Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ό,τι γουστάρουμε κάνουμε, ποιος θα μας ελέγξει; Η απίθανη ιστορία που το Ελεγκτικό καταλογίζει αλλά ο δήμαρχος Γκυρίνης έχει άλλη άποψη

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ακούστηκαν ορισμένες ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αναφορικά με το ζήτημα της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο δήμος Αλεξάνδρειας έναντι ενός υπαλλήλου στον οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο καταλόγισε ποσό 33 χιλιάδων ευρώ όταν ως υπάλληλος του τότε δήμου Μελίκης έκανε χρήση ενός κωδικού που προορίζονταν για ασφαλιστικές εισφορές και πλήρωσε τιμολόγιο πετρελαίου!
Ο δήμος Αλεξάνδρειας, μετά από δέκα περίπου χρόνια, ασχολείται με το εν λόγω ζήτημα διότι προφανώς δε μπορεί, αδυνατεί να μην ασχοληθεί αν και.......
πολύ θα το ήθελε.
Κατεβαίνει λοιπόν ένα εισηγητικό στο συμβούλιο που είναι πολύ φειδωλό διότι δεν αναφέρει το πλήρες ιστορικό του θέματος, για ποιον λόγο έγινε αυτή η πληρωμή, ποιος την διέταξε, ποιος υπάλληλος ευθύνεται, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπόθεση, αν ασχολείται η δικαιοσύνη μ΄ αυτή, αν έχει γίνει και άλλος ή άλλοι καταλογισμοί από το Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ κλπ.
Όλοι αντιληφθήκαμε ότι η εντολή της διοίκησης και προσωπικά του δημάρχου Γκυρίνη ήταν να μη δοθεί έκταση, να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη ενημέρωση των συμβούλων και των δημοτών για ένα ζήτημα που οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν τόσο το κεφάλαιο όσο και το πρόστιμο. Δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν 66 χιλιάρικα και κανείς δε θα ξέρει απολύτως τίποτα. Ούτε το λόγο ούτε την αιτία, ούτε τον θύτη ούτε τίποτα.

Εντύπωση στην συζήτηση που έγινε εντός του σώματος προκάλεσε η αιδήμονα σιωπή του δημάρχου Γκυρίνη που απέφυγε με απόλυτη συνέπεια να πάρει το λόγο, να κάνει μια υποτυπώδη παρέμβαση, να πει τη γνώμη του. Άφησε να κυλήσει η συζήτηση με τον πρόεδρο Ράπτη να διευθύνει και τον Φ. Δημητριάδη να δίνει απαντήσεις ως δήμαρχος.
Αυτό το αντιφατικό σκηνικό προκάλεσε ερωτηματικά και θα πρέπει να απαντηθούν.
Γιατί ο Δήμαρχος Γκυρίνης δεν είπε την άποψή του;. Μήπως επειδή θεωρεί ότι εξ αιτίας του γεγονότος ότι η υπόθεση  του καταλογισμού της Μελίκης βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση; Και ποια σχέση έχει η δικαστική διερεύνηση με το ιστορικό που θα διαφωτίσει τους συμβούλους και τους δημότες;
Μήπως γιατί θεωρεί ότι ουδέν επιλήψιμο έγινε τότε στη Μελίκη και με την σιωπή του δικαιώνει τον εν λόγω υπάλληλο; Να βγει να το  πει άμα συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ποινές που καταλογίζει το ανώτατο όργανο ελέγχου της χώρας. Όλες οι αποφάσεις βέβαια υπόκεινται σε κρίση και σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, εδώ έχουμε με μια πρώτη κρίση και απόδοση ευθυνών που επίσημα κοινοποιήθηκαν στο δήμο πριν από έναν χρόνο και ουδείς επίσημα ενημερώθηκε αν και τότε εγώ είχα γράψει σχετικά και ρωτήθηκε σχετικά και ο δήμαρχος από συμβούλους αλλά ποτέ δεν απάντησε.

Εδώ τίθεται ένα ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης. Πως και με ποιον τρόπο επιβάλλεται να αντιδρά και συμπεριφέρεται ένας δήμαρχος όταν καθίσταται σ΄ αυτόν με επίσημο τρόπο γνωστό ότι ένας υπάλληλός του ή ένας συνεργάτης του αιρετός κατηγορούνται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ήδη φέρουν στην πλάτη τους έναν ή περισσότερους καταλογισμούς;
Πώς πρέπει να αντιδρά ένας δήμαρχος όταν υπάλληλοί του έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης και δικάζονται για ένα η και περισσότερα αδικήματα που είναι σε βαθμό κακουργήματος;

Είναι προφανές ότι η αντίδραση είναι μονόδρομος. Επιβάλλεται ένας δήμαρχος να ακολουθήσει την πεπατημένη που δεν είναι άλλη από το να διατάξει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, να παραπέμψει τον/τους υπάλληλο/ους στο Πειθαρχικό Όργανο και να ζητήσει την απομάκρυνσή του/τους. Ωστόσο, βλέπουμε τον δήμαρχο Γκυρίνη στις περιπτώσεις που απασχολούν τον δήμο Αλεξάνδρειας άλλοτε με τους υπαλλήλους που δικάζονται στο Εφετείο και άλλοτε με τον καταλογισμό του Ελεγκτικού να παραμένει απαθής και να ανέχεται αν όχι να καθοδηγεί μεθοδεύσεις ώστε να περάσουν οι υπάλληλοι αβρόχοις ποσί την περιπέτειά τους. Σε αντίθεση βέβαια με άλλη περίπτωση όπου εξάντλησε όλα του τα δικαιώματα και απέλυσε υπάλληλο τετράωρης απασχόλησης ισχυριζόμενος ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά!!!

Επανέρχομαι στη συνεδρίαση και κλείνω μ΄ αυτή. Το δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση. Να πληρώσει ο δήμος τα 66 χιλιάρικα και να αναζητηθεί μέσω ΕΔΕ αν έχει ή όχι ευθύνη ο υπάλληλος και μετά να αποφασίσει ή όχι αν θα ζητήσουν τα λεφτά από τον ίδιο. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, να είστε σίγουροι.
Εκτιμώ ότι θα γίνει ό,τι περνάει από το χέρι των υπαλλήλων που θα κάνουν την ΕΔΕ να ρίξουν στα μαλακά τον υπάλληλο ερχόμενοι σε αντίθεση με την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από τον καταλογισμό εις βάρος του που σημειωτέον δεν είναι ο μοναδικός!!
Όπως είδαμε τους συμβούλους εκ Μελίκης να απουσιάζουν ομαδικώς έτσι και τώρα θα δούμε πράματα και θάματα. Αλλά να γνωρίζουν όλοι ότι υπάρχουν ευθύνες και θα αναζητηθούν. Για το κάθε θέμα ετοιμάζεται φάκελος και ενημερώνονται οι αρμόδιες αρχές γιατί πλέον ουδείς έχει καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν πολλώ δε μάλλον σε υποψήφιο δήμαρχο που όπως και ο Γκυρίνης έτσι κι αυτός θα λέει και θα ξαναλέει ότι θα τα φέρει όλα στο φως. Και όλα θα παραμένουν στο σκοτάδι.

Αυτά τα ωραία μεταξύ των άλλων συμβαίνουν στο βασίλειο....

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το νεο ονομα του συνδιασμου ωρα ευθυνης θα ειναι ωρα συγκαλυψης του δημασχου παναγιωτη Γκυρινη.ηρθε για να μεινει.Νοοτροπια μελικης ο δημασχος Γκυρινης.