Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Όταν το καταλάβουμε ίσως αντιδράσουμε- Η περιοχή κινδυνεύει συνεχώς από τις πλημμύρες. Υπάρχει σχέδιο;

-Με ευχές και ικεσίες δε σταματάνε οι πλημμύρες
-Η Περιφέρεια (Τζιτζικώστας) ξέρει κατά πού πέφτει ο Κρασοπούλης;

Παρατηρώ την κατάσταση όπως διαμορφώνεται εδώ και δυο μέρες στην περιοχή του....
δήμου Αλεξάνδρειας με την βροχόπτωση που κατά διαστήματα ήταν έντονη και αναρωτήθηκα αν έπρεπε ή όχι να ασχοληθώ με το όλο θέμα δεδομένου ότι τα αίτια είναι γνωστά πλην όμως ουδόλως κατανοητά από το σύνολο του πληθυσμού και ενίοτε και από το πολιτικό προσωπικό. 
Η περιοχή του δήμου Αλεξάνδρειας, πλην αυτή της Μελίκης, είναι πεδινή και είναι απολύτως φυσιολογικό να πλημμυρίζει όταν δέχεται ποσότητες νερού που αφενός δεν μπορουν στραγγιστούν στα χωράφια και αφετέρου να αποστραγγιστούν από τα κανάλια.
Αυτό είναι γνωστό σε όλους, λύσεις θεαματικές δεν υπάρχουν και όσες προτάθηκαν είτε δεν έγιναν είτε έκαναν ένα βήμα και σταμάτησαν. Συνεπώς, το θέμα είναι διαχρονικό, γνωστό και δεν προκαλεί καμιά απορία ει μη μόνο ζημιές σε χωράφια και οικήματα όταν το νερό είναι πολύ και έχουμε φαινόμενα και εικόνες όπως του Φεβρουαρίου του 2012 στην πόλη της Αλεξάνδρειας και όπως του 2014 στην περιοχή της Μελίκης.

Τι μπορεί να γίνει στην περιοχή της Αλεξάνδρειας; Μπορεί να γίνει, αλλά δεν έγινε χρόνια τώρα, ο καθαρισμός και εκβάθυνση του Λουδία που είναι ο αποδέκτης ποταμός των υδάτινων ποσοτήτων της περιοχής. Όλοι το γνωρίζουν, έγιναν δυο συσκέψεις προ ετών στην Αθήνα, ανακοινώθηκαν κάποια κονδύλια από το υπουργείο του Χρυσοχοϊδη (αν θυμάμαι καλά) και αυτό ήταν. Δεν έγινε τίποτα. Ο Λουδίας παραμένει φρακαρισμένος και αν έχουμε συνέχιση της βροχόπτωσης θα γίνε η περιοχή μας μια απέραντη λίμνη.

Τι άλλο μπορεί να γίνει; Να αγοραστούν και να χρησιμοποιούνται μεγάλες αντλητικές μηχανές που θα βοηθούν στην εκτόνωση των καναλιών που οδεύουν για Λουδία. Παλιά πρόταση από τα ΤΟΕΒ της περιοχής αλλά αγνοώ αν υλοποιήθηκε ή όχι.
Έχει προταθεί να κατασκευαστεί και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο πέριξ της περιοχής της Αλεξάνδρειας αλλά σιγά μην πάρει ποτέ χρηματοδότηση όταν ο κόσμος πνίγεται στην Αττική.

Στη Μελίκη ο Κρασοπούλης εδώ και χρόνια αναστενάζει, υπερχειλίζει και τα νερά μπαίνουν στα χωράφια. Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να καθαριστεί. Δουλειά της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, του Τζιτζικώστα δηλαδή, αλλά προφανώς δε μπήκε ούτε καν σαν πρόταση και ως εκ τούτου το σκηνικό θα επαναλαμβάνεται στο διηνεκές.

Συμπερασματικά: Για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να σταματήσει να βρέχει. Αυτό είναι αδύνατον ως γνωστόν διότι χειμώνας είναι και ενίοτε βρέχει πολύ. Το δίκτυο οβρίων στην Αλεξάνδρεια είναι συγκεκριμένης χωρητικότητας και αυτό έχει τεσταριστεί το 2012. Τουτέστιν, απαιτούνται μέτρα αυτοπροστασίας σε ευπαθείς περιοχές όπου υπάρχουν οικήματα στο ύψος του ...δρόμου. Λογικό είναι να πλημμυρίσουν, το γνωρίζουν αλλά περιμένουν την Πυροσβεστική και τη ΔΕΥΑ να τους ...σώσει.

Το 2012 είχαν προμηθευτεί τσουβαλάκια με άμμο και τα χρησιμοποιούσαν όταν άρχιζαν οι βροχές. Έχω να δω τσουβαλάκια αρκετά χρόνια. Ποιος φταίει; Τα φρεάτια που δεν είναι καθαρισμένα; Μα, και πεντακάθαρα να είναι τα φερτά υλικά που παρασέρνει το νερό εντός της πόλης θα τα φρακάρουν. Οι γείτονες όταν βρέχει τί ακριβώς κάνουν; Βλέπουν τη βροχή και τραβάνε βίντεο;

Δείτε στο βίντεο τη δήλωση που έκανε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Π. Γκυρίνης στον ΕΜΒΟΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: