Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Προκλητικός ο Έξαρχος του ΕΛΓΑ απέναντι στους χαλαζοκτυπημένους αγρότες της Μελίκης / Θα τηρηθεί ο κανονισμός είπε


"Μπαρούτι» μύριζε, σε αρκετές στιγμές, η ατμόσφαιρα στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του ΕΛΓΑ στο χωριό Μελίκη Ημαθίας, το απόγευμα της 24ης Ιουνίου, με την οργή των χαλαζόπληκτων αγροτών της περιοχής να ξεχειλίζει για τις τεράστιες ζημίες που υπέστη η παραγωγή τους, συνεπεία της μη...
έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος εναέριας χαλαζικής προστασίας και επειδή άκουσαν «μια από τα ίδια».

Τα παράπονα προς τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ασφαλιστικού φορέα, για τους χειρισμούς
τους στο θέμα της αντιχαλαζικής και την καθυστερημένη προκήρυξη του διαγωνισμού, έπεφταν σαν το… χαλάζι από τους παρισταμένους αγρότες. Οι τελευταίοι με το ζόρι διατήρησαν την ψυχραιμία τους όταν ο Β. Έξαρχος διολίσθησε σε αλαζονική συμπεριφορά, ζητώντας από παραγωγό να βγει από την αίθουσα αν δεν θέλει να ακούει τα όσα τους έλεγε, όταν αυτός… τόλμησε να του πει «δεν ήρθατε εδώ για να μας πείτε τα προβλήματα του ΕΛΓΑ. Εμείς έχουμε το πρόβλημα και πρέπει εσείς να μας ακούσετε».

Όπως ήταν φυσικό η στάση του κ. Έξαρχου ηλέκτρισε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα μέσα στην αίθουσα, με το θιγμένο αγρότη να γίνεται έξαλλος και –εν μέσω αποδοκιμασιών εκ μέρους και άλλων συναδέλφων του- να τονίζει στον πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ ότι μετά τη βιβλική καταστροφή των καλλιεργειών από το χαλάζι «δεν μπορώ να θρέψω τα παιδιά μου και την οικογένειά μου».

«Πώς να μην αντιμετωπίσουν εχθρικό κλίμα. Ήρθαν και είπαν ότι θα τηρηθεί ο κανονισμός και πως θα επισπεύσουν τις διαδικασίες. Μα αυτά μας είχαν πει και πέρσι. Κρύβονται πίσω από τη γραφειοκρατία και τα μνημόνια και λύσεις δεν δίνουν», τόνισε στο Agronews ο κ. Χ. Γιαννακάκης, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Νομού Ημαθίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το φετινό κάζο με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εναέριας χαλαζικής προστασίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των παραγωγών, διότι είχαν στείλει εγκαίρως το μήνυμα ότι αν δεν σηκωθούν τα αεροπλάνα θα προκύψει μεγάλη καταστροφή, αλλά δεν εισακούστηκαν. Επιπλέον, υπάρχει και το κακό προηγούμενο από την περυσινή ζημιά, στις 10 Ιουνίου, όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλος συνοδευόμενος από την ηγεσία του ΕΛΓΑ είχε επισκεφθεί την Ημαθία και είχε δεσμευτεί για πληρωμές αποζημιώσεων τον Οκτώβριο, οι οποίες όμως, όπως τονίζει ο κ. Γιαννακάκης «καταβλήθηκαν φέτος το Μάρτιο και κουτσουρεμένες από τον κανονισμό». 

Μέσα σε αυτό ο κλίμα, φραστική επίθεση προς τον  Β. Έξαρχο και τον  Α. Μποτό, εξαπέλυσε στη συνέχεια και ο νέος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης ο οποίος με έντονο ύφος αφού ρώτησε «το ξέρετε ότι οι αγρότες δεν έχουν μία στην τσέπη τους», ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν έχουν πετάξει ακόμη τα αεροπλάνα αντιχαλαζικής προστασίας. Συνέχισε μάλιστα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν γνωρίζετε ούτε τα δικαιώματα του αναδόχου. Τα λεφτά τα οποία διαχειρίζεστε είναι αυτών των αγροτών (είπε, δείχνοντας στη γεμάτη αίθουσα). Αν ήταν τα δικά σας θα είχατε κάνει το διαγωνισμό από το Δεκέμβριο…». Ακολούθως ο κ. Καλαϊτζίδης ανέφερε σε αυστηρό τόνο ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει αυτό και ζήτησε οι πληγέντες άμεσα να αποζημιωθούν, γιατί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.
Γ. Μπατσαρά, Κ. Καλαϊτζίδης, Π. Γκυρίνης και Ισ. Χαλκίδης

Ο νέος δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, τόνισε την ανάγκη να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις, τα πορίσματα και οι πληρωμές, ενώ για τις πτήσεις των αεροσκαφών, ένα εκ των οποίων κατά πώς φαίνεται θα πετάξει σήμερα, τόνισε ότι είναι απαίτηση των αγροτών να «σηκωθούν» και να παρέχουν αντιχαλαζική προστασία. Παράλληλα, προέτρεψε τους διοικούντες τον ΕΛΓΑ «η εισήγησή σας να είναι θετική».

Αντικειμενική και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών και όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, ζήτησε η βουλευτής της περιοχής Γεωργία Μπατσαρά, επισημαίνοντας ότι για κάθε δέντρο θα πρέπει να υπάρξει ποσό 3 ευρώ ως προκαταβολή και άλλα 5 ευρώ κατά στρέμμα. Παράλληλα να κηρυχθεί η περιοχή της Μελίκης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έχει γίνει και για την περιοχή των Σερρών και να υπάρξει αναστολή για λίγο διάστημα των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ και ΟΓΑ. 

«Έχετε απογοητεύσει κύριοι. Ζητάμε να υπάρξει πολιτική δέσμευση, αλλιώς θα κινηθούμε διαφορετικά», σημείωσε, από την πλευρά του, ο Ισαάκ Χαλκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξάνδρειας, απευθυνόμενος προς τους διοικούντες του ΕΛΓΑ. Μάλιστα ο κ. Μποτός στα «πυρά» που δέχθηκε, μαζί με τον κ. Έξαρχο, ιδίως για το θέμα της χαλαζικής προστασίας, προσπάθησε να απεκδυθεί των ευθυνών της διοίκησης, δείχνοντας ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος, την ανάδοχο εταιρεία.

Μετά τη συνάντηση, για την οποία οι παραγωγοί λένε πως δεν προέκυψε τίποτε επί της ουσίας, η ηγεσία του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε το συνεταιρισμό Μελίκης, καθώς και πληγείσες καλλιέργειες σε Μελίκη, Παλατίτσια και Βεργίνα προκειμένου να αντικρίσουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος της πρόσφατης ζημιάς.

 Λεωνίδας Λιάμης  www.agronews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: