Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Θα κλείσουν οι αυλές των σχολείων ή όχι; Ιδού το νέο πρόβλημα του Π. Γκυρίνη

Θα κλείσουν οι αυλές ή όχι; 
-Έγγραφο για συνεδρίαση δασκάλων- καθηγητών
- Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκφράσουν άποψη;

Tην προηγούμενη βδομάδα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξάνδρειας είχε τεθεί αιφνιδίως θέμα που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε "ακίνδυνο" που όμως προκάλεσε μεγάλη συζήτηση και τελικά αποσύρθηκε για μεγαλύτερη μελέτη, διαβούλευση και ...ωρίμανση.
Το θέμα αφορά στο....
αν θα παραμένουν ανοιχτές οι αυλές των σχολείων μετά το πέρας των μαθημάτων των σχολείων. Το θέμα "κατέβασε" ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ισ. Χαλκίδης που όπως ισχυρίστηκε είχε την σύμφωνη γνώμη του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Διον. Διαμαντόπουλου αλλά και τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των σχολείων. Κατά την εισήγησή του ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις ζημιές που γίνονται στα σχολικά κτήρια και είπε ότι η λύση είναι να κλείσουν οι αυλές, να μην μπαίνει κανείς σ΄ αυτές, ούτε τα παιδιά που χρόνια τώρα παίζουν σ΄ αυτές. Θεωρεί ο αντιδήμαρχος ότι αφού κλείσουν οι πόρτες θα μείνουν έξω από αυτές και όλοι όσοι κάνουν παραβατικές ενέργειες.

Είναι προφανές ότι το όλο θέμα έχει πολλές παραμέτρους και αυτές είναι επίσης προφανές και αυτονόητο ότι πρέπει να συζητηθούν, να μελετηθούν και να προκύψει λύση μετά από διαβούλευση που θα γίνει με το σύνολο της κοινωνίας. Διότι είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να ληφθεί τέτοια απόφαση από έναν άνθρωπο ή από τους διευθυντές των σχολείων.

Παρά όμως το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του δημάρχου που κατά την συζήτηση του θέματος είδε ότι προκύπτει ένα ζήτημα που πιθανά θα του προκαλέσει πολιτικό κόστος εκτός από το κοινωνικό και το απέσυρε προκαλώντας την δυσφορία του αρμόδιου αντιδημάρχου ο τελευταίος επανέρχεται και με σημερινό του έγγραφο προς τους διευθυντές των σχολείων όλων των βαθμίδων τους καλεί να συνεδριάσουν οι συλλογοι διδασκόντων και να αποφασίσουν την στάση τους στο ερώτημα: "Χρήση αύλειων χώρων εκτός λειτουργίας των σχολείων".

Βλέπουμε εδώ ότι έχουμε ένα σκηνικό που υπακούει στη λογική της "αυτοεκπληρούμενης προφητείας". Ο αντιδήμαρχος Ισ. Χαλκίδης απευθύνεται στους διευθυντές που αυτοί προηγουμένως έχουν απευθυνθεί στον δικό τους διευθυντή (Διαμαντόπουλο) και έχουν ζητήσει το κλείσιμο των αυλών!!! Ωστόσο, οι δάσκαλοι που διευθύνουν τα σχολεία δεν ασκούν πολιτική ως γνωστόν. Πολιτική ασκεί ή πρέπει να ασκεί ο δήμαρχος και η διοίκηση συνολικά και αυτή πρέπει να είναι υπέρ του κοινωνικού συνόλου.

Ας πάμε τώρα στην ουσία του θέματος. Οι αυλές εδώ και δεκαετίες, αποτελούν δημόσιο χώρο υπό την έννοια ότι είναι τόπος συγκέντρωσης των μικρών παιδιών που βρίσκουν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι ιδιαίτερα στις πόλεις που αυτοί απουσιάζουν αλλά και στα χωριά όπου απουσιάζουν οι αλάνες ή οι παιδικές χαρές. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν μια εμπεδωμένη κουλτούρα χρήσης των σχολικών αυλών μετά τη σχολική διαδικασία και στο σύνολό της η κοινωνία το αποδέχεται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Μια πιθανή αλλαγή του σημερινού στάτους είναι προφανές ότι θα προκαλέσει προβλήματα, θα έχει συνέπειες. Οι πρώτες που μπορώ να σκεφτώ είναι η δυσαρέσκεια των παιδιών που κατά δεκάδες κάθε μέρα, όλες τις εποχές του χρόνου, παίζουν μπάλα, μπάσκετ εκεί, βρίσκονται μεταξύ τους, ερωτεύονται, κάνουν πλάκες. Η δυσαρέσκεια αυτή θα μεταλλαχτεί σε αντίδραση με πρώτη κίνηση εκ μέρους των νεαρών να μπουν στον χώρο τους, τον δικό τους χώρο να μην το ξεχνάμε, από τα κάγκελα. Θεωρώ δεδομένο ότι θα μπούνε τα παιδιά μέσα στις αυλές τους είτε από τα κάγκελα είτε από τρύπες που θα κάνουν στους φράχτες κλπ. Εδώ προκαλείτε ένας κίνδυνος που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Η πιθανότητα ατυχήματος.
Αν συμβεί κάποιο ατύχημα σε παιδί που πήγε να σκαρφαλώσει το κάγκελα για να μπει στο σχολείο του επειδή η διοίκηση του δήμου έκλεισε τις αυλές όλοι μπορούμε να φανταστούμε το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί, την δικαιολογημένη αντίδραση που θα προκύψει εκ μέρους της κοινωνίας. Βέβαια, θα αναζητηθούν ευθύνες τις οποίες θα βρει η δικαιοσύνη για να αποδόσει και ορθά επισήμανε ο Φ. Δημητριάδης ότι και κλειστές να είναι οι αυλές σε περίπτωση ατυχήματος δεν απαλλάσσεται ο δήμος από τις ευθύνες του.

Οι αυλές λοιπόν είναι δημόσιος χώρος. Ναι, αλλά γίνονται ζημιές, απαντάει η πλευρά των διευθυντών των σχολείων και ο αντιδήμαρχος Χαλκίδης. Οι ζημιές, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μ. Κυτούδης ανέρχονται σε δυο χιλιάδες ευρώ ετησίως από σπασμένα τζάμια, κεραμίδια κλπ. Προκύπτει το ερώτημα: Για δυο χιλιάδες ευρώ για 70 περίπου σχολικά κτήρια και ισάριθμες αυλές αξίζει τον κόπο να πάρει τέτοιο ρίσκο η διοίκηση Γκυρίνη; Αξίζει τον κόπο να κλείσουν οι αυλές και να αποκοπούν οι νέοι από τον φυσικό τους χώρο; Αξίζει τον κόπο για δυο χιλιάρικα να προκληθεί ατύχημα όπως αυτό που έγινε προ ετών σε σχολείο στη Νάουσα όπου είχε καρφωθεί το κάγκελο στο πόδι ενός παιδιού;
Εκτιμώ ότι η διοίκηση Γκυρίνη και ο δήμαρχος προσωπικά θα πρέπει να αποσύρουν το θέμα οριστικά και αμετάκλητα.

Δείτε το έγγραφο του αντιδημάρχου Ισ. Χαλκίδη με το οποίο καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να εκφράσουν άποψη για το θέμα:

Χρήση αύλειων χώρων εκτός λειτουργίας των σχολείων .

Ισ. Χαλκίδης
Αγαπητοί 
Δ/ντες, Δ/ντριες και Προϊσταμένες
Η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπ/σης, αποτελεί ευθύνη όλων των εμπλεκομένων.
   Προκειμένου , η Δημοτική Αρχή να συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξασφάλιση  καλύτερων , αλλά και επιβαλόμενων συνθηκών ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την περιουσία των δημοτικών κτιρίων ,θα θέλαμε την άποψή σας (γνωμοδοτικού χαρακτήρα),ύστερα απο σύγκλιση του Σχολικού Συμβουλίου,προτείνοντας ή  απορρίπτοντας   το κλείσιμο των αύλειων χώρων των σχολείων  μετά το πέρας των μαθημάτων.
Οι  διατάξεις  του Π.Δ. 79/ 1-08-2017 άρθρο 5, οι  διατάξεις του Ο.Ε.Υ  του Δήμου Αλεξάνδρειας με το υπ΄ αριθ. ΦΕΚ 1866 / 25-05- 2017, η  με αριθ.12986/ 15-05-2017  απόφαση Δημάρχου περί Συγκρότησης – ορισμού μελών και αρμοδιότητας και λειτουργίας της Δ.Ε.Π, καθώς και η  Δ4 /86/ 11-02-1987 απόφαση του Υπουργείου  Παιδείας με την οποία καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας Δημοτικών και Κοινοτικών  Επιτροπών Παιδείας ,καθώς και το με αριθ.πρωτ. Φ3 / 11300/ 2-10- 2017 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης και η με  αριθ. 65082 / 18-12-2007 εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ ,  σε συνδιασμό με το άρθρο 50 παρ. 1,4 και 5 του Ν.1566 / 85, μπορούν να αποτελέσουν γνώμονα διαμόρφωσης της εισήγησής σας.
Τέλος ,παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ( αποστολή με e-mail ) ενέργειες ,λαμβάνοντας υπόψη ότι  ο χρονικός ορίζοντας που μπορεί να διαμορφώσει αποτέλεσμα  , θα πρέπει να συνάδει  με την δική μας  εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο.
                                                                                                            Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΧΑΛΚΙΔΗΣ  ΙΣΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: