται ο......
Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την παρουσία του στην 29η Τακτική Γ.Σ. της Ένωσης ΔΕΥΑ που πραγματοποιείται την Παρασκευή στην πόλη. 

Ο κ. Σκουρλέτης πέρα από την ομιλία - χαιρετισμό στην Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ κάνει επαφές με θεσμικούς και κομματικούς φορείς, ενώ παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Βέροιας. 

Η συνέντευξη Τύπου κράτησε περίπου μία ώρα, ξεκινώντας αρχικά με τοποθέτηση για τα οικονομικά και την έξοδο από την ασφυκτική οικονομική εποπτεία χωρίς την υπογραφή νέου μνημονίου και κατέληξε στο φλέγον ζήτημα του Υπουργείου του, το πρόγραμμα "Κλεισθένης 1". Ωστόσο, δεν απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα την ονοματολογίας του κράτους των Σκοπίων, την συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών κ.α.
Παρόντες στο Δημαρχείο ήταν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, στο πάνελ πλαισίωσαν τον Υπουργό οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, πρόεδρος του Δημ. Συμβ. Βέροιας και στέλεχος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ, η Εύη Παπαγιαννούλη μέλος της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος έκανε τον συντονισμό.

Στο κοινό διακρίναμε, μεταξύ άλλων, τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και  αντιδημάρχους (Κορωνά, Ασλάνογλου, Παπαδόπουλο, Σιδηρόπουλο) και και προέδρους του (Ορφανίδη και Διαμάντη), τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κάκαρη, τον διοικητή του νοσοκομείου Ημαθίας Τάκη Μαυρογιώργο, άτομα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, της υγείας κ.α.

Για έξοδο από το Μνημόνιο
Ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας με ειλικρίνεια, όπως είπε, τόνισε ότι η κυβέρνηση χωρίς πανηγυρισμούς προχωρά στην έξοδο από το μνημόνιο, τονίζοντας ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα, με βάση τα στοιχεία που έχει υπόψη της η κυβέρνηση, θα μπορούν να δουν ένα μέρος από τις παλαιότερες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιούνται, μέσα από τα νέα δεδομένα. Παράλληλα με τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι γίνεται και προσπάθεια εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας, καθώς πέρα τις άλλες αιτίες που δημιούργησαν την οικονομική και κοινωνική κρίση, βασικές αιτίες ήταν η σήψη, η διαφθορά, η απαξίωση του πολιτικού κόσμου.

Αναπτυξιακός ρόλος του ΥΠΕΣ
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο έργο του ΥΠΕΣ, τονίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο του, όπως διατυπώθηκε και μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώθηκαν το περασμένο διάστημα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πάνος Σκουρλέτης σε χρηματοδοτικά προγράμματα (Φιλόδημος 1 και 2) του Υπουργείου, για να αλλάξει το "υδροκεφαλικό" σύστημα που εστιάζεται κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικά για την Ημαθία, ανέφερε ότι υπάρχουν εγκρίσεις έργα ύψους 2,05 εκατ. ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκαν 1,7 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές Δήμων (Βέροιας και Νάουσας).


Πρόγραμμα "Κλεισθένης"
Βεβαίως, ειδική αναφορά έκανε κ. Σκουρλέτης στον πρόγραμμα "Κλεισθένης 1", τονίζοντας πως είναι τα πρώτα βήματα μια συνολικότερης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε ο Υπουργός, κύριο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι η εμβάθυνση της δημοκρατίας, η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συνθέσεων, συναινέσεων, συνεργασιών, που είναι απαραίτητες για να παν οι τοπικές κοινωνίες μπροστά. Παράλληλα, τόνισε ότι έγινε εξαντλητικός διάλογος, δεν αιφνιδίασαν κανένα, αν και δεν βρήκαν ανταπόκριση από της ηγεσίες της Κ.Ε.Δ.Ε. και της ΕΝ.Π.Ε., βρήκαν όμως μεγάλη κατανόηση, όπως είπε, από τους αιρετούς.

Βασικοί άξονες του "Κλεισθένη" είναι η ενδυνάμωση των κοινοτήτων, η κατηγοριοποίηση των Δήμων για να είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη στήριξη, η ύπαρξη ευελιξίας για ίδρυση νομικών προσώπων κοινής ωφέλειας, ενώ ξεχωριστή σημασία έδωσε στην θέσπιση των τοπικών δημοψηφισμάτων στους Δήμους.


Βίντεο με αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: