Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Γενική η αντίδραση στις απολύσεις - Θα είστε ανεπιθύμητοι Τσαβδαρίδη, Βεσυρόπουλε και Μπατσαρά στην Ημαθία

Οι τρεις βουλευτές της Ημαθίας της ΝΔ
Σε κοινή συνέντευξη καλούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης η ΕΛΜΕ Ημαθίας, η ΕΛΤΕΕ Ημαθίας, το Διευρυμένο Συντονιστικό Αγώνα Ημαθίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΔΕ Ημαθίας με θέμα τις εξελίξεις στην Δημόσια Εκπαίδευση.
Είναι προφανές ότι η συνεργασία όλων και ο συντονισμός της δράσης τους απέναντι στην Μνημονιακή πολιτική της...
Κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ είναι η μοναδική διέξοδος στο Κίνημα. Καιρός όμως είναι να γίνει το Κίνημα μαζικό, να κατέβουν όλοι οι θιγόμενοι στο δρόμο και να προχωρήσουν τις επιλογές πάλης και να μην αρκεστούν σε ψηφίσματα και συμβολικές καταλήψεις.

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας κάνει κάλεσμα για την αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και είναι το εξής:

Διαλύουν το Δημόσιο Σχολείο
Απολύουν Εργαζομένους
Όλοι μαζί για τη ρήξη και την ανατροπή αυτής της πολιτικής
Όλοι στη Συγκέντρωση την Τρίτη 16 Ιουλίου 11πμ στην πλατεία Δημαρχείου. 
ΕΛΜΕ Ημαθίας

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Βουλευτές της Ημαθίας

 
Κυρία/ Κύριε Βουλευτή,

 Σας απευθύνουμε αυτή την προσωπική επιστολή για να σας ζητήσουμε να μη συνεργήσετε με τη δική σας ψήφο σας στο έγκλημα που θα συντελεστεί σε βάρος της  δημόσιας εκπαίδευσης με την ψήφιση του άρθρου 82 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής ν. 4046/12 και του ν. 4127/13 και άλλες διατάξεις».

 Συγκεκριμένα, με το άρθρο 82 καταργούνται διαμιάς 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ) και 2 ειδικότητες εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης (Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας).

 
(α) Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) καταργείται ολόκληρος ο τομέας Υγείας – Πρόνοιας, που περιλαμβάνει το 20,3% των μαθητών/μαθητριών της ΤΕΕ, και ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών, με το 2,6% του μαθητικού πληθυσμού της δημόσιας ΤΕΕ. Συνολικά, οι τομείς αυτοί καλύπτουν ποσοστό 22,9%, δηλαδή περίπου το 1/4 του μαθητικού δυναμικού της ΤΕΕ. Ο τομέας Υγείας - Πρόνοιας λειτουργεί σε 204 ΕΠΑΛ και ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών σε 60 ΕΠΑΛ. Το σύνολο των ΕΠΑΛ που καλύπτουν αυτές τις δύο μόνο ειδικότητες είναι 387. Αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων πάνω από το 50% των ΕΠΑΛ θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας από την επόμενη χρονιά και πιθανόν να κλείσουν, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν ως υπεράριθμοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων (γενικών και ειδικών μαθημάτων) και χιλιάδες μαθητές να υποχρεωθούν να αναζητήσουν άλλη σχολική στέγη.

 
(β) Στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) καταργούνται 8 ειδικότητες: Αισθητικής, Κομμωτικής, καθώς και οι ειδικότητες Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στις οποίες φοιτούν περίπου το 60% του μαθητικού πληθυσμού των ΕΠΑΣ. Αυτό θα οδηγήσει μαθηματικά στο κλείσιμο αυτών σχολείων άμεσα.

Οι επιπτώσεις

Με την ψήφιση και την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων οι συνέπειες αναμένεται να είναι κυριολεκτικά καταστροφικές:

·         2.500 εκπαιδευτικοί θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με μόνη προοπτική την οριστική απόλυση μετά από 8 μήνες.

·         Πάνω από 20.000 μαθητές που φοιτούν σε αυτούς τους τομείς και ειδικότητες δεν θα βρίσκουν το σχολείο τους το Σεπτέμβρη, αλλά και κάθε Σεπτέμβρη στο εξής, καθώς αυτές οι ειδικότητες δεν θα προσφέρονται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο μέλλον.

·         Ο ιδιωτικός τομέας καραδοκεί να καρπωθεί την «πελατεία» που θα προκύψει. Τα ιδιωτικά ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, που έχουν ήδη ιδιαίτερη ανάπτυξη σε αυτούς τους τομείς, θα ενισχυθούν σημαντικά. Οι γονείς πολλών παιδιών θα υποχρεωθούν να καλύψουν μια επιπλέον υπέρογκη δαπάνη σε συνθήκες ακραίας οικονομικής δυσπραγίας.

·         830 πολυδάπανα εργαστήρια, που κατασκευάστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού την τελευταία 15ετία, θα τεθούν σε αχρηστία ή θα εκποιηθούν.

·         Τελικά, η πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας, παρά τις κατά καιρούς αντίθετες διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας, θα είναι μια σκληρή πραγματικότητα.

Και η συνέχεια

Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

·         Με το άρθρο 90 εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Παιδείας να καταργεί οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, τομείς εκπαίδευσης κ.λπ. με μια απλή κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα συνυπογράφει με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης!

·         Χιλιάδες ακόμα εκπαιδευτικοί σχεδιάζεται να τεθούν τους επόμενους μήνες σε διαθεσιμότητα για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας και των μνημονιακών πολιτικών.

·         10.000 αναπληρωτές συνάδελφοί μας (και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης) ουσιαστικά έχουν απολυθεί, αφού το Υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει  μόνο 2.000 προσλήψεις το Σεπτέμβριο έναντι 12.000 την προηγούμενη σχολική χρονιά. Και αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν καλύπτουν προσωρινές, αλλά μόνιμες και πάγιες ανάγκες, γι’ αυτό και προσλαμβάνονται συνεχώς για πολλά χρόνια.

Κυρία Κύριε Βουλευτή,

Σας καλούμε με την αρνητική ψήφο σας να σταματήσετε αυτή την πολιτική, που διαλύει το δημόσιο σχολείο και στερεί από τους μαθητές και τις μαθήτριες (ιδιαίτερα των φτωχότερων στρωμάτων του λαού μας) το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Και μην ξεχνάτε ποτέ: κάθε παιδί έχει μόνο μια φορά την ευκαιρία στην εκπαίδευση.

Σας καλούμε με την αρνητική σας ψήφο να σταματήσετε την εξαθλίωση και το διωγμό των εκπαιδευτικών. Να σταματήσετε τις απολύσεις ανθρώπων που επέλεξαν και επένδυσαν τη ζωή τους στο συναρπαστικό και δύσκολο επάγγελμα του/της εκπαιδευτικού.

Μην υποκύψετε στις φωνές της «αγοράς», της τρόικας και όσων στη χώρα μας  υποστηρίζουν αυτά τα μέτρα.

Ακούστε την κραυγή απελπισίας των καθηγητών και των καθηγητριών.

Αφουγκραστείτε την απόγνωση των μαθητών / μαθητριών και των γονέων τους.

Αναλογιστείτε την κατακραυγή της ελληνικής κοινωνίας, που μέρα με τη μέρα διαλύεται με τα αλλεπάλληλα, βάρβαρα μνημονιακά μέτρα.

Απαντήστε σε αυτή την πρόκληση με ένα οριστικό και αμετάκλητο «ΟΧΙ».

Η εκπαιδευτική κοινότητα του νομού Ημαθίας θεωρεί ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο είναι εχθρός της εκπαίδευσης, των μαθητών, των σχολείων, των εκπαιδευτικών, των γονιών και όλου του λαού.

Θα θεωρηθεί από τώρα και στο εξής ανεπιθύμητο πρόσωπο σε οποιονδήποτε εκπαιδευτικό χώρο.

Οι τρεις βουλευτές (κ. Βεσυρόπουλος, κ. Μπατσαρά, κ. Τσαβδαρίδης) που στηρίζουν την κυβέρνηση θα φέρουν προσωπική ευθύνη για τις απολύσεις εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων και θα θεωρούνται personae non gratae στην Ημαθία.

 

Βέροια, 15 Ιουλίου 2013

 

Διευρυμένο Συντονιστικό Αγώνα Εκπαιδευτικών Ημαθίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τί κακό σε κάναμε ρε Μόχλα και μας έβαλες αυτές τις φάτσες? Αφού τα μωρά μας το τρώνε το φαγητό τους.