Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

βίντεο - Ακόμα μια σωστή και τεκμηριωμένη ομιλία για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ - Από τον βουλευτή Χρ. Αντωνίου

Ακόμα μια άξια και χωρίς παρωπίδες ομιλία- τοποθέτηση στη βουλή από εκπρόσωπο της Ημαθίας, τον βουλευτή Χρήστο Αντωνίου που ορθώς δεν......
υπολόγισε πολιτικό κόστος, είδε την πραγματικότητα, έκλεισε τα αφτιά του στους πατριδοκάπηλους και τις απειλές των ακροδεξιών που ξεσάλωσαν τις τελευταίες μέρες και χωρίς να δανειστεί και αυτός λόγια και πρακτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στήριξε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Έκανε δηλαδή το αυτονόητο και αντί να του λέμε "έκανες τη δουλειά σου, του λέμε μπράβο" γιατί το αυτονόητο στην εποχή μας αναζητείται.

Ο Αντωνίου είπε τα εξής από το βήμα της Βουλής:

Βαλκάνια: Πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης.
Αν αναρωτιόταν κανείς ποιοι είναι οι βαθύτεροι και ουσιαστικοί λόγοι για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τη Νέα Δημοκρατία και από τον κ. Μητσοτάκη νομίζω ότι αυτό αρχίζει να φαίνεται και να γίνεται σαφές και καθαρό μετά τη διήμερη συζήτηση στη Βουλή. Δεν είναι το Μακεδονικό. Είναι τα εσωκομματικά προβλήματα και αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας και οι διαφορετικές γραμμές και προσεγγίσεις που υπάρχουν για το θέμα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Εξ ου και η απουσία θετικής πρότασης για το θέμα, όπως φάνηκε από τη μέχρι τώρα συζήτηση στη Βουλή.

Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν χθες και σήμερα. Διαπίστωσα με λύπη, από κάποιους, όχι όλους, έναν διχαστικό πολιτικό λόγο που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, στη λογική των εθνικοφρόνων, των εθνικά και ορθώς σκεπτόμενων και των προδοτών. Το έχουμε ζήσει πολλές φορές αυτό το έργο στο παρελθόν και η χώρα και ο λαός μας το πλήρωσαν ακριβά. 

Κάποιοι φαίνεται ότι δεν έβαλαν μυαλό και στο όνομα της πάση θυσία επανόδου στην εξουσία, ως οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της χώρας, έχουν αποφασίσει να παίξουν ακόμη και το χαρτί του εθνικού διχασμού. Αφού έπαιξαν το χαρτί της καταστροφολογίας και δεν τους βγήκε, αποφάσισαν να αλλάξουν πεδίο αντιπαράθεσης επιλέγοντας ένα προνομιακό και γνωστό γι’ αυτούς γήπεδο, της πατριδοκαπηλίας και της έξαρσης του εθνικισμού. 

Ούτε, όμως,  αυτό θα σας βγει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί ο ελληνικός λαός είναι πλέον περισσότερο ώριμος και πιο σοφός μετά τις περιπέτειες και την οικονομική καταστροφή που έζησε από το 2010 και μετά.

Έρχομαι τώρα στο Μακεδονικό. Δεν θα αναφερθώ στις ιστορικές διαστάσεις αυτής της εκκρεμότητας που η σημερινή Κυβέρνηση κληρονόμησε. Οι διαχρονικές ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν καταγραφεί και έχουν επισημανθεί, δηλαδή, πώς αυτό το κράτος στα βόρεια σύνορά μας κατοχύρωσε το συνταγματικό του όνομα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», πώς σχεδόν εκατόν πενήντα χώρες, μεταξύ των οποίων οι πιο ισχυρές του πλανήτη, το έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα και πώς κατοχύρωσε διαχρονικά τη γλώσσα ως «μακεδονική». 

Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και αποτελούν αντικείμενα των ιστορικών. Ήταν τα αποτελέσματα των κάκιστων χειρισμών σε συνδυασμό με την πολιτική της αδράνειας, της απραξίας και της ατολμίας που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που έχουν δυστυχώς δημιουργήσει αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα μας, τετελεσμένα που δεν μπορούν να αντιστραφούν εξ ολοκλήρου.

Η Συμφωνία που επιτεύχθηκε λύνει πολλά από τα θέματα αυτά με θετικό τρόπο από την Ελλάδα: 
1) Ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και με εγγύηση συνταγματικής αναθεώρησης. 
2) Απαλείφονται όλες οι αλυτρωτικές διατάξεις από όλες τις δημόσιες πτυχές του κράτους, Σύνταγμα, σχολικά βιβλία, δημόσια κτήρια, σύμβολα, σημαία κλπ.. 
3) Το νέο συνταγματικό της όνομα θα διαχωρίζει ότι το κράτος αυτό αποτελεί μέρος μόνο και όχι το όλον της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης της Μακεδονίας. 
4) Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας γίνεται καθαρό ότι η χώρα αυτή δεν αποτελεί επ’ ουδενί ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας, της οποίας η ιστορία και ο πολιτισμός αποτέλεσαν και αποτελούν αποκλειστικά ελληνική υπόθεση και κληρονομιά. 

Στα θέματα της γλώσσας, διευκρινίζεται ότι η γλώσσα των βόρειων γειτόνων αποτελεί νοτιοσλαβικό ιδίωμα και ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία γλωσσών, μη έχοντας καμία συγγένεια με την γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη Συμφωνία που για όσους κάνουν τον κόπο να τη διαβάσουν διαπιστώνουν ότι καλύπτει όλα τα εκκρεμή θέματα με λεπτομέρειες και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισημίες και διαφορετικές ερμηνείες, καλύπτοντας απόλυτα τις εθνικές θέσεις και ανησυχίες. 

Η Ελλάδα, τον Αύγουστο βγαίνει από την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια. Χθες ψηφίσαμε τα τελευταία προαπαιτούμενα που ανοίγουν οριστικά τον δρόμο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη ρύθμιση και απομείωση του χρέους. Είναι αυτή η θηλιά που κληρονόμησαν στην Ελλάδα και τους Έλληνες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 

Όλες οι προσπάθειες, όλες οι δυνάμεις ως Κυβέρνηση επικεντρώνονται πλέον σε αυτό και ελπίζουμε με βάση ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα βάλει οριστικά τις ράγες της ανάπτυξης στη χώρα μας και της ευημερίας μιας βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. 

Αυτή είναι η προοπτική που τρομάζει την Νέα Δημοκρατία και το παλιό πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς που καταρρέει και ψυχορραγεί. Και μέσα στον πανικό της γι’ αυτήν την προοπτική, ωθείται από διάφορους κύκλους που βλέπουν να κλονίζονται τα προνόμιά τους σε μια τυφλή αντιπαράθεση και σε κινήσεις πανικού, όπως η πρόταση δυσπιστίας. Όμως, για μια ακόμα φορά θα πάρετε την απάντηση που πρέπει. 

Αυτή η Κυβέρνηση έχει ακόμα δρόμο και προοπτική. Αυτό που ξεκινήσαμε θα το τελειώσουμε και στο τέλος της τετραετίας όταν θα έχουμε ολοκληρώσει το έργο μας θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός όλους και εσάς και εμάς. Μέχρι τότε υπομονή και ηρεμία. 
Και κάτι τελευταίο.

Είμαι Μακεδόνας Βουλευτής και Μακεδόνας στην καταγωγή από πάππου προς πάππου. Δεν πτοούμαι ούτε με αγγίζουν απειλές ακραίων εθνικιστών και εμπόρων του πατριωτισμού. Σαν αυτές που εκτόξευσε χθες από το Βήμα αυτό ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γεωργαντάς, αλλά και άλλοι συνάδελφοι που ακολούθησαν, δυστυχώς. 

Σέβομαι τις ευαισθησίες και τη συναισθηματική φόρτιση των καλοπροαίρετων συμπολιτών μου γύρω από το θέμα του Μακεδονικού. Πιστεύω, όμως, ότι η πολιτική γίνεται με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Η Ελλάδα, η χώρα μας, πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Δεν μπορεί το παρελθόν να μας κρατάει δέσμιους σε μια Ελλάδα φοβική, κλεισμένη και επαναπαυμένη στις ιστορικές της δάφνες. Πρέπει να λύσουμε τους γόρδιους δεσμούς που μας καθηλώνουν. 

Η ελληνική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει το κέντρο και η πραγματική οικονομική, πολιτιστική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Η Μακεδονία, μια γη και ένας τόπος ευλογημένος από τη φύση, πρέπει τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια, να ηγηθεί της ανάπτυξης με ένα σχέδιο και με έναν νέο δυναμισμό, να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στον πολύπαθο χώρο των Βαλκανίων. Σε αυτήν την προοπτική είμαι δεσμευμένος και θα την υπηρετήσω με συνέπεια. 


1 σχόλιο:

Nikolaidis είπε...

ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΔΕΝ ΠΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ ΜΠΙΡΙΜΠΑ ΛΕΩ..........