Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ουρσουζίδης (Σύριζα) για Προϋπολογισμό στη Βουλή

Ο  προϋπολογισμός  του  2019,  αρέσει - δεν αρέσει,  είναι ο πρώτος μετά τα μνημόνια, στα οποία εσείς μας βάλατε – με μεγάλη προσπάθεια, επί πολλές δεκαετίες θα έλεγα -  και αυτή η κυβέρνηση , η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτή που μας βγάζει απ τα μνημόνια. – Αυτό θα γράψει η ιστορία, αυτή είναι και η  πραγματικότητα.
        Εκείνο όμως που τον χαρακτηρίζει, είναι αναμφισβήτητα η μη περικοπή των συντάξεων –  ένα.....
μέτρο που επιβλήθηκε από το Δ.Ν.Τ. και που η ακύρωσή του ήρθε σαν αποτέλεσμα συνετής διαχείρισης και σεβασμού του μόχθου των πολιτών - εν τέλει, επίτευξης στόχου. 
▲  Εργαστήκαμε σκληρά για να γίνει παρελθόν ό,τι παραλάβαμε το 2015, ό,τι χρεοκόπησε την πατρίδα μας. Ο  λαός πλέον έχει απτά παραδείγματα συμπεριφοράς, θα  κληθεί  να επιλέξει  ανάμεσα  σε  αυτούς:
-    Που έβγαλαν την Ελλάδα από την  ύφεση, με την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που διασφαλίζει την ανάκαμψη και τη κοινωνική συνοχή -  χωρίς να θέτει  σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Που τίμησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών, που δεν λεηλάτησαν, που δεν καταχράστηκαν το μόχθο και τις θυσίες τους.
      Και σε εκείνους:
-  Που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια, που γονάτισαν, που έστησαν στα 6 μέτρα τη μεσαία τάξη και καταδίκασαν την ελληνική κοινωνία στην φτώχεια και στην οκταετή εξαθλίωση. 
       Μόνη τους έγνοια να πάρουν revanche, να νικήσουν με κάθε κόστος, να δικαιώσουν εκείνους που καταλήστεψαν τον Ελληνικό λαό, και που σήμερα, εντελώς ξεδιάντροπα, απροκάλυπτα και αντιδημοκρατικά, τους παρέχουν κάθε δυνατή στήριξη, χρησιμοποιώντας όλα τα  μέσα  –  θεμιτά  και  αθέμιτα. Αυτή είναι η Δημοκρατία στην οποία πιστεύουν!
      Έχουν την ευχέρεια, διαθέτουν χρήμα, εύκολο χρήμα – πάντα πρόσβλεπαν σε αυτό –  είναι αυτό το «βρώμικο χρήμα» που τους παρέχονταν απλόχερα για εξασφάλιση πολιτικής στήριξης – είναι το ίδιο «βρώμικο χρήμα» που τώρα στερούνται  –  και κυριολεκτικά,  λύσσαξαν !
     Όμως δεν θα επιτρέψουμε, στους επιχορηγούμενους της SIEMENS, της NOVARTIS και των «Εθνικών Εργολάβων»,  να ασελγήσουν ξανά σε βάρος του Ελληνικού λαού.
     Πόνταραν όλη τους την αντιπολιτευτική τακτική στην περικοπή των συντάξεων,  την απαίτησαν από τους θεσμούς, μάλωσαν τον κ. Moscovichi γιατί δεν αντέδρασε στην περαιτέρω εξαθλίωση των συνταξιούχων – κυριολεκτικά τα έδωσαν όλα  και  έχασαν.
    Πρόσβαλαν βάναυσα τον Ελληνικό λαό, αγνοώντας τις θυσίες και την ανταπόκρισή του στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας, από τα τάρταρα που την είχαν φέρει. 
    Ασέλγησαν πάνω στους Έλληνες πολίτες, δηλώνοντας ότι η μη περικοπή των συντάξεων δεν  αφορά στις θυσίες του Ελληνικού λαού και στη σφιχτή – χωρίς σπατάλες – διαχείριση του οικονομικού επιτελείου, αλλά ήρθε, …ως αντάλλαγμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών». Χωρίς όμως να καταγγέλλουν τους χορηγούς - δεν τολμούν - ενώ θρασύτητα ψηφίζουν το προϊόν της συναλλαγή που… καταγγέλλουν.  Μάλιστα, καταθέτουν υποκριτικά άκαιρη τροπολογία για μη περικοπή των συντάξεων, που κατά τα άλλα… είναι προϊόν  άθλιας προδοτικής συναλλαγής!

      (*) Ντροπή και μόνο ντροπή, για τη συμπεριφορά σας αυτή,  σε ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα, που ήρθε επιτέλους η ώρα να δοθεί μια δίκαιη και κυρίως εφικτή λύση. 
       Σε ένα εθνικό ζήτημα που η συντριπτική πλειονότητα των ειδικών επιστημόνων δούλεψε σκληρά και απεφάνθη θετικά. 
       Με ορισμένους βεβαίως να επιφυλάσσονται, πάντως να συμφωνούν, ως προς τον γεωγραφικό προσδιορισμό για το όνομα της γείτονος χώρας.  
       Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή για τους Έλληνες φορολογούμενους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ματώνουν καθημερινά για να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους εισφορές – παρά τη μείωση – το μέτρο όμως απέδωσε και έφερε αποτέλεσμα… 1,2 δις αποθεματικό στον ΕΦΚΑ.
     Στο τέλος ψελλίσατε, ναι έτσι είναι,… αλλά θα αναλογούν μικρότερες συντάξεις! Ξέρετε τι λέει ο λαός σ αυτές τις περιπτώσεις; «Εδώ ο κόσμος καίγεται και η … γριά χτενίζεται»!  Αλλά ούτε αυτό είναι σωστό, όταν επανέλθει η χώρα σε θετικά οικονομικά μεγέθη και το επιτρέψουν οι συνθήκες, τότε θα  ξαναδούμε  το ύψος των συντάξεων – χωρίς δανεισμό - αυτό είναι ίδιον της δικής σας ασυλλόγιστης πολιτικής, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία το 2010. 
     Για να δούμε λοιπόν, πως ακριβώς έχουν τα πράγματα. 
     Τις συνέπειες αυτής  ακριβώς  πολιτικής, της καταλήστευσης των Ελλήνων πολιτών θα εξηγήσω ευθύς αμέσως, ώστε να γίνει κατανοητό πως από τα χρόνια ελλείμματα δεκαετιών, φτάσαμε σε πλεόνασμα 1,2 δις ευρώ  το 2018 στον ΕΦΚΑ – εν μέσω μάλιστα δεινής κρίσης ! (*)


    Πρώτα από όλα  o εξορθολογισμός:

● Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - βοήθησε πάρα πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να ανταποκριθούν.
●  Ρύθμιση των οφειλών με «κούρεμα» των προσαυξήσεων σε «100 δόσεις», έδωσε την ευκαιρία επαναδραστηριοποίησης, μείωσης της ανεργίας και αύξησης εσόδων του ΕΦΚΑ. 
    - Πρέπει τώρα να γίνει μια νέα, πιο γενναία ρύθμιση, το ζητά εναγωνίως η πιάτσα! 
    -   Ως προς τη φορολόγηση, πράγματι πρέπει να μειωθεί – αυτή είναι η επιλογή μας.
      Όσο για τους αγρότες, για τους οποίους τελευταία κόπτεστε πάρα πολύ, θα καταθέσω την ερώτηση που είχατε  θέσει στην τότε υπουργό οικονομικών , την κυρία Βαλαβάνη, η οποία ερώτηση αφορούσε στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, όπου εκτός των τιμολογίων αγοράς – πώλησης, όπως   λέγατε,  θα συνυπολογίζονται: οι  αποζημιώσεις, οι ενισχύσεις, οι άμεσες ενισχύσεις, οι εξισωτικές, και τα ποιοτικά πριμ.  
      Ερωτούσατε την τότε  Υπουργό το εξής: «Προτίθεστε να καταθέσετε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την απαλλαγή από τη φορολογία των κοινοτικών επιδοτήσεων; ».
      Ακούστε, ακόμη και τις αποζημιώσεις προσμετρούσατε στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος ! Θέλετε να σας διαβάσω ποιοι είχαν υπογράψει την ερώτηση; Ήταν οι κ.κ. Χαρακόπουλος, Τσιάρας, Καράογλου, Σκρέκας, Μπουκώρος, Στύλιος, Παναγιωτόπουλος, Κοψαχείλης, Τζαβάρας. – Καταθέτω τη σχετική ερώτηση στα Πρακτικά.
      

     Δεύτερον, η συνετή διαχείριση των δημόσιων πόρων, ιδιαίτερα στα δημόσια έργα και στις κρατικές προμήθειες, θα αναφέρω  χαρακτηριστικά παραδείγματα:

●   Η Έκθεση 9/2018 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου  σχετικά με τρεις αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία  Οδός,  Μορέας,  Κεντρική Οδός Ε65) την περίοδο 2000-2014, δίνει την πραγματική εικόνα για τις πρακτικές  που  ο παλαιοκομματισμός πιστά υπηρέτησε.
       Το Δημόσιο και οι πολίτες της χώρας επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο  κόστος 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τις συμβάσεις της ΝΔ και την αναθεώρηση τους από  την  Κυβέρνηση   Σαμαρά - Βενιζέλου. 
-   Το κόστος του έργου της Ολυμπίας Οδού αυξήθηκε  από 7,7 σε 13 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο. Ενώ, το μήκος του αυτοκινητοδρόμου  μειώθηκε  κατά  45%. 
-    Στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος, το  κόστος του έργου   αυξήθηκε  από 13,7 σε 20,2 εκατομμύρια ευρώ ανά χιλιόμετρο, ενώ ο αυτοκινητόδρομος συρρικνώθηκε κατά 55%. 
      «Η κατασκευή των τριών αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα καθυστέρησε σημαντικά - κατά μέσο όρο κατά τέσσερα έτη - και η αναδιαπραγμάτευση είχε ως επακόλουθο σημαντικό πρόσθετο κόστος (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο βάρυνε τον δημόσιο τομέα, παρότι το αντικείμενο δύο έργων μειώθηκε σημαντικά ». - Αυτά αναφέρει η υπ αρ. 9/2018  έκθεση του Ε.ΕΛ.Σ.

(**)   Από την επαναδιαπραγμάτευση των 4 οδικών αξόνων  -ΙΟΝΙΑ, ΟΛΥΜΠΙΑ, Ε65, ΜΟΡΕΑΣ - που έκανε η δική μας κυβέρνηση, σε σχέση με τις απαιτήσεις κατασκευαστών, πετύχαμε συνολικό όφελος 764.477.733 ευρώ για το δημόσιο.
  Συγκεκριμένα:
- Στην «Ολυμπία Οδό»: 171.834.053 ευρώ
- Στην «Ιόνια Οδό»: 230.240.276 ευρώ
- Στον Ε65: 137.403.444 ευρώ
- Στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας»: 225.000.000  ευρώ
- Για τα Τέμπη για τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός – Κλειδί, με τη συμφωνία που πέτυχε τον Ιανουάριο του 2017 το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, περικόπηκαν 37 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο παραδόθηκε τον    Απρίλιο του 2017 σε χρόνο ρεκόρ. 

▲   Συνολικά, μόνο από τα παραπάνω 4 έργα είχαμε περικοπή περιττής δαπάνης, τουλάχιστον 764.477.733 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,45% του ΑΕΠ  ή  στο  69,50 % του πλεονάσματος που  είχαμε φέτος  στον ΕΦΚΑ.
▲  Αν υπήρχε η ίδια συνετή διαχείριση   από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, θα μπορούσε κάλλιστα να μη καταβληθεί «μπαχτσίσι» 1,2 δις ευρώ στους εθνικούς εργολάβους – σύμφωνα πάντα με το Ε.ΕΛ.Σ. -  ποσό που αντιστοιχεί σε   0,68 % του ΑΕΠ ή στο 110 % του πλεονάσματος που είχαμε φέτος στον ΕΦΚΑ.
▲   Αν δε, συνυπολογίσει κανείς – σύμφωνα πάντα με το Ε.ΕΛ.Σ. – το γεγονός ότι, καταβλήθηκε επιπλέον 1,2 δις ευρώ, ενώ κατασκευάστηκε μόλις το 55% της «Ολυμπίας Οδού» και αντίστοιχα μόλις το 45%  της «Κεντρικής Οδού», αντιλαμβάνεστε, ότι όχι μόνο οι συντάξεις θα κοβόντουσαν, αλλά μάλλον δε θα καταβάλλονταν καθόλου! Για να μην αναφερθώ σε άλλα οικονομικά σκάνδαλα – μάλιστα εν μέσω κρίσης - που διέλυσαν κυριολεκτικά τη χώρα.  (**)
        Αυτή ήταν η πραγματικότητα, «η ζούγκλα του 2014», με τη διαπλοκή να πανηγυρίζει για success story και το λαό στην απόγνωση, όλοι οι βολεμένοι κρατικοδίαιτοι κηφήνες των Μ.Μ.Ε. της διαπλοκής, ενωμένοι στον αγώνα εξαθλίωσης των Ελλήνων πολιτών – πιστοί στο δόγμα:  «Η ζωή μου, ο θάνατός σου» !  -  Αυτό το αλλάξαμε ριζικά :
● Εξασφαλίσαμε την καθολική  πρόσβαση  σε 1,5 εκ. ανασφάλιστους  συμπολίτες  μας  στη  Δημόσια  Υγεία. – Το αυτονόητο και το ωφέλιμο για την Ελληνική κοινωνία.
●  Στηρίξαμε  τα  δημόσια  σχολεία. – Το μέλλον, την ελπίδα του τόπου.
●  Μειώσαμε  τις υπέρογκες  επιβαρύνσεις  των  ασφαλισμένων. – Αυτονόητη ενέργεια για ανάκαμψη.
●  Σώσαμε το ασφαλιστικό  σύστημα / εξασφαλίσαμε συντάξεις. 
● Αποδώσαμε στους πολίτες αυτό που τους στερήσατε – την αξιοπρέπεια – βγάζοντας δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες από την απόγνωση.

        Συμπληρώσαμε 4 χρόνια διοίκησης, χωρίς οικονομικά σκάνδαλα και διαπλοκή – το αποτέλεσμα - η πολίτες ανακτούν εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση, το σημαντικότερο  πράγμα που καταφέραμε, η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και διοίκησης.  
       Ποτέ ξανά δανεικά ! στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις – έχουμε έξοχο πρωτογενή τομέα – υπέροχες τουριστικές υποδομές. 
          Μπορούμε έντιμα και καθαρά.


Αθήνα 17/12/2018                                   Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
                                                          Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑΣημ. Στα σημεία με αστερίσκους (*) & (**) – δεν αναφέρθηκα λόγω περιορισμού του  χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: