Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

H EΛΜΕ Ημαθίας για τον ορισμό ομιλήτριας στον πανηγυρικό της 28ης Οκτωβρίου και την άρνηση της Μητρόπολης

Εν αναμονή των εορταστικών εκδηλώσεων τόσο για την απελευθέρωση της πόλης της Βέροιας όσο και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και έχοντας στο μυαλό μας τα περσινά γεγονότα με την αποτροπή εκφώνησης πανηγυρικού από γυναίκα-συνάδελφό μας, τονίζουμε πως: Είναι θέση και επιλογή του Μητροπολίτη Βέροιας να .....
μην εκφωνούν πανηγυρικούς στην εκκλησία γυναίκες εκπαιδευτικοί. Στην επιλογή του αυτή δεν έχουμε σκοπό να αντιπαρατεθούμε. Δεν έχουμε τέτοιο δικαίωμα, ας την κρίνουν οι πιστοί. 

Είναι, όμως από την άλλη πλευρά, υποχρέωσή μας ως εκπαιδευτικοί -που με αγώνες το έχουν αποδείξει -να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε είδους διάκριση. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε διαφορετική μεταχείριση των συναδελφισσών μας σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους. 

Καλούμε, λοιπόν, τον Δήμο Βέροιας και την Αντιπεριφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διοργανωτές να φροντίσουν για την εκφώνηση του πανηγυρικού σε χώρο εκτός του ναού (ηρώο), ώστε να μην έρχεται σε δύσκολη θέση η Μητρόπολη Βέροιας. Καλούμε, παράλληλα, την Δ/νση Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ημαθίας να μη δώσει εντολή ορισμού άνδρα εκπαιδευτικού στα σχολεία για την εκφώνηση πανηγυρικού στην περίπτωση που οι διοργανωτές επιμείνουν για κάτι τέτοιο. 

Καλούμε, τέλος, τα σχολεία, αν τους ζητηθεί και εφόσον αυτό είναι εφικτό, να ορίζουν γυναίκα εκπαιδευτικό να εκφωνεί τους πανηγυρικούς. Εξάλλου από τις Σουλιώτισσες ως τις αντάρτισσες της Εθνικής αντίστασης οι Ελληνίδες έχουν επάξια κερδίσει τη θέση τους στην Ελληνική ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια: