Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Η Επιτροπή, η κοροϊδία και ο Γκυρίνης που πρέπει να προτείνει κατάργησή της

Το έχω γράψει κατ΄ επανάληψη εδώ και χρόνια αλλά ουδενός το αφτί ίδρωσε από τους αρμόδιους ώστε να τεθεί το ζήτημα στα συλλογικά όργανα και να προταθεί τεκμηριωμένα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να.......
καταργηθεί. Και η ευκαιρία δίνεται τώρα που η πολιτική ηγεσία του εν λόγω υπουργείου άνοιξε τον διάλογο για την αναμόρφωση του Καλλικράτη. Ένα από τα ζητήματα που πρέπει άμεσα να καταργηθεί είναι αυτή διάταξη που “πέρασε” ο Ραγκούσης και είναι ο ορισμός της δημοκρατικής επίφασης. Να νομίζεις δηλαδή ότι έχεις δημοκρατικές διαδικασίες ενώ αυτές είναι παντελώς ανύπαρκτες. Η περιβόητη Επιτροπή Διαβούλευσης πρέπει να καταργηθεί γιατί το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των δήμων, να προσθέτει γραφειοκρατεία στους ΟΤΑ και να ευτελίζει κάθε ένοια δημοκρατικών θεσμών που είναι το ζητούμενο.

Επανέρχομαι στο θέμα διότι αυτές τις μέρες η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλεξάνδρειας κλήθηκε όπως εκ του νόμου προβλέπεται να συνεδριάσει και να εκφράσει άποψη επί του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2017. Ο νόμος λοιπόν προβλέπει ότι πρέπει να εκφράσει άποψη η εν λόγω επιτροπή και μετά να πάει ο Προϋπολογισμός στο δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας να συζητηθεί και να ψηφιστεί.

Τί όμως γίνεται στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια; Τί γίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή που θεσπίστηκε ο νόμος Ραγκούση και εφαρμόστηκε το 2011; Μια τρύπα στο νερό έγινε. Συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης επί Δημητριάδη και στην πρώτη συνεδρίαση η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ήταν ασφυκτικά γεμάτη με συμπολίτες που πήγαν στο ραντεβού τους με τον θεσμό γεμάτοι ελπίδες και προσμονή ότι η θέληση των φορέων και των συλλόγων που εκπροσωπούν θα κατατεθεί και θα ληφθεί υπόψη της διοίκησης και δεν θα πεταχτεί στο καλάθι. Μόλις διαπίστωσαν ότι πήγαν στη συνεδρίαση χωρίς λόγο και αιτία έκαναν το αυτονόητο, δεν ξαναπήγαν. Επί πέντε χρόνια λοιπόν η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Αλεξάνδρειας όπως και όλων των δήμων της χώρας αποτελούν ένα διακοσμητικό θεσμό, μια χωρίς λόγο και ουσία διαδικασία γίνεται διότι απλώς το επιτάσσει ο νόμος.

Αυτό λοιπόν το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα και δια παντός. Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στους ΟΤΑ δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες ψευδεπίγραφες νομοθετικές παρεμβάσεις. Οι ΟΤΑ πρέπει να αποκτήσουν νέο ρόλο και αρμοδιότητες μικρών κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων που θα παίρνουν αποφάσεις και θα ελέγχονται μόνο για την νομιμότητα και όχι για την σκοπιμότητα. Που θα ελέγχονται από τους πολίτες όταν δοθεί αποφασιστικός ρόλος σ΄ αυτούς μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων, η δυνατότητα ανάκλησης συμβούλων και δημάρχου μέσω διαδικασίας της κάλπης κλπ κλπ.

Συμπερασματικά να πούμε ότι ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας ως μέλος της διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικό στέλεχος της ΝΔ ως μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος πρέπει να το προτείνει και να επιχειρηματολογήσει προς την κατεύθυνση της κατάργησης του εν λόγω ψευδεπίγραφου θεσμού. Είναι η ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: